Energiezuinig fitnessapparatuur

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2010

I body LIFE 7I2010

Groene trainingspartner

Het Amerikaanse bedrijf Life Fitness heeft het milieu hoog in het vaandel staan. Dat blijkt uit alle levensstadia van de producten, uit de maatschappelijk verantwoorde manier van ondernemen, maar ook indirect uit de exploitatie van de apparaten. Kortom: Life Fitness is een ‘groene’ partner voor de fitnessbranche.

Life Fitness is marktleider op het gebied van fitnessapparatuur. Onder de merknamen Life Fitness en Hammer Strength produceert en verkoopt het bedrijf haar producten in meer dan 120 landen wereldwijd. Dat schept niet alleen vertrouwen, maar ook verplichtingen.

Richtlijn

Die verplichtingen hebben dan betrekking op de maatschappelijke en milieu-aspecten van het ondernemen. En die neemt men heel serieus bij Life Fitness. Zo wordt er bij de ontwikkeling en productie van de fitnessapparaten op toegezien dat er geen gevaarlijke stoffen zoals lood worden gebruikt. Leidend hiervoor is de zogenoemde RoHS-richtlijn van het Europees Parlement. Life Fitness houdt zich volledig aan deze richtlijn, maar niet alleen om aan deze Europese eisen te voldoen. Deze standaard wordt toegepast op alle nieuwe cardio-apparatuur, ongeacht waar deze toestellen uiteindelijk gebruikt worden. Bij de ontwikkeling van nieuwe toestellen wordt ook al rekening gehouden met het ‘leven’ van het apparaat na afloop van de gebruiksperiode. Life Fitness heeft hiervoor een internationaal revisieprogramma heeft opgesteld. In het kader van dit programma wordt 50 tot 75 procent van de onderdelen van de commerciële loopbanden, elliptische cross-trainers en Lifecycle® exercise bikes hergebruikt. Gereviseerde apparaten worden onderworpen aan strenge testen aan de hand van een checklist met 20 kwaliteitscriteria. Het apparaat krijgt dan het zogenoemde CPO-certificaat (Certified Pre-Owned). Life Fitness houdt zich volledig aan deze richtlijn, maar niet alleen om aan deze Europese eisen te voldoen. Deze standaard wordt toegepast op alle nieuwe cardio-apparatuur, ongeacht waar deze toestellen uiteindelijk gebruikt worden.

Duurzaam

Het gehele bedrijf ademt als het ware duurzaam ondernemen. Country manager Life Fitness Benelux Jan Bazelmans: “Life Fitness heeft het voortouw genomen op het gebied van milieuvriendelijke productie- en distributieprocessen vanwege de duidelijke voordelen die dit biedt voor het algehele welzijn. We zijn ons bewust van het belang om groener en efficiënter te werk te gaan bij de productie en distributie van onze producten.” Hij noemt een aantal eco-vriendelijke initiatieven: zo wordt er intensief aan recycling gedaan, zowel voor het metaal (circa 95 procent wordt gerecycled) als voor het papier, de verpakkingen (4.000 pallets worden per jaar hergebruikt), de printkaarten (elke maand gemiddeld 635 kilo), karton (jaarlijks 187.000 kilo) en zelfs voor het kantoorafval. Verder doet de fabriek in Franklin Park in Amerika mee aan een energiebesparingsprogramma door tijdens de piekuren de verlichting uit te doen en de airco’s lager te zetten. Dit heeft een besparing van 400.000 watt aan stroom per jaar tot gunstig gevolg. Bazelmans: “Als Life Fitness kennen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en willen met onze ‘green initiatives’ een bijdrage leveren aan een hopelijk ‘groene’ fitnessbranche.”

