Retentie is meerwaarde bieden

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr9 2010

I body LIFE 10I2010

Creëer flow in je team

Flow is iets wat je kunt creëren, als manager kun je hierop invloed uitoefenen. Je medewerkers zullen sneller, vaker en langer in deze staat van ‘flow’ verkeren als je deze 3 regels hanteert.

Eerst een korte introductie over ‘flow’. Aan de ene kant stelt het werk eisen aan je medewerkers en staan ze waarschijnlijk regelmatig voor uitdagingen. Aan de andere kant staan hun vermogens en vaardigheden. Je kunt hierbij denken aan werkervaring, opleidingsniveau, persoonlijkheid, etc. De balans tussen deze twee bepaalt hoe het werk ervaren wordt. Een perfecte balans tussen uitdaging in het werk en hun vaardigheden zorgen voor ‘flow’. In onderstaande grafiek wordt uitgelegd welke andere aspecten van beleving ontstaan wanneer de balans minder goed is.

Zijn de uitdagingen ten opzichte van je vaardigheden iets te hoog, dan ontstaat spanning. Dit kan als positief ervaren worden (spannend), maar wanneer het te lang aanhoud gaat het ten koste van de energie en prestaties. Maar wanneer de uitdaging echt te hoog wordt, ervaar je stress. In tegenstelling tot spanning is stress duidelijk negatief. En wanneer je te lang stress ervaart kan dit leiden tot afhaken. Worden de uitdagingen te laag ten opzichte van je vaardigheden, dan zien we in eerste instantie een gevoel van routine ontstaan. Dit kan prettig zijn (alles gaat z’n gangetje), maar als ook dit te lang aanhoudt gaat het uiteindelijk ten koste van motivatie en persoonlijke ontwikkeling. Zijn de uitdagingen echt te laag, dan ontstaat verveling. Verveling is duidelijk negatief en teveel verveling kan leiden tot apathie en dus afhaken.

Regel 1: Pas uitdagingen aan

De eerste stap in het realiseren van meer flow is zorgen voor een goede balans tussen uitdagingen en vaardigheden. Dit betekent gepaste uitdagingen zoeken. Dit lijkt eenvoudiger dan het is. Vaak stellen mensen te hoge of juist te lage eisen aan zichzelf. Het is zeer moeilijk om een goede inschatting te maken hoe hoog de lat moet liggen. Je gaat in dit geval dus uit van vaardigheden en vermogens die ze tot nu toe hebben getoond in hun werkzaamheden. We maken dan een grove inschatting, maar om de juiste balans te vinden zul je meer bewust moeten worden van de werkbeleving van je medewerker. Wanneer je begrijpt hoe de balans bepaalt hoe je het werken ervaart, kun je beter bijsturen wanneer uitdagingen te hoog of te laag zijn. Je moet hiervoor dus regelmatig met je medewerkers om de tafel zitten om te evalueren en te kijken hoe ze ervoor staan.

Regel 2: Ontwikkeling blijven volgen

Flow is ook de toestand waarin we de snelste ontwikkeling doormaken. Het gevolg hiervan is dat een uitdaging al snel geen uitdaging meer is. Vaardigheden en vermogens nemen toe, waardoor de uitdaging te laag wordt. Om in flow te blijven zul je een nieuwe uitdaging moeten vinden. Dit kan op twee manieren; je kunt ze iets anders laten doen (een andere uitdaging zoeken) of het moeilijker voor ze maken (een hogere uitdaging zoeken). De laatste benadering leidt tot diepere flow en zo ook meer voldoening en motivatie. Het principe van ontwikkeling betekent het steeds verder en dieper ontwikkelen van vaardigheden en vermogens. Vaardigheden en vermogens zijn niet statisch (iets wat je wel of niet hebt), maar zijn altijd in ontwikkeling. Dit principe toepassen betekent jezelf afvragen wat de volgende stap in hun ontwikkeling is.

Regel 3: Persoonlijke betekenis

Flow is een sterke bron van motivatie, maar flow alleen is onvoldoende om ontwikkeling te ondersteunen. Elke ontwikkeling gaat met pieken en dalen, stress en frustratie zijn onvermijdelijk. Om het principe van ontwikkeling te kunnen toepassen zul je een structurele bron van motivatie moeten aanboren; persoonlijke betekenis. Dit betekent een richting kiezen in hun ontwikkeling die aansluit bij hoe ze van nature in elkaar zitten en bij wat zij persoonlijk belangrijk vinden.

Zoals je zult begrijpen is het een gevoelig proces wat je nauwkeurig moet volgen. De lijn zoals die in de grafiek staat is dan ook in werkelijkheid geen lijn, maar heeft een golvende beweging. Welke tussen spanning, flow en routine balanceert. Het is namelijk niet erg om een tijdje op routine te werken als je vlak daarvoor een flinke ontwikkeling hebt meegemaakt en op je tenen hebt moeten lopen. Oogsten na het zaaien.

Dit proces van ‘flow creëren’ zorgt tevens voor een intrinsieke motivatie bij je team en de resultaten die geboekt gaan worden zullen je versteld laten staan.

Jouw rol als manager is dus cruciaal en de tijd die je gaat spenderen aan je team wordt bepalend in het slagen van dit proces. Het echt kennen van je medewerker en deze op individuele punten helpen ontwikkelen is jouw beste investering op het gebied van personeelsmanagement.

Je hebt van die dagen dat je helemaal opgaat in wat je doet, je vergeet de tijd en je hebt het beste uit jezelf gehaald. Je zat in een ‘flow’. Flow is de meest optimale toestand waarin je kunt verkeren. ‘Flow’ is niet iets dat hoort bij een bepaald type mens of een soort werk. Het is afhankelijk van hoe je op dat moment je werk benaderde.

flow I marketing

Jaap Bijsterbosch is eigenaar

van Jaap Bijsterbosch Consultancy en werkzaam als Business Consultant in

de fitness- en lifestylebranche.

Tel: +31 (0)6 – 1088 7518,

email: info@jaapbijsterbosch.nl

body LIFE 10I2010 I

Edities