Nieuws branche actueel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2010

branche actueel I Column john van heel

I body LIFE 5I2010

Bewegen is echt medicijn! Stappen nemen in betere klantbegeleiding

Ons bestand met nieuwe klanten bevat steeds vaker mensen die al kennis hebben van fitness. Ze hebben kort of lang geleden afscheid genomen van een ander sportcentrum en beslissen op een bepaald moment de stap weer te nemen omdat het voordeel van het sporten binnen een sportcentrum nu eenmaal groot is. Deze mensen hebben, zeker als ze een flink sportverleden hebben en een goede lichamelijke fitheid, minder behoefte aan begeleiding bij de start dan mensen die geheel geen sport- en fitnessverleden hebben. Toch worden deze twee groepen vaak op dezelfde manier behandeld binnen veel reguliere sportcentra.

Veel valt hier te leren van de aanpak binnen de beweegkuur. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen mensen die zelfstandig aan de slag kunnen en willen met bewegen, mensen die een intensievere opstart-begeleiding nodig hebben en mensen die over langere termijn begeleid dienen te worden. Een model dat wellicht ook toegepast kan gaan worden binnen sportcentra, wat wel een andere aanpak zal vergen van de sales en van het kennisniveau van de trainers.

‘Sales’ wil ik in dit kader ook liever beweegadviseurs noemen, zij dienen na een kwalitatieve analyse het meest passende programma te adviseren waarmee de nieuwe klant het best geholpen is, passend op de belastbaarheid, behoeften en doelstellingen van de deelnemer. De fitnesstrainer ontwikkelt zich in dit kader steeds meer tot beweeg- en leefstijlexpert. Kennis van zaken staat op nummer één, klanten hopen en verwachten een autoriteit, een expert. De trainer wordt ook steeds meer de educator en zal de training en het advies steeds meer passend maken op de persoon.

Betere klantbegeleiding start echter bij de ideologie van de ondernemer en manager. ACSM en WHO geven duidelijk aan dat gezond bewegen 3 elementen bevat: recreatief bewegen, uithoudingsvermogen training en spiertraining. Bewegen is echt medicijn! Sportcentra hebben het meest unieke concept voor een gezonde leefstijl en preventie van meer dan 40 aandoeningen in handen. Als ‘Klanten steeds beter willen begeleiden naar een actieve en gezonde leefstijl’ centraal staat in de visie van de organisatie en het management team, dan zal de klant er steeds beter van worden – maar ook de organisatie en het team.

Bijna alle sportcentra bieden nieuwe leden een, twee of drie begeleidingen in de eerste maanden om kennis te maken met de apparatuur, om een aantal testen te ondergaan en zo een gepast fitnessprogramma te starten. Tegenwoordig is het nieuwe-ledenbestand echter dermate divers dat deze aanpak wellicht aan een opwaardering toe is.

John van Heel

EFAA

j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

Edities