Coverstory Artros

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr9 2010

I body LIFE 10I2010

Na Zumba is het al weer een poosje rustig met de nieuwe rages op fitnessgebied. Maar waar de focus in de Verenigde Staten al jaren ligt op conditioning, is in Nederland echte fitnesstraining nog niet doorgedrongen tot de groepslessen. Op prechoreografie barbelltrainingen na.

Nieuwe trend: The Gladiator workouts®

Train the Trainers brengt daar verandering in door een cross-over te maken tussen functioneel fitness en groepslessen: een serie trainingen onder de verzamelnaam THE GLADIATOR WORKOUTS®. Dit is het nieuwe, high intensity (groeps)fitness en personal training concept. Het is gebaseerd op circuittraining en zorgvuldig ontworpen om zowel kracht als cardio te trainen, maar ook het dagelijks functioneren te ondersteunen.

Circuittraining is bewezen de meest effectieve trainingsvorm te zijn, niet uren op een loopband of crosstrainer staan maar korte, intensieve workouts. Het lichaam telkens weer verrassen en uitdagen. THE GLADIATOR WORKOUTS® van Train the Trainers zijn niet het opnieuw uitgevonden wiel maar een concept van ‘ready-to-use’ trainingschema’s in een mooi en inspirerend jasje. Met een ondersteunend programma dat het geschikt maakt voor iedereen ongeacht geslacht, leeftijd of fitheid. GLADIATOR-instructors maken met hoogwaardige instructiekwaliteiten en hun motivatie-skills een waanzinnig succes van dit concept op fitnessclubs of bij hun personal training klanten.

Opleiding

Na de start van de eerste opleiding eind oktober zijn er nu zo’n 80 instructeurs opgeleid en is het concept al succesvol bewezen. De kosten zijn laag omdat er geen tot weinig materiaal nodig is en er geen licentie aan verbonden is. Er hoeft slechts een opleiding gevolgd te worden door de instructeurs die de trainingen willen geven. Na de eendaagse opleiding hebben instructeurs alle middelen en knowhow om de trainingen te lanceren. Momenteel zijn er 3 verschillende trainingformats maar halverwege 2011 wordt een vierde geïntroduceerd.

Aan het woord is TTT’s Bianca Karel, ontwerpster van de trainingen: “Het is fantastisch om te zien hoe simpel het is om op deze manier een hele zaal op z’n kop te zetten! Iedereen die meedoet, lijkt wel te veranderen in een meedogenloos trainingsbeest, of ze nou jong of oud, fit of niet zo fit zijn. Om over de opgeleide instructeurs nog maar niet te spreken, ze zijn waanzinnig fanatiek!”

Een aantal clubs, waaronder de fitnessketen Fit 4 Free, hebben middels een in-house opleiding hun team laten trainen. Angela Rosendaal van Sportcentrum Aerofit hierover: “We hebben tijdens het EFAA Personal Training congres in Veldhoven aan de presentatie van de GLADIATOR workouts door Bianca en Danny meegedaan. We waren met een paar instructeurs van ons team en zo enthousiast dat we vlak daarna een in-house opleiding geboekt hebben. De kracht van deze workouts is dat het eenvoudig is, maar toch intensief. Iedereen kan eraan meedoen. Klanten reageren heel enthousiast en nieuwsgierig op de uitstraling van de posters.”

Marketing ondersteuning

Op marketing gebied biedt Train the Trainers een unieke service. Voor alle deelnemers wordt digitaal marketingmateriaal ontworpen, compleet met eigen logo en tekst. Dit is drukklaar en de club of trainer kan het kant-en-klaar aanleveren bij de drukker of zelf printen. Zo wordt de lancering van de workouts door middel van posters, banners en flyers een gegarandeerd succes. Bianca: “Een succes qua effectiviteit wordt het zonder twijfel omdat de trainingen zo ontworpen zijn dat er telkens na 4 tot 6 weken overgestapt kan worden op de volgende training. Elk van de drie trainingen heeft een heel eigen gezicht en focuspunten. Instromen is gemakkelijk. In de praktijk merk je dat er na een tijd weer een nieuwe golf van nieuwe deelnemers komt: mensen die eerst de zogenoemde kat uit de boom kijken en dan door het aanhoudende enthousiasme van deelnemers dit ook willen proberen. Behalve in de groepsleszaal kunnen deze workouts ook heel gemakkelijk op de fitnessvloer gegeven worden. Juist de fitnesszaal is er ideaal voor, er is meteen meer ‘leven’ in de zaal en de individuele sporter die niet meedoet aan groepslessen vanwege de moeilijkheid of ‘pasjes’ vindt dit fantastisch. Voor de fitnessinstructeurs is er weer meer mogelijkheid om contact te maken met de klant en je kunt het net zo gemakkelijk 1-op-1 doen als in kleine groepjes. Kortom, THE GLADIATOR WORKOUTS® gaan letterlijk en figuurlijk ‘knallen’!”

new line report I branche actueel

body LIFE 10I2010 I

Edities