Nieuws business

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2010

business I kwaliteit

I body LIFE 6I2010

“Kwaliteit is de sleutel van het succes van de Fitnessbranche”

De belangrijkste stap die genomen is tijdens de ledenvergadering, is het aannemen van de algemene leveringsvoorwaarden. Het bestuur heeft er ruim de tijd voor genomen om dit goed voor te bereiden en heeft iedereen de gelegenheid geboden om hierop feedback te geven. Met als resultaat dat een ruime meerderheid van de 55 geldige stemmen er 46 voor waren, 7 tegen en 2 ongeldig. Nieuwe leveringsvoorwaarden zorgen er primair voor dat leden en fitnessbedrijven op basis van heldere voorwaarden een verbintenis kunnen aangaan. Het is een belangrijke stap in de professionaliseringsslag waarin de branche zich nu bevindt.

Fitned stond ook op de planning, Fit!vak gaat dit bedrijfsfitness initiatief afstoten. Er zijn voldoende marktpartijen die zich hiermee bezig houden en dit hoort ook niet meer bij de kerntaken van de brancheorganisatie. De angst van de leden die 300 euro geïnvesteerd hebben om die kwijt te raken, werd weggenomen met de afspraak van terugbetaling via vermindering op contributie over 3 jaar. Prima geregeld dus.

Afscheid als bestuurslid werd genomen van Dyon Voogd, hij is projectleider geworden van de beweegprotocollen, waar momenteel druk aan gewerkt wordt. Als eerste zal het diabetes protocol in het najaar gepresenteerd worden. Trainers en sportcentra kunnen dan hun kennis en kunde toetsen om erkend te worden op dit vlak. Later zullen andere thema’s volgen zoals o.a. obesitas, hart- en vaatziekten en COPD. Een belangrijke stap om de brug te kunnen slaan naar de zorgsector, die steeds meer richting preventief bewegen gaat.

Boeiend was het om te zien dat het ledenbestand van Fit!vak groeit: van 755 in 2008 naar 778 in 2009. Een groei die vooral in de ketenvorming zit: van 255 in 2008 naar 289 in 2009. Reden genoeg voor het bestuur om de contributiestructuur tegen het licht te gaan houden. Nevenvestigingen betalen immers nog minder dan 20% van het normale contributietarief. Als dat doorgroeit naar 50% van de leden, wat in de lijn van verwachting ligt, dan kan de uitvoeringsorganisatie en back-office niet meer die daadkracht laten zien die we in de afgelopen 2 jaar hebben ervaren en dat zou jammer zijn. Marcel Braakman van MKB Nederland gaf inzicht in de structuren van andere branches en adviseerde Fit!vak na te denken over een contributiestructuur die uitgaat van bezoekers en oppervlakte, misschien met een staffel, maar zeker naar draagkracht. Wordt vervolgd.

Wat het kwaliteitsbeleid van Fit!vak betreft, om een groei naar 3 miljoen te kunnen maken, dient volgens het bestuur en de voorzitter de branche verder te professionaliseren. Betere positionering wordt steeds belangrijker en de doelgroep protocollen bieden kansen voor centra die zich op een kwaliteit- en klantgerichte service willen onderscheiden. Ronald Wouters, directeur van Fit!vak vertelde dat sportcentra niet alleen naar hun interne kwaliteitsproces moeten kijken, maar ook naar de gebruikers- en maatschappelijke kwaliteit. Een brede visie op kwaliteit dus, maar wel op een hoogwaardig niveau ingericht, aldus Wouters.

De fitnessbranche ontwikkelt zich in rap tempo door naar een professionele beweeg- en gezondheidsbranche en de brancheorganisatie doet prima werk om die ontwikkeling waar mogelijk te ondersteunen. Het wachten is nu op het vervolg wat betreft het nieuwe kwaliteitsbeleid en de beweegprotocollen waarvan we waarschijnlijk in september of oktober meer zullen horen.

Een uitspraak van Tjeerd de Jong, voorzitter van Fit!vak tijdens de ledenvergadering op 25 juni 2010 jl. Fit!vak zet zwaar in op kwaliteit en ziet kansen voor de fitnessbranche om in Nederland door te groeien van 2,5 miljoen naar 3 miljoen leden. Maar daar is dus wel wat voor nodig, aldus het bestuur van Fit!vak.

John van Heel

EFAA

j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

body LIFE 6I2010 I

Edities