Energiezuinig

In een eerder interview in dit blad (nummer 3 van dit jaar) gaf Jan Bazelmans het al aan: Life Fitness heeft een onderzoek laten doen naar het stroomverbruik van de loopbanden die het bedrijf produceert. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Intertek, wereldwijd het grootste onafhankelijke testbureau. De loopbanden van Life Fitness werden qua stroomverbruik vergeleken met loopbanden van drie andere grote producenten, en het bleek dat een Life Fitness loopband gemiddeld respectievelijk 52, 40 en 37 procent minder stroom verbruikt dan de andere. In een groter verband kan dus worden berekend dat een fitnessonderneming bij gebruik van Life Fitness loopbanden gemiddeld 44 procent minder stroom verbruikt; dat houdt in dat een centrum met bijvoorbeeld 10 loopbanden gedurende 5 jaar gemiddeld 5.500 euro kan besparen. Daarnaast natuurlijk is het veel beter voor het milieu.

De meest energiezuinige toestellen zijn de Life Fitness Lifecycles, Crosstrainers, Stairclimbers en Summit Trainers. Deze apparaten zijn zelfstroomvoorzienend aangezien ze worden aangedreven door de gebruiker.

Meer informatie:

www.lifefitness.com

marketing.benelux@lifefitness.com

telefoon 0180 64 66 66

Energiezuinige Fitnesstoestellen

Energie is duur, denk maar eens terug aan wat een liter benzine 10 jaar geleden kostte en hoe de prijzen nu liggen. Iedereen heeft het altijd maar over brandstofprijzen maar over een energierekening van thuis of een bedrijfsruimte hoort men eigenlijk nooit erg veel geklaag. Misschien werkt het psychisch anders als men fysiek met 100 euro een tankshop binnen loopt en fysiek betaalt en een energierekening automatisch afgeschreven wordt van een bankrekening. De kostenstijging sluipt er dan langzaam in als men alleen even snel een bedrag ziet op het rekeningafschrift wordt het op een of andere manier sneller geaccepteerd.

Voor fitnessclubs is de energierekening is een grote kostenpost. Denk aan elektriciteitslurpende zonnebanken, loopbanden, plasma tv’s etc.

Zeker in zware tijden, waar we ons op dit moment nog steeds in bevinden en steeds maar dalende maandelijkse abonnementsgelden telt iedere euro die men kan besparen.

Uiteraard is niet alleen geld een belangrijke motivatie om zo zuinig mogelijk aan te doen met energie. Het milieu is natuurlijk ook een zeer belangrijk aspect. Grote producenten van koelkasten, tv’s etc. worden door Brussel gedwongen om energiezuinigere producten te gaan produceren. In Nederland zijn zeer lichte auto’s vrijgesteld van wegenbelasting en zeer zuinige auto’s vrijgesteld van BPM en er wordt een reductie op de bijtelling gegeven. Ook bv het plaatsen van zonnepanelen wordt gestimuleerd door subsidies.

Dit is allemaal niet voor niets, dit is om een reden, het milieu is belangrijk!

Ook de producenten van fitnesstoestellen haken hier op in, er wordt vanuit de grote merken geadverteerd met bv loopbanden die 53% minder energie gebruiken dan vorige modellen.

Ook zijn er al heel wat jaren cardiotoestellen op de markt die zogenaamd “self powered” zijn. Dit werkt als volgt: in een toestel zit een kleine 6volt accu die opgeladen wordt door een dynamo in het toestel welke op zijn beurt weer elektriciteit genereert door het aantal omwentelingen die de gebruiker van het toestel bewerkstelligt.

Superslim! Geen irritante snoeren die door de fitnesszaal lopen, geen kabelgoten waar iedereen zijn nek over breekt. En het allerbelangrijkst: het kost niets!

Neem dit verhaal dus de volgende keer dat u overweegt om nieuwe toestellen aan te schaffen in ogenschouw. Rekent u maar eens uit wat een toestel dat moet worden ingeplugd in het lichtnet u per jaar kost en wat u dus kunt besparen.

