Concurreer op basis van dienstverlening

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2010

international I THE FUTURE IS YOU

I body LIFE 3I2010

Een blik op IHRSA, de grootste Wellness, Fitness- en Sportclub beurs van de Verenigde Staten “THE FUTURE IS YOU”

San Diego in Maart zou een mooie plaats moeten zijn voor een beurs die volledig gericht is op sport, fysiek gezond zijn en een goede conditie. We hebben echter deze week regen; storm en steenkoude omstandigheden gehad. San Diego staat in de Verenigde Staten bekend om zijn triathlon-community. Je zou verwachten overal fietsers en hardlopers te zien. Deze week was niets minder waar. Ja er was een 10k race met een tijd van 22.25 voor de

winnaar, maar met slechts een twintigtal toeschouwers bij de finish (wel 50 vrijwilligers trouwens), een beetje sneu. Daarnaast hebben we zeker een groep van 100 fietsers(!) gezien die een tour reden op een range van dure racefietsen tot beachcruisers. Buiten het mooie weer lijkt er in San Diego niet zoveel te doen. Het centrum is klein met zijn gaslampdistrict waar je hier en daar een restaurant of winkel ziet, een piepkleine shoppingmall (in Amerikaanse termen). Dus zijn de meeste bezoekers in de vrije uren voornamelijk te vinden bij de haven. Helaas nog geen weer voor vertrek en aankomst van zeiljachten en motorboten maar de oceaanlijners varen wel af en aan. In diezelfde haven ligt ook een stukje geschiedenis; de Midway een Amerikaans vliegdekschip dat 47 jaar trouwe dienst heeft geleverd en nu tot museum is omgebouwd. Prachtig om te zien en indrukwekkend om mee te maken. Hier staat een hele groep nog zeer fitte 65+'ers te vertellen over hun tijd in de Amerikaanse Navy.

Maar daar waren we natuurlijk niet voor gekomen. De verwachtingen waren hoog ten aanzien van nieuwe ontwikkelingen. Het thema van IHRSA was “THE FUTURE IS YOU”. In eerste instantie een beetje een dooddoener vond ik want dat weten we toch al!! Echter, daar kwam mijn Nederlands-Engels om de hoek. Want deze future is niet te verwarren met “THE FUTURE IS YOURS”, een Amerikaanse term waarmee aangegeven wordt dat je controle hebt over de toekomst en die toekomst jouw bezit is.

Nee, dit keer de BEN je de toekomst!! Dat schept verwachtingen en verantwoordelijkheid. Want als wij de toekomst zijn dan geven wij dus de vorm en de kleur aan die toekomst. Dat wil zeggen dat zonder onze gezondheid de gezondheid in de toekomst slechter zal zijn, dat zonder onze fysieke belastbaarheid, de toekomst minder belastbaar zal zijn. Dat zonder onze inzet er van de toekomst niet veel terecht zal komen. Een grote verantwoordelijkheid.

The future is you

Ik ga er altijd van uit dat je mensen pas de verantwoordelijkheid mag geven wanneer je weet dat ze de kennis in huis hebben om die verantwoordelijkheid te nemen. Hebben onze klanten de kennis in huis? Kijk eens naar de gemiddelde klant in uw centrum. Weten zij waarom ze bij u willen trainen? Hopelijk wel. Maar weten ze ook wat er voor nodig is om dat doel te bereiken? Waarschijnlijk niet. Nou kan je zeggen, so what, zo lang ik die klant een prettige omgeving geef om in te trainen doe ik mijn deel. De rest is hun eigen verantwoordelijkheid. Je kan zeggen, ik maak een controlesysteem zodat ik ze kan aangeven dat ze 2 weken niet geweest zijn en dat het toch hoog tijd wordt dat ze weer komen trainen.

Of je kan je eigen verantwoordelijkheid nemen en de kennis vergaren wat er voor nodig is om de doelstellingen van de klant te realiseren. Deze klanten vervolgens bewust maken van deze benodigdheden en ze ook nog aanleren hoe ze deze benodigdheden kunnen ontwikkelen. Dan heb je 2 dingen gerealiseerd. De klant heeft de power om zelf het doel te gaan bereiken en de verantwoordelijkheid ligt bij de klant. Niet “het centrum is niet leuk”, of “ik heb geen tijd”. Nee, dan ligt de verantwoordelijkheid voor het bereiken van hun doelstellingen bij hen zelf. Als sportprofessionals zijn wij er natuurlijk om ze daarbij te helpen. Dus wij moeten meer kennis in huis hebben, niet van de laatste nieuwtjes maar van de basis benodigdheden. En dat is wat ik zag op de IHRSA dit jaar. Het ging om verdieping, niet om hoe nieuw een groepsles is hoe, technisch vernuft een nieuw apparaat is, je moet het uiteindelijk zelf doen.

De fitness future ligt in een ieder van ons. Wij als fitness, wellness en sportschool houders moeten onze klanten alleen helpen hun eigen toekomst uit te lijnen en ze te begeleiden in het opzetten en voortzetten daarvan. Daar ligt onze toekomst en dat is een hele uitdaging. Pratend met een Personal Trainer in San Diego kun je zien hoe in de VS de nadruk ligt op kennis van het menselijk lichaam en het trainen ervan en het helpen van klanten hun doelstellingen te realiseren. Kennis van direct beschikbare anatomie ligt hier hoger dan bij de gemiddelde medische fitnessspecialist in Nederland. Kennis en mogelijkheden van trainen ligt helemaal veel hoger en het is intrigerend om te zien hoe een instructeur wel 30 verschillende trainingsoefeningen kan bedenken voor een jeugdige honkbal speler. Daar missen wij in Nederland nog vaak de boot: Fitness is geen sport op zich; Fitness is het trainen van de fysieke voorwaarden, en als het leuk genoeg is kan het een doel opzich

worden.

Amerika zou Amerika niet zijn als er helemaal geen nieuwigheden waren. De meest in het oog springende was dit jaar naar mijn mening echter niet van Cybex met zijn ARC-trainer; niet van Matrix met zijn Krank (hoewel dit twee jaar geleden echt wel een energieke en unieke presentatie was had het dit jaar al veel van zijn energie verloren); niet van Technogym met zijn Kinesis die nu als nu als los staande units in de markt gezet werden en die gekopieerd leken van FreeMotion; niet van Precor met zijn AMT en niet de Strider van FreeMotion (zie komend artikel voor een vergelijking op metabool en spieractiviteit niveau tussen de Strider en de AMT) maar van Functioneel Fietsen op de Plaats

Functioneel Fietsen

op de Plaats

Gebracht door een set van 3 fietsers uit Italië. Zij gaven met een die met een groot gemak een conditieles welke veel omstanders en vrolijke gezichten bij degene die meededen opleverde. Deze vorm van fietsen staat training van de stabiliserende spieren van de romp toe. Hierbij wordt tijdens het trainen niet alleen de nadruk gelegd op de dynamische spieren die betrokken zijn bij de cyclische beweging van fietsen maar ook de bijdragende spiergroepen aan het fietsen. De essentiële functie van romp- en schouderstabiliteit die niet alleen naar voren komt in de sportieve prestatie maar ook in het dagelijks leven. Kijk er naar uit op de FIBO!!

Lilian Rijfkogel, C.E.A.S., L.P.T.

body LIFE 3I2010 I

Edities