Voorbeschouwing FIBO 2015

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr2 2015
De fitnesswereld te gast in Keulen

De ogen van de fitnessbranche zijn gericht op de FIBO, die op 9 april met een nieuw record van exposanten van start gaat. Meer dan 700 exposanten uit de hele wereld maken het beursgebouw in Keulen tot een businessplatform en toekomstige werkplaats van de branche. Ruim 100.000 vak- en particuliere bezoekers worden verwacht. Niet alleen staat business op de voorgrond, ook wordt het 30-jarige jubileum van de FIBO gevierd.

Voorbeschouwing FIBO 2015

Wederom gaat de FIBO met de indeling in drie segmenten EXPERT, PASSIE en KRACHT van start. Meer dan 700 exposanten uit 40 landen tonen hun nieuwe producten en diensten in 8 hallen van het beursgebouw. Daarbij zijn de grootste internationale spelers zoals Amer Sports, Precor, Gym 80, Johnson Health Tec, Life Fitness, MoveToLive en Technogym vertegenwoordigd. De FIBO is opnieuw volgeboekt en verenigt internationale marktleiders met creatieve nieuwkomers, van wie velen de FIBO gebruiken voor de lancering van hun nieuwe producten. Kortom een niet te missen beurs voor fitnessondernemers van zowel grote ketens als kleinere aanbieders.

Trend Show FIBO: Nieuwe concepten en technologieën

Veel van de grote fabrikanten zullen op de FIBO hun nieuwe producten aan het publiek voorstellen. De trends in de fitnessbranche zijn breed georiënteerd en doelgroepen gedifferentieerd. De digitalisering van de maatschappij is een feit en dat wordt door de fitnessbranche omarmd. Training ondersteunende technologieën, maar ook gezondheid- en fitness apps zijn onmisbaar geworden. Op de FIBO presenteert de fitnessindustrie nieuwe oplossingen die afhankelijk zijn van de verzameling van gegevens en netwerken van alle soorten apparaten in het fitnesscentrum, onderweg en thuis.

Wearables

Het toegenomen gebruik van wearables toont ook het toenemende gezondheidsbewustzijn van de bevolking. De tweedelijns gezondheidszorg met alle privaat gefinancierde producten en diensten met betrekking tot de gezondheid groeit gestaag. De fitnessindustrie is al lange tijd een belangrijke speler in deze markt. FIBO MED toont een breed scala aan fitnessapparatuur voor gebruik in de fysiotherapie, de revalidatie sport en preventietraining als ook fysiotherapie. Exposanten van de gezondheidshal 7 zijn ook in 2015 weer bekende bedrijven zoals Ergo-fit, Five-Konzept, fle.xx, LMT, Ludwig Artz, snelle trainingsapparatuur of proxomed. Inmiddels komt één op de zes bezoekers van de FIBO uit de gezondheidsbranche: beleidsmakers, managers en investeerders van ziekenhuizen, artsen kantoren, fysiotherapie klinieken en centra, revalidatiecentra en de operationele gezondheidszorg, ziektekostenverzekering of gezondheidsgerelateerde fitnessstudio’s.

Functionele training

Functionele training en de daaruit verder ontwikkelde vormen zoals bijvoorbeeld Fascial Fitness, dat het idee los laat dat spieren geïsoleerde eenheden zijn, is ook een opkomende trend op de beurs. Verder is Calisthenics een aanhoudende trend. Dit komt tot uiting in hal 9 van de FIBO. Waar de grote merken zoals Transatlantic fitness, Les Mills fitness of Escape Limited zich presenteren.

Opnieuw zal het FIBO Functional Forum met IFAA, Perform Better en Trainer Magazin plaatsvinden. Op meer dan 300m² worden de nieuwste functionele trainingsapparatuur en concepten in theorie en praktijk gepresenteerd door top experts in de industrie. Bezoekers worden van harte uitgenodigd om actief deel te nemen aan het programma.

Lezingprogramma verder uitgebreid

Lezingen, kennis uitwisselen en netwerkkennis, maakt een belangrijk onderdeel uit van de FIBO. Het lezingenprogramma is dit jaar verder uitgebreid en geeft nieuwe input over het thema van de beurs. De week begint op de vooravond van de FIBO met het 2e Europese FIBO Health & Fitness Forum. Bij dit hoogwaardige congres discussiëren de top uit het bedrijfsleven, overheid, gezondheidszorg en organisaties over de toekomstige ontwikkeling van de industrie. De focus ligt op de vraag hoe de branche nog meer mensen kan motiveren om te gaan fitnessen.