Best Buy Fitness heeft een ruime selectie toestellen van topmerken die energiezuinig zijn. U kunt ze zelfs komen uitproberen in de showroom.

Best Buy Fitness  BVBA

Energielaan 11, 2950 Kapellen

België, T +32 (0) 3 2061831

F +32 (0) 3 6521953

E bestbuyfitness@skynet.be

W www.bestbuyfitness.be

energiezuinige fitnessapparatuur I branche actueel

body LIFE 7I2010 I

Carver Fitness introduceert revolutionair fitnesstoestel

“De belangstelling voor de Carver was groot”, vertelt Twan Kuijpers van Carver Fitness. “Voor ons was deze beurs tevens een testcase om te kijken of het product zou aanslaan in de markt.” Nu twee jaar later is de Carver productierijp en worden binnenkort de eerste toestellen uitgeleverd.

Ontwikkeling

“In de afgelopen twee jaar hebben we de Carver verder geperfectioneerd”, zegt Twan Kuijpers die de bedenker is van het toestel. “Met het uitwerken van het idee, een prototype bouwen, aanpassen van de mechanica, het schrijven van de software en alles tot in de puntjes buiten het productniveau uitwerken, ben ik meer dan 3 jaar bezig geweest. Tijdens die periode hebben we het toestel ook aan allerlei testen onderworpen. We hebben de Carver onder meer laten onderzoeken door de afdeling bewegingswetenschappen van de Universiteit van Maastricht. Het toestel is getest door een groep proefpersonen. Tijdens de testen werden met behulp van meetsensoren acht spiergroepen gemeten. Om het toestel stonden nog zes 3 D camera’s opgesteld om de bewegingen op de Carver van alle kanten te registreren. De bevindingen van de Universiteit zijn positief, zoals blijkt uit het rapport. Ook heb ik bij de ontwikkeling van het toestel een aantal fysiotherapeuten en ergotherapeuten betrokken. Daarnaast hebben we in het kader van de duurtesten, gedurende 3 maanden een prototype neergezet in het sportcentrum van de Universiteit van Tilburg. Iedereen kon het apparaat uitproberen. Daarbij stond een enquêtedesk met vragen die de gebruikers konden invullen en hun oordeel konden geven over het gebruiksgemak, instellingsmogelijkheden, persoonlijke opmerkingen en eventuele wensen enz. Ook hebben we met het prototype meerdere beurzen bezocht. Alle relevante feedback hebben we verzameld en toegepast in het uiteindelijke productiemodel. Vervolgens hebben we het definitieve model opgestuurd naar de fabrikant. Het toestel is compleet self powered en heeft daardoor geen externe stroomtoevoer nodig wat de Carver milieuvriendelijk maakt”, aldus Kuijpers.

Productie

De productie van de Carver, waarvoor enkel duurzame materialen worden gebruikt, vindt plaats in China. “Op de kwaliteit van het materiaal hebben we geen concessies gedaan. Wij bepalen welke materiaalsoorten gebruikt worden en aan welke specificaties het toestel moet voldoen. Deze eisen worden volgens een hoge normering vastgesteld en opgenomen in het productiecontract, wat de kwaliteit ten goede komt. Mijn jarenlange technische ervaring heeft tijdens de ontwikkeling een belangrijke rol gespeeld. In China zit een Nederlands engineeringteam dat de kwaliteit van de productie ter plekke bewaakt en ons rapporteert. Steekproefsgewijs worden de toestellen aan een strenge controle onderworpen.”

