Sport- en beweegadviezen bij diabetici

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2010

health I Leefstijl

I body LIFE 5I2010

BeweegKuur zet zich in voor een actieve en gezonde leefstijl

Met subsidie van het ministerie van VWS wordt in de periode van 2007 tot en met 2011 gewerkt aan de ontwikkeling en implementatie van een interventie waarmee mensen met (een hoog risico op) diabetes vanuit de eerstelijns zorg begeleid kunnen worden naar een actievere gezonde leefstijl. De interventie heeft als populaire naam ‘De BeweegKuur’ meegekregen. Doel is om de Beweegkuur per 1-1-2011 deels op te nemen in het verzekerde pakket van de zorgverzekering. Het NISB is de projectleider van dit project en werkt daarin samen met LHV, NHG, NVDA, LVG, NDF, KNGF, VSG, NVD en DVN.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van de BeweegKuur geschiedt gefaseerd. Tijdens de voorbereidende fase (van september t/m december 2007) is op basis van literatuur, ervaringen met bestaande projecten, gesprekken met expertpanels en mensen uit de doelgroep een eerste prototype van de BeweegKuur ontwikkeld. De huidige versie van de BeweegKuur is specifiek ontwikkeld voor mensen met een gestoorde nuchtere glucose of diabetes type 2. Momenteel wordt de BeweegKuur doorontwikkeld voor mensen met overgewicht of obesitas. Dit gebeurt in samenwerking met het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON). Het prototype BeweegKuur voor mensen met (een verhoogd risico op) diabetes type 2 is vanaf januari 2008 in zeven pilootregio’s geïmplementeerd waarbij actiegericht begeleidend onderzoek (door de Universiteit Maastricht) plaats heeft gevonden naar de bruikbaarheid, waardering en gepercipieerde effectiviteit van de BeweegKuur. Parallel heeft onderbouwend literatuuronderzoek door het RIVM plaatsgevonden. Op basis van de resultaten van deze RIVM studie, ervaringen in de pilots en de resultaten van het begeleidende onderzoek door Universiteit Maastricht, is de BeweegKuur bijgesteld. Deze (voorlopig) definitieve versie van de BeweegKuur is vanaf begin 2009 verder geïmplementeerd vergezeld van wetenschappelijk begeleidend evaluatief onderzoek. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek en op basis van de gegevens van monitoring, zal de BeweegKuur de komende jaren nog verder worden doorontwikkeld.

Implementatie

De projectperiode van 2009 t/m 2011 staat in het teken van de voorbereiding van landelijke implementatie van de BeweegKuur. Indien de BeweegKuur per 1-1-2011 wordt opgenomen in het basispakket, dient deze immers daadwerkelijk overal beschikbaar te worden. In de BeweegKuur wordt een multidisciplinair team rond de patiënt geformeerd, bestaande uit o.a. een huisarts, leefstijladviseur, fysiotherapeut en diëtist. Doel is om twee programma’s van de BeweegKuur per 1 januari 2011 op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. De leefstijladviseur (praktijk ondersteuner bij de huisarts) is de spil in de BeweegKuur. Zij is het aanspreekpunt voor de patiënt en schakelt, waar nodig, andere disciplines in zoals de fysiotherapeut, diëtist, maar ook lokale sport- en beweegbegeleiders. De leefstijladviseur faciliteert een eenduidige en vlotte communicatie in dit multidisciplinaire team. Daarnaast draagt de leefstijladviseur zorg voor de coördinatie van de afzonderlijke activiteiten binnen de BeweegKuur en afstemming met activiteiten buiten de keten (of eerstelijnszorg). De samenwerking beperkt zich niet tot de verschillende professionals binnen de eerstelijnszorg, maar moet zich vooral ook richten op partners buiten de zorg, zoals lokale sport- en beweegaanbieders, sportraden en gemeenten. Juist door het leggen van een netwerk, een verbinding tussen eerstelijnszorg, welzijn en openbare gezondheidszorg, wordt een structuur neergelegd die de uitvoering van de BeweegKuur ondersteunt en faciliteert.

Bron: NISB

Het ministerie van VWS heeft door middel van haar kaderbrief 2007-2011 gezondheid en

preventie een belangrijke positie gegeven. Deze ambities komen tot uiting in de BeweegKuur. Dit is een interventie gericht op mensen met (een hoog risico op) diabetes type 2. Middels ondersteuning op gebied van met name bewegen en voeding worden patiënten begeleid richting een actieve en gezonde leefstijl.

Edities