Column Erik Heemskerk

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2010

Fysio I news

I body LIFE 6I2010

NEWS

Branche update

Sportmedisch advies voor mensen met een beperking

Sportcentrum Blixembosch en SportMáx zijn samen een nieuw sportmedisch adviescentrum begonnen in Eindhoven. Dit centrum is bedoeld voor mensen met een beperking die verantwoord willen sporten, op zoek zijn naar een passende sport of vragen hebben over hun fysieke belastbaarheid. Ook voor blessurepreventie of -behandeling zijn zij hier aan het goede adres. Het sportmedisch adviescentrum is voor iedereen met een beperking die (meer) wil gaan bewegen en niet weet wat kan, wat mag, wat de beperking toelaat enzovoort. De sportartsen en revalidatieartsen werken nauw samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten, bewegingsweten-schappers en inspanningsfysiologien. De lijnen met andere deskundigen zijn kort, als het nodig is worden ook andere specialisten geraadpleegd. Het nieuwe centrum beschikt over de modernste testapparatuur op het gebied van inspanningstesten.

Mansom Fitfloor materiaalsponsor Gehandicaptensport Nederland

Tijdens de onlangs gehouden Supportbeurs, een beurs die zich richt op de minder valide particulier, heeft Mansom Fitfloor een substantiële bijdrage geleverd aan het paviljoen van de Stichting Gehandicapten-sport Nederland door het leveren en leggen van een sportvloer van 500 m². Tijdens de beurs werden op de vloer diverse sporten gedemonstreerd zoals rolstoelhockey, zitvolleybal en tafeltennis, daarnaast werden er demonstraties stijldansen gegeven. De eisen die aan de vloer werden gesteld waren zeer veelzijdig, voor het zitvolleybal mocht de vloer niet te stroef zijn, echter voor het tafeltennis mocht de vloer juist weer niet te glad zijn. De oplossing was een vloer die Mansom Fitfloor onlangs aan haar programma heeft toegevoegd de Wood-Line Palma, dit is een vloer met een vlak oppervlak die toch voldoet aan een zeer veilige antislip klasse, waardoor hij, ook al wordt hij vochtig of nat, uitglijden tegengaat. Uiteraard is deze vloer ook zeer geschikt om in minder zware omstandigheden toe te passen zoals in Fit- en Wellnesscentra en fysiotherapiepraktijken.

Voor meer informatie: www.mansomfitfloor.nl

Diplan en iMotivate starten nieuw concept

Diplan en iMotivate Network slaan de handen ineen en starten met een concept dat zich richt op een optimale begeleiding voor een gezond leefpatroon. De consument gaat niet alleen aan de slag met de voeding van Diplan, maar krijgt ook uitgebreid advies van een leefstijlcoach uit het iMotivate Network. Met deze samenwerking koppelen Diplan en iMotivate een uniek afslankprogramma aan een deskundige begeleiding. Gaat een consument via een winkel van Gezond&Wel met de voedingsproducten van Diplan aan de slag, dan krijgt hij of zij ook een uitnodiging voor een adviesgesprek over leefstijl. Daarin geeft een leefstijlcoach van iMotivate de consument naast het gebruik van de producten ook uitleg over zijn of haar aanvullende trainingen en coaching. In eerste instantie krijgen een aantal geselecteerde Gezond&Wel winkels een leefstijlcoach aan zich gekoppeld. Daarna is het de bedoeling voor alle ruim honderd Gezond&Wel vestigingen een leefstijlcoach op te leiden. Overigens zoekt iMotivate nog leefstijlcoaches.

Meer informatie: : www.imotivate.nl

The Sports Company nu ook SCIFIT in assortiment   

Vanaf heden is The Sports Company ook dealer van SCIFIT apparatuur.  Hiermee breidt The Sports Company haar range kwalitatief hoogwaardige apparatuur uit met cardiotoestellen die een significante aanvulling vormen op de pneumatische krachtapparatuur van Keiser. SCIFIT apparatuur onderscheidt zich door de toegevoegde waarde binnen de fysiotherapie en revalidatie. De toepassingen zijn specifiek op doelgroepen gericht, waaronder COPD, diabetes en obesitas. Zo is het wattage van het beginniveau slechts 5 Watt. De apparaten kennen veelal 200 weerstandniveaus. Dankzij Iso-Strength wordt gebruik gemaakt van een concentrische beweging met gelijkblijvende weerstand. Het verstelbare cranksysteem van de cardio biedt de mogelijkheid tot nauwkeurig afstellen. Veel toestellen zijn zeer toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook verkrijgbaar met Fit-Key optie, voor een persoonlijk digitaal trainingsprogramma.