Service

De service van de Carver wordt door FitSupply gedaan waarvan Twan Kuijpers ook eigenaar is. Dit bedrijf beschikt over een groot servicenetwerk door de Benelux. Kuijpers: “Onze klanten kunnen kiezen uit verschillende onderhoudscontracten inclusief preventief onderhoud. Waarbij zelfs onderhoud aan de overige fitnessapparatuur van de gerenommeerde merken mogelijk is, en besparing kan opleveren op de onderhouds- en reparatiekosten. Bovendien heeft de klant maar één aanspreekpunt. In ons magazijn in Eindhoven hebben we alle onderdelen op voorraad. En in noodgevallen kunnen we onderdelen in Nederland laten vervaardigen. Dit is mogelijk omdat het toestel in eigen beheer is ontwikkeld. In de praktijk heeft het toestel nauwelijks onderhoud nodig. Het toestel is dusdanig gefabriceerd dat het gemakkelijk te servicen is. Onze ‘field experience’ met verschillende merken fitnessapparatuur is hierin duidelijk terug te vinden. Het enige wat de fitnessondernemer hoeft te doen is het regelmatig schoonmaken van het exterieur en de omgeving van het toestel. Het toestel is tevens makkelijk te verplaatsen door de wieltjes die er onder bevestigd zijn.”

Doelgroep

De Carver wordt door Carver Fitness volledig werkend geïnstalleerd. “Daarbij krijgt de klant een uitgebreide training, zodat de instructeurs alle unieke ins and outs van het toestel leren kennen en hoe de Carver op de juiste manier gebruikt kan worden in de praktijk.”

Een goede producttraining is cruciaal: een enthousiaste instructeur kan volgens Kuijpers dit gevoel overbrengen naar de klant en daardoor een beter advies geven. “Het toestel is laagdrempelig en de beweging is door iedereen binnen 30 seconden te leren. Bij elk toestel leveren we ook een poster met de verschillende oefeningen en houdingen. Met de Carver mikken we op een brede doelgroep”, zegt Kuijpers. “Als je alleen al kijkt naar het aantal actieve skiërs in Nederland (1,2 miljoen), die vooraf naar een fitnesscentrum gaan om te trainen voor hun skivakantie. Zij kunnen zich met de Carver perfect voorbereiden op het skiën, omdat het toestel de vloeiende skibeweging volledig nabootst. Daarnaast is het apparaat ook geschikt voor cardiotraining, krachttraining en revalidatie. Vooral bij revalidatie biedt het toestel veel mogelijkheden zoals voor mensen die een heup- of knieoperatie hebben ondergaan. De vergrijzing van onze samenleving speelt hierin een steeds belangrijkere rol. Verzekeraars besparen kosten door korte revalidatietermijnen en preventie van veel voorkomende heup- of andere gewrichtsklachten. Ook de zogenoemde probleemzones bij BBB kun je hiermee perfect aanpakken. Het grote verschil met een crosstrainer, fiets, stairclimber, loopband of Wave is dat je met de Carver effectief totaal andere spieren traint en een unieke beweging maakt, die ook nog eens leuk is om te doen.”

Toekomst

Binnenkort worden de eerste toestellen geleverd bij een aantal fitnesscentra en fysiotherapeuten. De animo vanuit de markt voor de Carver is enorm, gezien ook de toepassingsmogelijkheden en prijsstelling. Vanuit het buitenland is ook belangstelling getoond voor de Carver. “Er zijn inmiddels al orders geplaatst vanuit verschillende landen binnen en buiten Europa en we zijn bezig met distributeurs in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Kroatië, Rusland en Zuid-Afrika. Dat neemt niet weg dat we met nieuwe ontwikkelingen bezig zijn. Voor de ontwikkeling hebben we inmiddels subsidie gekregen vanuit (overheid)instanties zoals: Agentschap NL (het vormalige Senter Novem), Syntens, Incubator 3+ en Brainport. Dit opent deuren voor nieuwe ontwikkelingen in de toekomst, zelfs hiermee zijn we binnen Carver Fitness nu al bezig.”

Voor fitnesscentra, fysiotherapeuten, hotels, wellnesscentra, die kennis willen maken met de Carver heeft Carver Fitness een speciale demobus ingericht waarin een presentatie wordt gegeven over de Carver en het toestel tevens kan worden uitgeprobeerd.

