Energiebesparing in en rondom het gebouw

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2010

business I De Groene Sportschool

I body LIFE 7I2010

De Provincie Zeeland geeft jongeren een actieve rol in het formuleren van provinciaal beleid via jongeren denktank JouwZeeland. Een van de thema’s welke aan bod komt is “duurzaamheid”. Jongeren van de Provincie Zeeland hebben zich ingezet voor het vinden van een manier om duurzaamheid meer onder de aandacht van jongeren in Zeeland te brengen.

Ontwikkeling Groene Sportschool van start

“De groene sportschool” is een idee van de jongeren die deelnemen aan de jongerendenktank JouwZeeland. Zij bedachten dat door sporten men energie kan opwekken en zo bijdragen aan bijvoorbeeld het reduceren van de energie behoefte en CO2 productie. Daarnaast worden sporters geprikkeld om na te denken over duurzaamheid. Sinds november 2009 is er gestart met verkennende gesprekken met jongeren, onderwijsinstellingen en ondernemers om te onderzoeken hoe het idee van de jongeren uit de jongerendenktank kan worden uitgevoerd in een project.

Opwekken energie

Onderdelen van het projectidee is onder andere het opwekken van energie door fitnessapparatuur. In het verlengde daarvan kan deze energie benut worden voor de apparatuur zelf, maar ook voor de overige energiebehoefte van een fitnesscentrum. Wellicht zou de opgewekte energie uit een groepsles indoorcycling teruggeleverd kunnen worden aan het elektriciteitsnet. Ook zou men kunnen bijhouden wie van de leden van de sportschool welke hoeveelheid energie oplevert, mensen die veel energie opleveren kunnen bijvoorbeeld korting krijgen op hun abonnement.

N.V. Economische Impuls Zeeland heeft samen met Provincie Zeeland, Hogeschool Zeeland, Health Center Bodyline in Terneuzen, Salus Healthclub in Tholen een businesscase ontwikkelt, waarin antwoorden gezocht naar de mogelijkheden voor een fitnesscentrum als het gaat om energie opwekken met fitnessapparatuur. Om mee te denken over de ontwikkeling van deze apparatuur is een leverancier van fitnessapparatuur benaderd. Ook buiten Zeeland is er interesse, Elbe Fitness en Therapie in Hoogeveen heeft interesse getoond en wil graag meedenken.

In de businesscase welke start vanaf september 2010 gaan ca. 25 studenten van de Hogeschool Zeeland tot januari 2011 aan de slag met het ontwikkelen van prototype(s) van fitnessapparatuur waarmee energie kan worden opgewekt. Zo is de ambitie om een prototype te ontwikkelen waarmee studenten kunnen laten zien wat er mogelijk is. Wanneer mogelijk wordt er door studenten ook een werkend studiemodel gemaakt waarmee daadwerkelijk energie kan worden opgewekt.

In januari 2011 kan vervolgens een volgende stap worden gezet in de ontwikkeling van het project “De groene sportschool”. Zo kunnen MBO instellingen worden gevraagd om tests uit te voeren met de ontwikkelde apparatuur. Gedurende de looptijd van de businesscase wordt er continue gezocht naar meer participanten en geïnteresseerden die graag mee willen denken over de ontwikkeling van de Groene Sportschool. Bij interesse of voor vragen kunt u contact opnemen met Thomas Pillen, junior projectmanager bij N.V. Economische Impuls Zeeland via tpillen@impulszeeland.nl.

Edities