FIBO MED biedt bezoekers uit de gezondheidssector en gezondheid gerichte fitnessondernemers uitgebreide mogelijkheden om kennis te vergaren via verdere scholing. Centraal staat de medische check-up voordat een fitnesstraining en fysiotherapie start. De focus voor de fysiotherapie ligt daarbij op de halswervelkolom en de schouder. Nieuw in het programma is het DAASM symposium in samenwerking met de Duitse Academie voor Toegepaste Sportgeneeskunde en het Thera-BIZ Congres met onderwerpen zoals bijvoorbeeld: Toekomstkansen voor de therapie in de tweedelijns gezondheidszorg.

Welness&Beauty

Op het gebied WELLNESS & BEAUTY presenteert FIBO onder de vlag van de Europese Sunlight Association (ESA), een gemeenschappelijke beursvloer onder de noemer ‘SUNbiz’ in hal 8. Onderdeel van SUNbiz is een uitgebreid programma met onderwerpen gerelateerd aan vitamine D en het belang ervan voor de fitnessmarkt. Lezingen door experts op het gebied van wellness worden ook aangeboden tijdens het forum in hal 7. Speciaal voor bezoekers uit de horeca is er op vrijdag de PROGROS Competence Hotellerie Lounge, waar experts vragen beantwoorden rond het thema van fitness in hotels.

Noviteiten

Op FIBO 2015 zijn vele nieuwe producten en diensten te zien. Hieronder een selectie van een aantal noviteiten.

Meijers Fit & Gezond

Meijers Fit & Gezond toont op de FIBO onder andere de Rotational Movement Training met de RMT™ Club. Dit is een uniek, multifunctioneel trainingsproduct dat zich richt op Rotational Movement Training, Non Dominant Side Training en functionele krachttraining. De RMT™ Club bevat tientallen mogelijke oefeningen die helpen om in topconditie te brengen en kracht en balans te verbeteren. Trainen met de RMT™ Club™ geeft niet alleen een total body workout, het helpt ook om efficiënter en atletischer te bewegen, met meer kracht, coördinatie en Range of Motion. De RMT™ Club brengt de ‘hit’ in High Intensity Interval Training en is gecreëerd om flink wat te kunnen verdragen! Het duurzame handvat en zijn zachte, flexibele club head maken het mogelijk om de RMT™ Club met volle kracht te slaan tegen een bokszak, tegen de muur of op de grond. Waar de RMT™ Clubs vorig jaar voor het eerst werden gepresenteerd op FIBO, zullen ze ook dit jaar weer volop aanwezig zijn op de stand van Meijers Fit & Gezond. Kom naar de Meijers stand in Hal 9/B11 en probeer de RMT™ Clubs zelf op 9- 12 april 2015!

Precor

Bezoek Precor en overtuig uzelf tijdens de FIBO: de nieuwe Experience Series loopband is de meest robuuste, betrouwbaarste en energiezuinigste loopband, die Precor ooit gemaakt heeft. En met een loopervaring, waar u en uw leden heel enthousiast van worden. Test daarnaast de oneindig vele bewegingsmogelijkheden van de AMT Open Stride en ontdek de nieuwe plate-loaded lijn krachttoestellen uit de Discovery Series. Het team van Precor kijkt naar u uit in Hal 6 Stand E 40!

Life Fitness

Met als thema Experiences that inspire is er dit jaar wederom veel te zien en te beleven op de Life Fitness stand tijdens FIBO 2015. Verwacht dan ook geen rijen met alleen maar toestellen op de stand, maar wel verschillende inspirerende trainingszones die tot leven komen door de demonstraties gegeven door de trainers van de Life Fitness Academy. Ook tijdens deze FIBO- editie worden weer enkele noviteiten geïntroduceerd: Met de introductie van de nieuwe Explore console biedt Life Fitness een toegankelijk console-optie met connectiviteit voor de cardio toplijn Elevation Series. Verder introduceert Life Fitness met het oog op de groeiende trend van roeien binnen small group en high-intensity interval training de Life Fitness Row GX trainer. Een nieuwe stap binnen de Synrgy360 familie heeft Life Fitness gezet met de Synrgy360 unit in combinatie met een Multi-jungle voor nog meer trainingsvariatie. Naast deze innovaties zijn er diverse inspirerende trainingszones te ontdekken op de Life Fitness stand zoals de Hammer Strength performance zone en de Technology zone. Kortom genoeg redenen om onder het genot van een drankje een kijkje te komen nemen op stand B34 in hal 6.

