Artros: “Get Smart- Get Fit™ (2) Casus”

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2010

I body LIFE 8I2010

Voedingssupplementen zijn overbodig. Je kunt beter gezond eten, zodat je alle voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt.

De één lijkt een voorstander van het gebruiken van supplementen om zeker te weten dat alle benodigde vitamines en mineralen het lichaam binnenkomen. De ander houdt het liever op gevarieerd eten in de hoop dat die voldoende voedingsstoffen bevatten. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen geen extra vitamines en mineralen nodig hebben en voldoende binnenkrijgen door gezond te eten. Een vitaminepil kan een gezond eetpatroon ook niet vervangen. Een gevarieerde voeding bevat veel meer nuttige stoffen dan een vitaminepil. Het slikken van extra vitamines en mineralen geeft geen grotere weerstand.

Stelling

Een normale, gezonde voeding met veel volkoren producten, groente, fruit, zuivel, gezonde vetten en veel variatie is voldoende om van alle voedingsstoffen de juiste hoeveelheden binnen te krijgen. Maar voor sommige mensen kan het heel handig zijn om een supplement te gebruiken, als aanvulling op de dagelijkse gezonde voeding. Kinderen tot vier jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en senioren hebben een grotere behoefte aan bepaalde vitamines. De hoeveelheid die zij nodig hebben is zo groot dat die niet of nauwelijks door de voeding en/of zonlicht kan worden geleverd. De meeste voedingssupplementen zijn veilig. Je kunt ze zonder risico’s voor je gezondheid innemen. De hoeveelheden zijn meestal niet zo hoog dat je een schadelijke dosis binnen krijgt. Naast voedingssupplementen worden er tegenwoordig ook steeds vaker vitamines, mineralen, vetzuren en andere gezonde stoffen toegevoegd aan producten zoals margarine, zuiveldrankjes, vruchtensappen en snoep.

We legden een stelling voor aan de belangrijke spelers in de fitnessbranche op het gebied van voedingssupplementen.

The Sports Company,

Alwin Colijn

Sportvoeding moet gezien worden als functionele voeding, als aanvulling op het reguliere voedingspatroon om sporters te helpen betere en/of snellere resultaten te behalen. Zo werkt het:

Geconcentreerde voedingsstoffen zoals creatine, BCAA’s en groene thee extracten zorgen voor aanzienlijke spiergroei, kracht en gewichtsverlies. Hoewel deze voedingsstoffen ook voorkomen in reguliere voeding, is het vaak onmogelijk om dergelijke geconcentreerde hoeveelheden in te nemen zonder supplementen. Bijvoorbeeld: met 1 portie Promax krijg je bijna evenveel eiwitten binnen als met 100 gram kipfilet. Maximuscle Thermobol bevat 12 extracten die (in combinatie met een verstandig beweegpatroon) vetverbranding bevorderen.

Doelgerichte All-In-One producten maken het eenvoudig om je fysieke doelstelling te behalen. Bijvoorbeeld: Maximuscle’s all-in-one shakes zorgen voor snelle spiergroei, Progain zorgt daarbij voor gewichtstoename, Promax Diet helpt je om gewicht te verliezen.

Unieke producten met een hoog eiwitgehalte zorgen er voor dat je je doelstelling kunt behalen omdat eiwitten onmisbaar zijn voor het bereiken van spiergroei, om in vorm te komen en om vetverbranding te bewerkstelligen. Sommige merken bieden shakes met hoge concentraties eiwitten. Maximuscle’s Promax® bevat daarnaast ook speciale enzymen die de vertering van eiwitten bevorderen, zodat ze gemakkelijker en sneller worden opgenomen. Je boekt dus de gewenste resultaten zonder de bijwerkingen die sommige eiwitpoeders hebben. Zo boek je probleemloos resultaat bij het opbouwen van strakke spieren en spierherstel vóór èn na je training.

