Helweek …… in de fitness?

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr1 2015
Helweek …… in de fitness?

‘Helweek, 7 dagen die je leven veranderen’  is een boek, geschreven door de Noorse mental trainer Erik Bertrand Larssen. Helweek is een sensatie in Noorwegen en breekt alle verkooprecords. Wereldwijd zijn de vertaalrechten inmiddels al aan 16 landen verkocht, waaronder de VS en Engeland. John van Heel besloot de Helweek zelf te ervaren.

‘Het boek neemt je mee in de belangrijkste week van je leven’, zo wordt beloofd op de website van Helweek. Helweek is niet alleen een boek, maar het is ook een plan om die week te doorlopen. Mijn eerste kennismaking met Helweek was via Ard, een vriend van mij, die hem net achter de rug had. Hij was er erg positief over en gaf aan er veel van geleerd te hebben. Naast een ijzeren discipline die het programma van je

vraagt, reikt Bertrand in zijn boek namelijk ook nog een mentaal dieet aan, met elke dag een ander thema. Vooral het hoofdstuk over planning en prioriteiten stellen had Ard veel opgeleverd. Ik dacht, laat me de proef op de som nemen, wellicht valt er wat te leren hoe wij onze gasten nog beter kunnen helpen om gemotiveerd te blijven actief te leven.

Mentale reset

18 januari was het zover, de ochtend daarna moest ik om 5 uur het bed uit. De week gaat met name om een mentale reset en om discipline ontwikkelen. Vandaar dat, denk ik, voor elke dag 5 uur opstaan gekozen is. De volgende set regels werd ons aangereikt.

• Start maandagochtend en stop zondagavond

• Sta elke ochtend om 5.00 uur op

• Ga elke avond om 22.00 uur naar bed

• Werk extreem hard, wees gefocust en plichtsgetrouw

• Ben bewust van jouw modus en focus

• Ga weloverwogen om met verschillende rollen

• Ben de hele week positief en handel oplossingsgericht

• Ben daadkrachtig en proactief

• Neem kwalitatieve rust

• Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk

• Laat alle privéaangelegenheden tot de avond wachten

• Gebruik geen social media onder werktijd

• Beperk gesprekken met collega’s tot een minimum

• Sport minstens één keer per dag

• Eet de hele week gezond

• Laat de tv uit

Gewoonten doorbreken

Dus, zondagavond lekker vroeg naar bed en de volgende dag ging om 5 uur de wekker. Omdat ik normaal ongeveer 6 uur slaap per nacht, was opstaan op dat tijdstip gelukkig geen probleem. Om 5.15 uur stond ik op de crosstrainer om me lekker een anderhalf uurtje uit te stukken. Eindelijk weer eens in een spilt schema trainen. Kwart voor zeven naar huis, onze Sem (11) opgeroepen, samen ontbijtje en toen samen naar zijn school wandelen met onze Kaya (Sint Bernard). Om 8.30 uur stond mijn Pebble (beweegmonitor) al op 10.500 stappen. Dat voelt goed. De energie was die dag ook opvallend goed, geen dipje, helder denken, snel van actie.

Het mentale gedeelte hielp er zeker ook in mee. Het boek waarop Helweek is gebaseerd reikt namelijk elke dag van de Helweek een soort van mentale opdracht aan. De eerste dag over gewoonten doorbreken, dag 2 over de kracht van modus en focus, de derde dag over planning en timemanagement, dag 4 over buiten je comfort zone stappen, dag 5, rust en herstel, dag 6 over je innerlijke dialoog en de laatste dag over je leven in perspectief plaatsen.

Buiten je comfortzone stappen

Ik zit momenteel in dag 4, de donderdag, en wel in de nacht van donderdag op vrijdag. De donderdag gaat over buiten je eigen comfortzone stappen en dus heeft de heer Bertrand bedacht dat dat het best te trainen is door de deelnemers te vragen een nacht slaap over te slaan. So far so good, het is 3.45 uur momenteel en we zetten het door tot het eind.

De reden dat ik aan dit programma deelneem is onder andere om te onderzoeken wat wij er, vanuit de fitnessbranche, van kunnen leren. De belangrijkste les die ik er in zie is die van mentale ondersteuning. Wij bieden onze klanten een locatie om te sporten en trainers doen hun best om de klanten te adviseren om resultaatgericht en plezierig te trainen. Wat ik zelf ook in de Leefstijl Challenge coach sessies ervaar, is dat veel mensen het alleen blijven proberen, maar gewoonweg de motivatie niet op kunnen blijven brengen zonder een stok achter de deur, iemand die ze er doorheen trekt. Dat kan al met extra informatie aanreiken, maar velen hebben net iets meer nodig, iemand die, zeker in de eerste maanden, over hun schouder meekijkt, opdrachtjes geeft, bewaakt of ze wel actief blijven en dat extra duwtje geeft. Kortom, naast werken aan fysieke fitheid, ook werken aan mentale fitheid.

Maximale inzet

Een andere les die ik uit dit programma heb gehaald, is dat we naar een resultaat fase kunnen werken, waarin de deelnemer er ook volledig voor gaat, mits de urgentie naar resultaat hoog is uiteraard. Dat zou ook gerust een resultaatweek kunnen zijn, met maximale inzet, om dan weer naar een onderhoudprogramma te stappen en de resultaat fase weer in te zetten als men er klaar voor is.

Enfin, het is inmiddels 3.55 uur, over een uurtje ga ik lekker een uurtje trainen om dan aan mijn rust en herstel dag te beginnen. Wellicht is Helweek een leuk concept om als branche te omarmen Een keer per jaar, vol ervoor gaan.

Meer informatie over Helweek: www.helweek.nl

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

Edities