Voorbeschouwing Professional Wellness

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2010

I body LIFE 7I2010

Gezond gewicht en energie voor 10! Eet gezond, gevarieerd, regelmatig en voldoende

Eet gezond, gevarieerd, regelmatig en voldoende

Veel mensen denken dat ze minder moeten gaan eten als ze af willen vallen. Een beter advies is echter: Eet gezonder, gevarieerder, met meer regelmaat, maar eet vooral voldoende! Te weinig eten zorgt er namelijk op korte termijn voor dat men een aantal kilo’s kwijt raakt. Het afvallen zal echter al snel stagneren omdat de stofwisseling zich gaat aanpassen aan weinig eten en de verbranding zal dalen. Op het moment dat mensen dan weer ‘normaal’ gaan eten, staat de stofwisseling op een laag pitje, kan het lichaam deze ‘grotere’ hoeveelheid voeding niet verbranden en komen de verloren kilo’s onherroepelijk terug. Vaak nog meer dan voordat men begon met minder eten. Het alom bekende jojo-effect.

Gezond

Wat is gezond eten? Een gezond voedingspatroon bevat koolhydraten, eiwitten en vetten. En elke dag moeten al deze voedingsstoffen voorkomen in de producten die je kiest. Hiervoor kies je groente, fruit, brood, aardappelen, rijst of pasta, vlees of vis. Volkoren varianten (brood, pasta en rijst) genieten de voorkeur boven ‘witte’ varianten, omdat deze meer vezels bevatten en daardoor langer zorgen voor een verzadigd gevoel. Bovendien zorgen vezelrijke producten ervoor dat er minder schommelingen plaatsvinden in de bloedsuikerspiegel, waardoor men minder ‘trek’ ervaart tussen de eetmomenten door. Verder is het belangrijk om brood met boter te besmeren (halvarine) en bij de bereiding van de avondmaaltijd ook (onverzadigde) vetten te gebruiken in de vorm van vloeibaar bak- en braadvet of olijfolie.

Gevarieerd

Variatie in voeding is belangrijk omdat geen enkel product alle voedingsstoffen bevat die het lichaam nodig heeft. Bovendien is een gezond voedingspatroon beter vol te houden als er lekker wordt gevarieerd.

Regelmatig

Door met regelmaat te eten blijft de stofwisseling gedurende de hele dag actief. Met 6 eetmomenten op een dag, stimuleer je het lichaam om steeds te blijven verbranden; ontbijt, lunch, diner en 3 x een tussendoortje. Adviseer een klant om te ontbijten binnen een uur nadat hij ‘s ochtends wakker wordt, ongeveer 2 ½ uur later neemt hij een tussendoortje. Weer 2 ½ uur later is het tijd voor de lunch. Dit patroon houd je vol tot aan het laatste tussendoortje na de avondmaaltijd. Elk eetmoment is belangrijk voor de stofwisseling. Elke keer als je iets eet, gaat je verbranding namelijk omhoog om die voeding om te zetten in energie voor je lichaam. Op het moment dat de calorieën van je laatste maaltijd zijn verbrand, gaat je lichaam over op verbranding van de vetreserves. Je lichaam blijft op deze manier goed functioneren en de hele dag door blijft de verbranding hoog. Bovendien blijft door deze regelmaat de bloedsuikerspiegel stabiel, waardoor grote pieken en dalen niet meer voorkomen. De ‘geeuwhonger’ waar mensen soms last van krijgen wanneer ze te lang niets eten, komt hierdoor (bijna) niet meer voor.

