Zoekt u prospects of nieuwe leden?

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2010

marketing I Personal Training

I body LIFE 6I2010

Personal Training als triple-win formule

Toch staat PT nog steeds in de kinderschoenen en hebben we nog een hele lange weg te gaan, maar de eerste stappen zijn gezet. Als we naar de huidige status van PT in Nederland kijken dan kunnen we stellen dat er nog geen standaard bestaat. Er valt voor zowel clubs als fitness-instructeurs, maar ook voor klanten, nog enorm veel winst te halen.

Clubs en Personal Training

Voor clubs is PT een zeer interessante manier om extra inkomsten te genereren. De primaire inkomsten van een club staan al een tijd behoorlijk onder druk. De rek is eruit. Er zijn niet veel clubs die kunnen stellen dat ze nog net zo hard doorgroeien als dat ze dat een aantal jaren geleden deden. Lichte groei of stabilisatie van de cijfers lijkt het hoogst haalbare op dit moment. De algemene trend is helaas veel minder rooskleurig. In de afgelopen anderhalf jaar is er door alle ontwikkelingen sterk bezuinigd in de clubs. Door nog meer te snijden in de kosten zou het risico kunnen ontstaan dat de kwaliteit achteruit gaat. Iets wat de situatie in de club alleen maar meer zou kunnen aantasten. Dan rest er niet anders dan te kijken naar de mogelijkheden om de secundaire inkomstenstroom te gaan beïnvloeden. Personal Training is zo’n mogelijkheid. Het probleem is alleen dat er binnen de clubs absoluut geen ervaring is met Personal Training. Zo is er bijvoorbeeld te weinig kennis op het gebied van de diverse businessmodellen van PT. PT-ers verdienen soms zelfs hun brood zonder dat ze kosten hebben aan het gebruik van de accommodatie. Anders gezegd, veel clubs verdienen niets aan een PT-er die gebruik maakt van de ruimte. Sterker nog, de club heeft geen enkel idee van wat een PT-er in de club doet en de controle over die persoon is ver te zoeken. Hier ligt een grote kans voor de club om zelf de regie in handen te nemen over PT in de club, met de daarbij behorende extra inkomsten.

Fitnessinstructeurs en Personal Training

Voor fitnessinstructeurs is Personal Training een uitgelezen mogelijkheid om zichzelf verder door te ontwikkelen. Het kan een volgende stap in de loopbaan van een fitnessinstructeur zijn. Wanneer iemand als instructeur start in een club, dan doorloopt hij normaal gesproken een aantal stadia in de club. Van junior instructeur wordt hij senior instructeur en als het goed gaat is er eventueel de mogelijkheid om fitnessmanager te worden. Voor die tijd is hij vaak al weer weg, omdat de vooruitzichten in de club niet altijd even rooskleurig zijn, zowel wat functies betreft als ook de beloning die daar tegenover staat. Dit heeft voor de club nadelige gevolgen, omdat er regelmatig moet worden gezocht naar nieuw en goed personeel. Als de club Personal Training gaat aanbieden, dan biedt dat de mogelijkheid voor de instructeur om zich door te ontwikkelen tot een specialist in fitness en geeft het ook financieel een nieuwe uitdaging. In een volgend stadium zou de instructeur er zelfs voor kunnen kiezen om als zelfstandig trainer zijn werkzaamheden voort te zetten binnen de club. Uiteraard wel tegen betaling van een fee aan de club voor het gebruik van de ruimte en onder de voorwaarden zoals die door de club gesteld zijn (zoals onder andere de werkwijze). Een fitness-instructeur/PT-er die zijn netwerk binnen de club heeft opgebouwd, zal de club over het algemeen niet zo snel meer verlaten.

Klanten en

Personal Training

Vanuit klantperspectief is PT ook een welkome aanvulling op het aanbod in de club. Er valt in het huidige model weinig te kiezen voor de klant. De standaard keuze is groepsfitness of individuele fitness, meer smaken zijn er niet. Met PT als aanvulling krijgt de klant er nog een interessante keuze bij, namelijk de keuze voor resultaat en aandacht. In vele branches heeft de klant de keuze om zelfstandig te gaan sporten of onder begeleiding te sporten. Kijk bijvoorbeeld naar tennis of golf. Deze keuze heeft de klant in de fitnessbranche nog niet. Er zullen ongetwijfeld clubs zijn die menen uitzonderlijke begeleiding te bieden, maar 100 % begeleiding is het nooit. In het gunstigste geval zou een club met 3.000 leden en een openstelling van 300 uur maximaal 6 minuten per klant kunnen besteden. Dat is niet echt een definitie voor persoonlijke begeleiding en al helemaal geen basis voor het behalen van 100 % resultaat.

We mogen stellen dat PT een grote kans biedt om een win-win-win situatie te creëren in de club. In tijden als deze een prettige constatering dat er nog steeds vernieuwende en commercieel interessante ontwikkelingen zijn, die onze branche

iedere keer naar een hoger niveau brengen.

In het afgelopen halfjaar heeft Personal Training (PT) een enorme vlucht genomen in onze Nederlandse fitnessmarkt. Een aantal jaren terug was het ondenkbaar dat Personal Training vaste voet aan de grond in Europa zou krijgen. Het tegendeel is waar! Zo blijkt maar weer dat ontwikkelingen uit de VS en UK uiteindelijk altijd wel op één of andere manier ons land bereiken.

Jacques van Timmeren

Senior Consultant HDD Groep.

Ook interesse om Personal Training als profit center in te zetten? Kijk snel op www.lapt.nl of neem contact op met LAPT International via telefoonnummer +31 (0)416 54 32 32.

body LIFE 6I2010 I

Edities