Voor meer informatie:

www.carverfitness.com

In 2008 toonde Carver Fitness op de Fitnessvakdagen een prototype van de Carver, een toestel met een unieke diagonale skibeweging en zorgt als enig cardiovasculair toestel ter wereld voor een goede heuprotatie.

“De belangstelling voor de Carver was groot”, vertelt Twan Kuijpers van Carver Fitness. “Voor ons was deze beurs tevens een testcase om te kijken of het product zou aanslaan in de markt.” Nu twee jaar later is de Carver productierijp en worden binnenkort de eerste toestellen uitgeleverd.

Ontwikkeling

“In de afgelopen twee jaar hebben we de Carver verder geperfectioneerd”, zegt Twan Kuijpers die de bedenker is van het toestel. “Met het uitwerken van het idee, een prototype bouwen, aanpassen van de mechanica, het schrijven van de software en alles tot in de puntjes buiten het productniveau uitwerken, ben ik meer dan 3 jaar bezig geweest. Tijdens die periode hebben we het toestel ook aan allerlei testen onderworpen. We hebben de Carver onder meer laten onderzoeken door de afdeling bewegingswetenschappen van de Universiteit van Maastricht. Het toestel is getest door een groep proefpersonen. Tijdens de testen werden met behulp van meetsensoren acht spiergroepen gemeten. Om het toestel stonden nog zes 3 D camera’s opgesteld om de bewegingen op de Carver van alle kanten te registreren. De bevindingen van de Universiteit zijn positief, zoals blijkt uit het rapport. Ook heb ik bij de ontwikkeling van het toestel een aantal fysiotherapeuten en ergotherapeuten betrokken. Daarnaast hebben we in het kader van de duurtesten, gedurende 3 maanden een prototype neergezet in het sportcentrum van de Universiteit van Tilburg. Iedereen kon het apparaat uitproberen. Daarbij stond een enquêtedesk met vragen die de gebruikers konden invullen en hun oordeel konden geven over het gebruiksgemak, instellingsmogelijkheden, persoonlijke opmerkingen en eventuele wensen enz. Ook hebben we met het prototype meerdere beurzen bezocht. Alle relevante feedback hebben we verzameld en toegepast in het uiteindelijke productiemodel. Vervolgens hebben we het definitieve model opgestuurd naar de fabrikant. Het toestel is compleet self powered en heeft daardoor geen externe stroomtoevoer nodig wat de Carver milieuvriendelijk maakt”, aldus Kuijpers.

Productie

De productie van de Carver, waarvoor enkel duurzame materialen worden gebruikt, vindt plaats in China. “Op de kwaliteit van het materiaal hebben we geen concessies gedaan. Wij bepalen welke materiaalsoorten gebruikt worden en aan welke specificaties het toestel moet voldoen. Deze eisen worden volgens een hoge normering vastgesteld en opgenomen in het productiecontract, wat de kwaliteit ten goede komt. Mijn jarenlange technische ervaring heeft tijdens de ontwikkeling een belangrijke rol gespeeld. In China zit een Nederlands engineeringteam dat de kwaliteit van de productie ter plekke bewaakt en ons rapporteert. Steekproefsgewijs worden de toestellen aan een strenge controle onderworpen.”

