Column John van Heel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr1 2015

John van Heel

EFAA

Het overgewicht probleem ontrafeld!

De overgewicht epidemie raast in vol tempo door, terwijl de oplossing zich al ontvouwen heeft. In 2014 rondden Fit!vak en TNO het kennisdossier en protocol overgewicht/obesitas af, waarin de meest essentiële wetenschappelijke informatie van de laatste jaren over de behandeling van overgewicht en obesitas is vertaald naar een aanpak voor de fitnessbranche. Vanuit EFAA zijn we met een testcentrum aan de slag gegaan om de aanpak in een pilot toe te passen, met overweldigend succes.

De aanpak die het kennisdossier en protocol aanreikt is op gezond leven geënt, waar de meeste andere afslankmethoden op kilo’s verminderen gericht zijn. In de meeste gevallen gaat dat niet gepaard met gezondheid en leefstijl en dus biedt het geen duurzaam resultaat. Het unieke van deze nieuwe aanpak is dat gezondheidsbevordering eigenlijk centraal staat, met een verantwoorde opbouw naar een resultaatfase. In de pilot behaalden de deelnemers een significante vermindering van het vetpercentage, gepaard met een optimale verbetering van fitheid, kracht en energie.

Het protocol reikt aan dat er, waar nodig, gewerkt dient te worden met een multidisciplinair team, zelfmonitoring op gebied van voeding en beweging en begeleiding van een leefstijlcoach die minimaal motiverende gesprekvoering beheerst. Uit de toepassing in de praktijk blijkt dit ook de meest ideale aanpak te zijn en geven deelnemers aan dat dat precies is wat nodig was, de stok achter de deur, iemand die naast hun staat. Niet alleen in de fitnesszaal, maar de coach die de leefstijl begeleidt.

Ook sport en beweeg inhoudelijk ontrafelt de richtlijn een ideaalmodel. De schijf van 3, maar dan in het recreatieve gedeelte, daar waar het onderhuidse vet verbruikt wordt, beter meerdere beweegblokken per dag in de plaats van 1. In het verleden is door velen gedacht dat de resultaten te behalen zijn met de sport- of fitnessmomenten, hierin worden echter met name suikers verbruikt. Tijdens het recreatieve bewegen worden de vetten optimaal aangesproken en door meerdere beweegblokken hiervan in de dag in te bouwen ontstaat er een vetmetabolisme golf die snel en duurzaam resultaat brengt.

Wat ons betreft kan de strijd tegen de overgewicht epidemie beginnen. Laat ons als branche deze nieuwe kennis omarmen, stoppen met ineffectieve methoden die geen duurzaam resultaat brengen en starten met een aanpak die mensen resultaat brengt en gelukkig maakt. Wij hebben de richtlijn vertaald in een e-learning voor trainers en personal trainers en het protocol in een afslankplan, dat onlangs de NISB status van ‘Erkende interventie’ heeft gekregen en op de Sportimpuls menukaart zal verschijnen. De overgewicht aanpak is ontrafeld, nu nog massaal toepassen.

Edities