Voldoende

Het is een misverstand bij veel mensen dat je door heel weinig eten blijvend kunt afvallen. Het lichaam heeft namelijk elke dag voldoende calorieën nodig om de ruststofwisseling goed te kunnen laten functioneren. De ruststofwisseling is het aantal calorieën dat je lichaam verbrandt in rust om alle lichaamsprocessen aan de gang te houden. Oftewel om o.a. de organen te laten functioneren en de lichaamstemperatuur op peil te houden. Het aantal calorieën dat elk lichaam daarvoor nodig heeft, is de minimale energiebehoefte op een dag, dus wat iemand minimaal binnen moet krijgen. Eet je standaard meer calorieën dan je lichaam verbrandt, dan worden deze overschotten opgeslagen als vetreserves in het lichaam en zorgen uiteindelijk voor overgewicht. Eet je te weinig calorieën, dan ontstaat er een tekort in je lichaam om je ruststofwisseling goed te laten functioneren. Je lichaam moet dan op zoek naar een andere energiebron om het tekort aan calorieën te compenseren. Het zou mooi zijn, als het lichaam op dat moment de opgeslagen vetreserves aanspreekt. Helaas is dat niet het geval. Het wordt op dat moment uit de spiermassa gehaald, terwijl de vetmassa weigert te dalen. Iemand die dus te weinig eet, is als het ware ‘zijn eigen spieren op aan het eten’, terwijl je die juist nodig hebt voor een hogere vetverbranding. Na een tijdje weinig eten, ga je je dan ook steeds onprettiger voelen en houd je steeds minder spiermassa over. Als je dan besluit om weer ‘normaal’ te gaan eten, staat de stofwisseling op een laag pitje doordat deze zich heeft aangepast aan een hele tijd weinig eten. Wat gebeurt er nu? Het lichaam en de stofwisseling kunnen die hoeveelheden voeding niet verwerken en het gewicht vliegt weer omhoog. Het lichaam gaat dan voedsel namelijk opslaan als reservebron, voor het geval er weer een nieuwe ‘hongerperiode’ komt.

Wilt u een uitwerking van deze adviezen op papier om mee te geven aan uw klanten? Mail dan naar anke@benfit.nl.

“Ja, ik weet wel waar het bij mij aan ligt… Ik weet wel hoe het moet, ik doe het alleen niet!” Hoe vaak heeft u dit al horen zeggen door een (nieuwe) klant die aangeeft ‘afvallen’ als doelstelling te hebben? Maar als u 10 klanten vraagt: “Hoe moet het dan?”, krijgt u 10 verschillende antwoorden. Schijnbaar denkt iedereen het te weten en toch houdt iedereen er zijn eigen opvattingen op na. Wat zijn richtlijnen die u de klant kunt meegeven en wat zou u kunnen doen om meer bewustwording te creëren als het om afvallen gaat?

Eet gezond, gevarieerd, regelmatig en voldoende

Veel mensen denken dat ze minder moeten gaan eten als ze af willen vallen. Een beter advies is echter: Eet gezonder, gevarieerder, met meer regelmaat, maar eet vooral voldoende! Te weinig eten zorgt er namelijk op korte termijn voor dat men een aantal kilo’s kwijt raakt. Het afvallen zal echter al snel stagneren omdat de stofwisseling zich gaat aanpassen aan weinig eten en de verbranding zal dalen. Op het moment dat mensen dan weer ‘normaal’ gaan eten, staat de stofwisseling op een laag pitje, kan het lichaam deze ‘grotere’ hoeveelheid voeding niet verbranden en komen de verloren kilo’s onherroepelijk terug. Vaak nog meer dan voordat men begon met minder eten. Het alom bekende jojo-effect.

Gezond

Wat is gezond eten? Een gezond voedingspatroon bevat koolhydraten, eiwitten en vetten. En elke dag moeten al deze voedingsstoffen voorkomen in de producten die je kiest. Hiervoor kies je groente, fruit, brood, aardappelen, rijst of pasta, vlees of vis. Volkoren varianten (brood, pasta en rijst) genieten de voorkeur boven ‘witte’ varianten, omdat deze meer vezels bevatten en daardoor langer zorgen voor een verzadigd gevoel. Bovendien zorgen vezelrijke producten ervoor dat er minder schommelingen plaatsvinden in de bloedsuikerspiegel, waardoor men minder ‘trek’ ervaart tussen de eetmomenten door. Verder is het belangrijk om brood met boter te besmeren (halvarine) en bij de bereiding van de avondmaaltijd ook (onverzadigde) vetten te gebruiken in de vorm van vloeibaar bak- en braadvet of olijfolie.