Neem voor meer informatie contact op via

info@thesportscompany.nl of +31-(0)77-3661640

NISB en VitalHealth gaan samenwerken voor uitrol BeweegKuur in eerste lijn

Het Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen en VitalHealth Software hebben een strategische samenwerkingsovereenkomst getekend. VitalHealth gaat samen met NISB een IT-applicatie ontwikkelen en uitrollen die de eerstelijn zorgverleners, die binnen de BeweegKuur samenwerken, ondersteunt. De te ontwikkelen applicatie gaat het administratieve proces en de samenwerking makkelijker en overzichte-

lijker maken voor alle zorgverleners. Het Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen ontwikkelt in opdracht van het ministerie van VWS en in samenwerking met diverse partners de BeweegKuur. De BeweegKuur is speciaal ontwikkeld voor mensen die overgewicht hebben in combinatie met een risicofactor zoals (een verhoogd risico op) diabetes type 2 en voor mensen met obesitas. Zij worden vanuit de eerstelijns zorg begeleid naar een gezondere en actievere leefstijl, waarin meer wordt bewogen en gelet wordt op gezonde voeding. Voor dit doel werken de huisarts,  een leefstijladviseur, fysiotherapeut en diëtist nauw samen. De politieke ambitie is om de BeweegKuur per 1 januari 2012 op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering.

Hardloopprogramma Start to Run krijgt inactieve Nederlanders in beweging

Het hardloopprogramma Start to Run lijkt een goede manier om de minder actieve Nederlander in beweging te krijgen. Deelnemers blijken na afloop van het programma meer te bewegen en ook op de lange termijn geeft 70% aan nog steeds hard te lopen. De positieve effecten van het programma zijn vooral terug te zien in het aantal mensen dat de fitnorm haalt van drie keer per week twintig minuten intensief bewegen, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg).

Tweemaal per jaar biedt de Atletiekunie op ruim 126 locaties het programma Start to Run aan. Het is gericht op beginnende hardlopers. Gedurende zes weken maken ze kennis met hardlopen. Ze lopen per week één keer onder begeleiding van een professionele coach en twee keer zelf als ‘huiswerk’. Ze krijgen informatie over goede schoenen en voeding en na zes weken wordt het programma afgesloten met een testloop van drie tot vijf kilometer. Het programma wordt uitgevoerd binnen het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen, dat erop is gericht minder actieve Nederlanders meer te laten bewegen. Aan het onderzoek werkten 100 deelnemers aan Start to Run mee en een controlegroep van bijna 700 mensen uit het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL. Bij beide groepen is op twee meetmomenten bepaald hoeveel mensen voldoen aan de beweegnormen: bij aanvang van Start to Run en na een half jaar. Het onderzoek is gesubsidieerd door NOC*NSF.

Docente Fysiotherapie promoveert op studie mentale training

Mentale training (het voorstellen van bewegingen) bij neurologische revalidatiepatiënten is geen therapievorm die je morgen al groot-schalig moet inzetten. Susy Braun, docente bij de faculteit Fysiotherapie, heeft in haar promotieonderzoek namelijk niet het effect van deze therapie kunnen aantonen op groepsniveau. Dat neemt niet weg dat ze zelf heel enthousiast erover is, net als de betrokken patiënten en dat verder onderzoek zinvol is.

De afgelopen jaren zijn er veel kleinere onderzoeken gedaan naar deze therapievorm bij neurologische revalidatiepatiënten. “Die laten bijna allemaal positieve effecten zien.  Wij hebben nu  onderzocht of we dit effect in een grotere groep kunnen aantonen”, legt Susy Braun het idee achter haar promotieonderzoek uit. Uiteindelijk hebben in twee afzonderlijke studies 47 Parkinson-patiënten en 36 CVA-patiënten meegedaan. De conclusie: er zijn geen positieve effecten gevonden die een brede inzet van deze therapievorm rechtvaardigen.

Susy Braun vindt dat haar promotie-onderzoek voldoende aanknopingspunten biedt voor verdere studie.

body LIFE 6I2010 I

Edities