Gebruiksvriendelijke producten zoals kant-en-klare repen, shakes en capsules maken het simpel om veel eiwitten in te nemen, je calorie-inname te beperken en je fysieke doelstellingen te bereiken.

Samenvattend: sportvoeding moet je beschouwen als specifieke aanvullende voeding met unieke en wetenschappelijk bewezen voordelen.

Ortho Institute,

Dr. Gert Schuitemaker

“Het is niet eenvoudig om dagelijks zo goed en gevarieerd te eten dat het lichaam wordt voorzien van alle noodzakelijke voedingsstoffen. Slechts 2% van de Nederlanders eet volgens de Richtlijnen Goede Voeding, zo bleek uit een rapport van de Gezondheidsraad.

 

Er zijn weinig Nederlanders die zich optimaal voeden en alle voedingsstoffen dagelijks binnenkrijgen in de juiste verhouding. Zelfs als u zich strikt houdt aan de schijf-van-vijf zult u hier niet in slagen. Het Voedingscentrum zegt zelf dat wanneer u keurig volgens deze aanbevelingen eet, u een tekort riskeert aan zes belangrijke micronutriënten: foliumzuur, vitamine D, vitamine A, ijzer, selenium en zink.  

Veel van onze huidige levensmiddelen zijn ontdaan van vitaminen en mineralen. Ook de voedingsindustrie levert een bijdrage aan de verarming van onze voeding. De supermarkten liggen vol met hoog bewerkte, geraffineerde producten die vooral ‘aantrekkelijk’ moeten zijn voor de consument. Alles wordt hieraan ondergeschikt gemaakt, óók de voedingswaarde.

Daarnaast spelen schadelijke stoffen in de landbouw en schadelijke stoffen die we inademen een belangrijke rol. Het is bekend dat deze toxines in onze lichaamscellen schadelijke ‘vrije radicalen’ helpen vormen. Het goede nieuws is dat juist voedingsstoffen werken als een soort ‘tegengif’.

Essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen versterken het immuunsysteem. Een goede weerstand wordt tegenwoordig in hoge mate bepaald door het goed kunnen omgaan met stress, voldoende lichaamsbeweging en goede voeding, volgens de moderne inzichten aangevuld met voedingssupplementen.”

NutriSense Benelux,

Danny Schüttler

Het beantwoorden van de vraag of voedingssupplementen nodig zijn is afhankelijk van vele factoren en is tevens persoonsafhankelijk. De aard van de sport, de frequentie dat je sport, de intensiteit en het tekort aan bepaalde voedingsstoffen zijn factoren die invloed hebben op het advies om voedingssupplementen wel/niet te gebruiken. Het inwinnen van een goed voedingsadvies is dan ook de eerste stap die genomen moet worden voordat je besluit supplementen te gebruiken.

Het is belangrijk om te beseffen dat voedingssupplementen moeten worden gebruikt als aanvulling van volwaardige voeding, niet als vervanging. De normale gezonde voeding vormt overigens een prima basis om doelen, bijvoorbeeld bij sportbeoefening, te bereiken.

Er zijn echter situaties waarbij een aanvulling op de normale gezonde voeding zinvol is. Zo doen zwaar belaste sporters (kracht- en duursporters), sporters met slechte voedingsgewoonten, sporters tijdens ziekte of dieet er goed aan om bepaalde supplementen te gebruiken. Hierbij valt te denken aan energieleveranciers, proteïnen voor de opbouw en het herstel van spieren, vitaminen en mineralen.

Voedingssupplementen zijn dus zeker niet overbodig. Het kan voor verschillende sporters en in bepaalde situaties zelfs raadzaam zijn voedingssupplementen te gebruiken.

PowerBar werkt met een effectief assortimentsoverzicht, waardoor de gebruiker duidelijk kan zien welke producten voor welke doeleinden gebruikt kunnen worden.

stelling I health

body LIFE 8I2010 I

Edities