Column - John van Heel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr2 2010

InNOVATIONS I new line report

I body LIFE 2I2010

Prestatie sportkleding: een wetenschappelijke ontwikkeling.

ertrouwd katoen

In het verleden droegen sporters vooral katoenen (onder)kleding. Het natuurlijke karakter van katoen zou de beste bijdrage leveren aan de sportprestaties. Inderdaad, katoen draagt lekker en neemt (transpiratie)vocht goed op. Het nadeel is alleen dat het lang nat blijft en zwaar wordt. Niet ideaal voor een sporter die topprestaties wil leveren.

“There has to be something better”

Dat vroeg Kevin Plank zich dan ook af voordat hij het eerste vochtafvoerende T-shirt presenteerde. Daarmee zette hij als CEO van het Amerikaanse bedrijf Under Armour® midden jaren ’90 een nieuwe trend. Met strakke nauwsluitende en elastische kleding (“4-way stretch”), sloeg dit bedrijf een andere, innovatieve weg in.

Het bleek al snel dat synthetische stoffen, zoals polyester, lycra en elastine de sporter beter helpen om optimaal te presteren. Omdat de kleding strak op het lichaam wordt gedragen, wordt het transpiratievocht snel opgenomen en naar de buitenzijde van de kleding afgevoerd. Het natuurlijke verdampingsproces doet vervolgens de rest. Het belangrijkste voordeel is de betere regulering van de lichaamstemperatuur. Bij warm weer zorgt Under Armour® HeatGear® voor een lagere lichaamstemperatuur. Maar is het koud, dan helpt Coldgear® de sporter om warm te blijven.

Gegradeerde compressie

Under Armour® focuste vooral op het sneller afvoeren van het transpiratievocht en daarmee op het reguleren van de lichaamstemperatuur. Het Australische bedrijf Skins™ ging in 2002 nog een stap verder. Naast temperatuur- en vochtregulering, beoogt Skins™ met ‘gegradeerde compressie’ de prestaties van de sporters nog verder te optimaliseren.

In het kort komt het er op neer dat de compressie een uitgebalanceerde, exact afgestemde druk op het oppervlak van bepaalde lichaamsdelen uitoefent. Deze uitgekiende compressie zorgt onder meer voor een betere bloedcirculatie en voor een verhoging van de zuurstoftoevoer naar de spieren. Dat leidt weer tot een snellere afbraak van melkzuren en een verbetering van het prestatievermogen.

Deze compressie heeft niet alleen voordelen tijdens het sporten, maar zeker ook daarna. De verbeterde zuurstoftoevoer leidt tot een snellere regeneratie van de spieren, waardoor de effecten van vertraagd optredende spierpijn, ook wel DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness), worden tegengegaan.

Wetenschappelijke benadering

Om de geloofwaardigheid en de acceptatie van Skinsâ„¢ in de professionele sport te ondersteunen, maakt Skinsâ„¢ dankbaar gebruik van de wetenschap. Het bedrijf heeft in de loop der jaren diverse onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat deze uitgekiende (gegradeerde) compressie een verbetering van het prestatie- en uithoudingsvermogen oplevert.

In een onderzoek door de Universiteit van Sydney werd bijvoorbeeld het effect van Skinsâ„¢ tights onderzocht bij herhaalde legpress-oefeningen in een fitness centrum. Bij 80% van de personen werd een toename van het gemiddelde aantal herhalingen vastgesteld van 16,75 tot 18,75 (15,4%). Alle geteste personen presteerden beter.

Uit een onderzoek dat in 2006 op de Sports Medicine Australia-bijeenkomst werd gepresenteerd, blijkt dat bij het dragen van Skinsâ„¢ compressiekleding in plaats van losse kleding, de gemiddelde kracht bij borstdrukoefeningen toenam. Deze toename wordt toegeschreven aan de activering van kernspieren.