Service

De service van de Carver wordt door FitSupply gedaan waarvan Twan Kuijpers ook eigenaar is. Dit bedrijf beschikt over een groot servicenetwerk door de Benelux. Kuijpers: “Onze klanten kunnen kiezen uit verschillende onderhoudscontracten inclusief preventief onderhoud. Waarbij zelfs onderhoud aan de overige fitnessapparatuur van de gerenommeerde merken mogelijk is, en besparing kan opleveren op de onderhouds- en reparatiekosten. Bovendien heeft de klant maar één aanspreekpunt. In ons magazijn in Eindhoven hebben we alle onderdelen op voorraad. En in noodgevallen kunnen we onderdelen in Nederland laten vervaardigen. Dit is mogelijk omdat het toestel in eigen beheer is ontwikkeld. In de praktijk heeft het toestel nauwelijks onderhoud nodig. Het toestel is dusdanig gefabriceerd dat het gemakkelijk te servicen is. Onze ‘field experience’ met verschillende merken fitnessapparatuur is hierin duidelijk terug te vinden. Het enige wat de fitnessondernemer hoeft te doen is het regelmatig schoonmaken van het exterieur en de omgeving van het toestel. Het toestel is tevens makkelijk te verplaatsen door de wieltjes die er onder bevestigd zijn.”

Doelgroep

De Carver wordt door Carver Fitness volledig werkend geïnstalleerd. “Daarbij krijgt de klant een uitgebreide training, zodat de instructeurs alle unieke ins and outs van het toestel leren kennen en hoe de Carver op de juiste manier gebruikt kan worden in de praktijk.”

Een goede producttraining is cruciaal: een enthousiaste instructeur kan volgens Kuijpers dit gevoel overbrengen naar de klant en daardoor een beter advies geven. “Het toestel is laagdrempelig en de beweging is door iedereen binnen 30 seconden te leren. Bij elk toestel leveren we ook een poster met de verschillende oefeningen en houdingen. Met de Carver mikken we op een brede doelgroep”, zegt Kuijpers. “Als je alleen al kijkt naar het aantal actieve skiërs in Nederland (1,2 miljoen), die vooraf naar een fitnesscentrum gaan om te trainen voor hun skivakantie. Zij kunnen zich met de Carver perfect voorbereiden op het skiën, omdat het toestel de vloeiende skibeweging volledig nabootst. Daarnaast is het apparaat ook geschikt voor cardiotraining, krachttraining en revalidatie. Vooral bij revalidatie biedt het toestel veel mogelijkheden zoals voor mensen die een heup- of knieoperatie hebben ondergaan. De vergrijzing van onze samenleving speelt hierin een steeds belangrijkere rol. Verzekeraars besparen kosten door korte revalidatietermijnen en preventie van veel voorkomende heup- of andere gewrichtsklachten. Ook de zogenoemde probleemzones bij BBB kun je hiermee perfect aanpakken. Het grote verschil met een crosstrainer, fiets, stairclimber, loopband of Wave is dat je met de Carver effectief totaal andere spieren traint en een unieke beweging maakt, die ook nog eens leuk is om te doen.”

Toekomst

Binnenkort worden de eerste toestellen geleverd bij een aantal fitnesscentra en fysiotherapeuten. De animo vanuit de markt voor de Carver is enorm, gezien ook de toepassingsmogelijkheden en prijsstelling. Vanuit het buitenland is ook belangstelling getoond voor de Carver. “Er zijn inmiddels al orders geplaatst vanuit verschillende landen binnen en buiten Europa en we zijn bezig met distributeurs in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Kroatië, Rusland en Zuid-Afrika. Dat neemt niet weg dat we met nieuwe ontwikkelingen bezig zijn. Voor de ontwikkeling hebben we inmiddels subsidie gekregen vanuit (overheid)instanties zoals: Agentschap NL (het vormalige Senter Novem), Syntens, Incubator 3+ en Brainport. Dit opent deuren voor nieuwe ontwikkelingen in de toekomst, zelfs hiermee zijn we binnen Carver Fitness nu al bezig.”

Voor fitnesscentra, fysiotherapeuten, hotels, wellnesscentra, die kennis willen maken met de Carver heeft Carver Fitness een speciale demobus ingericht waarin een presentatie wordt gegeven over de Carver en het toestel tevens kan worden uitgeprobeerd.

Voor meer informatie:

www.carverfitness.com

New Line Report I branche actueel

Edities