Column Erik Heemskerk

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2010

business I Crosstrainer

I body LIFE 3I2010

Ook al lijkt het voor sommige gevestigde vertegenwoordigers uit de fitnessbranche misschien alsof het gisteren was, toch viert de eerste crosstrainer ter wereld, de EFX 544 van Precor, dit jaar al zijn 15e verjaardag.

15 Jaar Crosstraining: Een mijlpaal op fitnessvlak

Crosstrainers zijn tegenwoordig overal ter wereld een fundamenteel onderdeel van vrijwel elk fitnesscentrum en zijn niet meer weg te denken uit de workout routine van miljoenen sportmensen.

Geschiedenis

Toch had een van de belangrijkste ontwikkelingen in de fitnessbranche een heel bescheiden begin. De Amerikaanse designer Larry D. Miller was voor zijn dochter, een jonge atlete, ooit op zoek naar een goede fitness workout; maar wel een zonder de belasting die normaal is bij een klassieke looptraining. Miller filmde zijn dochter tijdens haar looptraining en speelde de videoband vervolgens herhaaldelijk in slow motion af om de bewegingen van haar stappen heel precies te kunnen volgen. Uiteindelijk begon hij met het ontwerpen van een apparaat, dat de stapbewegingen zo authentiek mogelijk kon imiteren. De elliptische fitnesstrainer was geboren.

Wetenschap

omzetten in daden

Nadat het team van Precor het met de uitvinder eens was geworden over een licentie, ging het aan de slag en werd het oorspronkelijke concept van Miller uitgebreid met verstrekkende wetenschappelijke en technische verworvenheden. Als we nu terug kijken was de invoering van de eerste crosstrainer weliswaar een stap in de goede richting, maar er moesten wel eerst een paar obstakels uit de weg geruimd worden, voordat dit product uiteindelijk op de markt kon worden gebracht. Dat er een overtuigend concept moest komen, was duidelijk. Maar hoe dat met succes in de praktijk gebracht moest worden, was een heel andere kwestie.

Om te achterhalen, hoe sportmensen het meest van dit nieuwe toestel kunnen profiteren, onderzocht het designteam van Precor welke eisen potentiële gebruikers stellen. Dit deed men door staplengten en rotatiebewegingen intensief te observeren. Bij de verdere ontwikkeling van het toestel en het vloeiende en ritmische verloop van de bewegingen heeft Larry Miller de idee van zijn unieke vliegwielconcept altijd in zijn achterhoofd gehouden. Daarom was het ook voor designteam tijdens het hele ontwikkelingsproces belangrijk, het natuurlijke verloop van de bewegingen niet uit het oog te verliezen. Alleen zo kon een zachte en afwisselende workoutbelevenis voor een veelzijdige doelgroep gegarandeerd worden.

CrossRamp-technologie

Een van de meest baanbrekende verworvenheden tijdens de ontwikkelingsfase was de introductie van de beschermde verstelbare helling, de zogenaamde CrossRamp-technologie. Uit onderzoek was gebleken dat verschillende hellinghoeken van de CrossRamp andere spiergroepen van het onderlichaam belasten: met een hoge hellingshoek traint men de hamstrings en de bilspieren en een lage hellingshoek is goed voor de quadriceps en de voorste dijbeenspieren. Aangezien zij zich op een groot aantal spiergroepen richtte, was de verstelbare CrossRamp-technologie een geheel nieuwe dimensie en wist het product als echte crosstrainer de bakens te verzetten. Precor nam vervolgens de beslissing de EFX 544 te introduceren op de professionele fitnessmarkt. Zo’n strategie was niet de normale gang van zaken, want nieuwe toestellen uit de fitnessbranche werden destijds meestal eerst getest op de hometrainermarkt. De professionele markt beloofde weliswaar snelle economische resultaten en een hoge bekendheidsgraad, maar het invoeren van een nieuw, ongetest product voor veeleisende sportscholen was niet zonder risico. Het designteam van Precor zag zich voor een moeilijke taak gesteld: een eenvoudig prototype veranderen in een stevig high-tech product dat zowel aan de strenge eisen van de branche moest voldoen als aan de eisen van een professionele sportschool.

Een innovatie

verovert de markt

Destijds maakte een geheel nieuw en innovatief toestel zeer veel kans om de markt snel te veroveren: indoor bikes, loopbanden en steppers behoorden in 1995 weliswaar tot de standaarduitrusting van elke zichzelf respecterende sportschool, maar geen van die toestellen beschikte over de verlokkende combinatie van op stappen gebaseerde cardio- en krachttraining die typisch is voor de crosstrainer. Jim Birrell leidde in die tijd het designteam van Precor en herinnert zich nog heel goed aan de eerste ontwikkelingsjaren van de EFX544: „Dit toestel had zoveel overtuigende eigenschappen. Zachte en vloeiende bewegingen, een belastingsarme training en minder krachtinspanning dan op de loopband – de EFX kon alles.”

Los van de klaarblijkelijke voordelen was het lot van de EFX na zijn introductie in 1995 uiteindelijk toch in handen van de personen die ermee trainden. Maar dit toestel ontwikkelde zich voor Precor zoals verwacht toch snel tot een topproduct. Jim herinnert zich nog: “Bij de sportschooleigenaren en andere kopers viel deze nieuwe bewegingsvorm wel in de smaak, maar zoals dat met elk nieuw toestel gaat, kochten ze in het begin heel voorzichtig maar één of twee crosstrainers om de reacties af te wachten. Na korte tijd bestelden ze natuurlijk meer toestellen en in veel sportscholen werden de wachtlijsten en de rijen voor de crosstrainer al snel heel normaal.“ Menno van Tilburg, Coördinator fitness van All Sports Amstelveen: „Na een proefplaatsing van de eerste EFX werden al snel de eerste twee machines besteld, want iedereen was enthousiast. Nog geen half jaar later werden er nog twee besteld. De combinatie van het kunnen instellen van weerstand en een hellingshoek, werden als zeer prettig ervaren“.

Belastingsarme training als succesfactor

De rest is fitnessgeschiedenis. Het potentieel van dit toestel werd al heel snel onderkend, andere aanbieders volgden met vergelijkbare producten en de crosstrainer was binnen enkele jaren een massaproduct. Precor verbeterde de lijnen van de EFX in de loop der jaren steeds meer en verlegde met de introductie van de EFX 576i opnieuw de grenzen: de EFX 576i is de enige crosstrainer met de beschermde CrossRamp-technologie en traint tegelijkertijd het boven- en het onderlichaam. „Crosstraining is niet alleen heel ‘populair’ geworden in de cardiowereld, het is nu ook het ‘meest gebruikte cardiotoestel’ geworden van de moderne fitnessclub.

Precor Benelux • +31 0416 690 859

info@precor.nl • www.precor.nl

body LIFE 3I2010 I

Edities