Een onderzoek onder wedstrijd-triatleten had betrekking op de prestaties bij duursporters. Daarbij werd het melkzuur in het bloed gemeten aan het einde van een lange fietsrit van 57 kilometer. Bij het dragen van Skinsâ„¢ werd bij de proefpersonen zowel onmiddellijk na de inspanning als 15 minuten later een aanzienlijk lager lactaatgehalte vastgesteld.

Ervaringen

Uit de ervaringen die wij van onze klanten te horen krijgen, blijkt dat de meesten zeer positief zijn over de effecten van dergelijke compressiekleding tijdens en/of na training en wedstrijd. Veel klanten geven aan dat de kleding hen ondersteunt tijdens het lopen, fietsen, schaatsen of andere sportprestatie. Ook ervaren velen dat het moment van vermoeidheid erdoor wordt uitgesteld.

Eind vorig jaar hebben wij zelf Skinsâ„¢ kleding laten uitproberen door de dames van het Nederlands Softbalteam. Tijdens een vier uur durende middagtraining konden zij ervaren wat het effect van deze kleding op het lichaam is. Na de eerste gebruikelijke sceptische reacties, kwamen al vrij snel de positieve effecten boven water. Langer door kunnen gaan, minder of geen last van een blessure, minder snel vermoeid, ondersteunend, zijn enkele reacties die naar voren werden gebracht.

De topsporters die hun prestaties mogen meten met sporters uit Australië of Nieuw-Zeeland, valt het sowieso op hoeveel sporters in die landen compressiekleding als die van Skins™ dragen. Een Nederlandse Dragonboat-racer vertelde mij bijvoorbeeld hoe hij onder de indruk was geraakt van de prestaties van de geheel in witte Skins™ kleding gehulde Nieuw-Zeelandse roeiers.

Kinesiologie

Maar de wetenschap staat niet stil. Een mooi voorbeeld daarvan is CW-X®.

Wetenschappers van het Wacoal Human Science Research Center in Kyoto, Japan, houden zich al 45 jaar bezig met de beweging van het menselijk lichaam (kinesiologie). Zij hebben in de loop der tijd meer dan 35.000 personen getest en daarbij onderzoek gedaan naar de mechanica van gewrichten en spieren. De resultaten zijn toegepast in CW-X® Conditioning Wear.

Belangrijkste kenmerk van deze prestatiesportkleding is de Support Webâ„¢ technologie. Deze technologie biedt gerichte ondersteuning aan bepaalde spiergroepen en gewrichten in het lichaam, waar de ondersteuning het meeste nodig is.

Studies laten bijvoorbeeld zien dat de lage rug/been stabiliteit en balans tijdens hardlopen, met 10% toeneemt bij gebruik van CW-X© Support Web™ in vergelijking met een standaard hardloop-tight. Ook de kniebelasting wordt met 12% verminderd.

What’s next?

De ontwikkeling van prestatie sportkleding is met Under Armour®, Skins™ en CW-X© zeker nog niet ten einde. Een rondgang begin februari over de internationale sportbeurs ISPO in München laat zien dat veel bedrijven bezig zijn met innovatie en productvernieuwing. De vraag is dan ook wat er hierna op de markt komt. Ik houd u graag op de hoogte.

Austin Fasting

Director All-American Sports

www.allamericansports.nl

austin@allamericansports.nl

06-51373526

De ontwikkeling van prestatie sportkleding heeft in de laatste 15 jaar een hoge vlucht genomen. Ik merk bij klanten die onze showroom bezoeken dat er veel interesse bestaat in innovatieve sportkleding. Tegelijkertijd zijn sporters ook sceptisch: eerst zien, dan geloven. Ik ga in dit artikel op enkele belangrijke aspecten in, en probeer daarmee enige verheldering te bieden over de werking en de effecten van prestatie sportkleding (performance sportswear).

new line report I InNOVATIONS

body LIFE 2I2010 I

Edities