Gevarieerd

Variatie in voeding is belangrijk omdat geen enkel product alle voedingsstoffen bevat die het lichaam nodig heeft. Bovendien is een gezond voedingspatroon beter vol te houden als er lekker wordt gevarieerd.

Regelmatig

Door met regelmaat te eten blijft de stofwisseling gedurende de hele dag actief. Met 6 eetmomenten op een dag, stimuleer je het lichaam om steeds te blijven verbranden; ontbijt, lunch, diner en 3 x een tussendoortje. Adviseer een klant om te ontbijten binnen een uur nadat hij ‘s ochtends wakker wordt, ongeveer 2 ½ uur later neemt hij een tussendoortje. Weer 2 ½ uur later is het tijd voor de lunch. Dit patroon houd je vol tot aan het laatste tussendoortje na de avondmaaltijd. Elk eetmoment is belangrijk voor de stofwisseling. Elke keer als je iets eet, gaat je verbranding namelijk omhoog om die voeding om te zetten in energie voor je lichaam. Op het moment dat de calorieën van je laatste maaltijd zijn verbrand, gaat je lichaam over op verbranding van de vetreserves. Je lichaam blijft op deze manier goed functioneren en de hele dag door blijft de verbranding hoog. Bovendien blijft door deze regelmaat de bloedsuikerspiegel stabiel, waardoor grote pieken en dalen niet meer voorkomen. De ‘geeuwhonger’ waar mensen soms last van krijgen wanneer ze te lang niets eten, komt hierdoor (bijna) niet meer voor.

Voldoende

Het is een misverstand bij veel mensen dat je door heel weinig eten blijvend kunt afvallen. Het lichaam heeft namelijk elke dag voldoende calorieën nodig om de ruststofwisseling goed te kunnen laten functioneren. De ruststofwisseling is het aantal calorieën dat je lichaam verbrandt in rust om alle lichaamsprocessen aan de gang te houden. Oftewel om o.a. de organen te laten functioneren en de lichaamstemperatuur op peil te houden. Het aantal calorieën dat elk lichaam daarvoor nodig heeft, is de minimale energiebehoefte op een dag, dus wat iemand minimaal binnen moet krijgen. Eet je standaard meer calorieën dan je lichaam verbrandt, dan worden deze overschotten opgeslagen als vetreserves in het lichaam en zorgen uiteindelijk voor overgewicht. Eet je te weinig calorieën, dan ontstaat er een tekort in je lichaam om je ruststofwisseling goed te laten functioneren. Je lichaam moet dan op zoek naar een andere energiebron om het tekort aan calorieën te compenseren. Het zou mooi zijn, als het lichaam op dat moment de opgeslagen vetreserves aanspreekt. Helaas is dat niet het geval. Het wordt op dat moment uit de spiermassa gehaald, terwijl de vetmassa weigert te dalen. Iemand die dus te weinig eet, is als het ware ‘zijn eigen spieren op aan het eten’, terwijl je die juist nodig hebt voor een hogere vetverbranding. Na een tijdje weinig eten, ga je je dan ook steeds onprettiger voelen en houd je steeds minder spiermassa over. Als je dan besluit om weer ‘normaal’ te gaan eten, staat de stofwisseling op een laag pitje doordat deze zich heeft aangepast aan een hele tijd weinig eten. Wat gebeurt er nu? Het lichaam en de stofwisseling kunnen die hoeveelheden voeding niet verwerken en het gewicht vliegt weer omhoog. Het lichaam gaat dan voedsel namelijk opslaan als reservebron, voor het geval er weer een nieuwe ‘hongerperiode’ komt.

Wilt u een uitwerking van deze adviezen op papier om mee te geven aan uw klanten? Mail dan naar anke@benfit.nl.

Gevarieerd eten I health

Anke Hendriks

Marketing Manager bij BenFit.nl, het voedings- & levensstijlprogramma voor de fitnessbranche.

body LIFE 7I2010 I

Edities