MoveToLive

MoveToLive neemt u graag mee langs de vernieuwingen van hun sterke merken. Zo komt Cybex onder andere met de opvolger van de VR3 krachtlijn, Prestige Strength, waarop nu ook onafhankelijke armbewegingen mogelijk zijn, voor nog beter resultaat. FreeMotion introduceert haar compleet nieuwe cardiolijnen; zowel een nieuw design als een verbeterd display. Natuurlijk met iFit-mogelijkheden, welke uitgebreid worden door gebruik van iFit Active-band en Sony SmartWatch 3. Op stand B25 vindt u de merken StairMaster, Schwinn en Nautilus, die afgelopen jaar hun krachten bundelden. De StairMaster cardiolijn, beroemd dankzij de TreadClimber, is nu compleet gemaakt met een loopband, elliptical, upright en recumbent fiets. Performance IQ software is de nieuwste oplossing van Schwinn en geeft uw club een nog enerverende spinningles. Gebaseerd op hartslag en wattage geeft het individuele meetresultaten, maar biedt het ook ruimte voor onderlinge competities en motiverende groepsinteractie. True biedt als één van de weinige vijf verschillende keuzes in displays (van basic tot uitgebreid) op één lijn cardiotoestellen, terwijl Octane aan u zal tonen waarom haar Cross Circuit – kracht en cardio in één workout, aangestuurd door het toestel – in de Benelux en wereldwijd zo’n succes is.

U vindt MoveToLive in hal 6 (met 1000m² is de stand niet te missen)!

Keiser Corporation

Keiser Corporation is ook dit jaar deelnemer aan FIBO in Keulen. Op de stand vindt u hoogwaardige pneumatische fitnessapparatuur. In diverse opstellingen ziet u trainingsoplossingen voor de sectoren Performance, Medisch, Fitness, Personal Trainingen en Thuisgebruik. En dat voor ruimtes vanaf slechts enkele vierkante meters! Er worden doorlopend demonstraties en trainingen gegeven op het gebied van cardio (M3i en M5 group training) en sport/performance (fitness en krachttraining).

Speciaal in de schijnwerpers deze FIBO editie: de bluetooth techniek van de Keiser M3i Indoor Cycling Bike. Vorig jaar introduceerde Keiser Corporation dit nieuwste model met zijn geavanceerde techniek. Dit jaar worden meer toepassingen hiervoor getoond, zoals het streamen van de workout gegevens naar een projectiesysteem of uw tablet of smartphone.

Virtuagym

Virtuagym heeft sinds de vorige FIBO een enorme ontwikkeling doorgemaakt: er worden 1300 klanten wereldwijd bediend, het team is ontzettend gegroeid. Het programma zelf is ook weer sterk verbeterd. Klanten kunnen met de Food app hun voedingsplan direct op mobiel bijhouden. Dankzij deze toevoeging biedt Virtuagym een volledig mobiele coachingsoplossing voor training en voeding. De trainingsdatabase bevat inmiddels meer dan 2500 3D-geanimeerde oefeningen, ook op het gebied van revalidatie, preventie en prestatie. Op de FIBO kunt u in Hal 8 bij stand C/16 deze reeds beschikbare oplossingen in werking zien, maar kunt u ook een kijkje achter de schermen krijgen en horen wat de plannen zijn voor het komende jaar. Want ook in 2015 blijft Virtuagym natuurlijk keihard werken om met Virtuagym het beste pakket op de markt te bieden.

Matrix Fitness

FIBO belooft weer een groot feest vol fitnessinspiratie te worden. Natuurlijk is Matrix Fitness ook dit jaar weer van de partij. Op de stand van ruim 800 m2 worden met trots de noviteiten gepresenteerd. Een van de nieuwste aanwinsten is de Connexus: dé oplossing om op één plek een grote diversiteit aan functionele trainingen en groepslessen te geven. Topatleet Henk Grol demonstreert de Connexus en laat u de grote verscheidenheid aan trainingsopties zien.

Een ander absoluut hoogtepunt is de ‘Sprint8®’: het meest effectieve interval-programma, exclusief voor de Matrix 7xi cardiotoestellen. Wetenschappelijk is bewezen dat dit 20 minuten durende sprint cardioprogramma zorgt voor een energie-boost, vetvermindering en opbouw van spiermassa. Verder is er een verscheidenheid aan nieuwe programma’s te ontdekken voor ondernemers en trainers. Kortom: genoeg innovaties die u niet wilt missen!

Ontmoet, ervaar en beleef Matrix Fitness in Hal 6 | stand D22/E25

eGym

Vorig jaar is Matrix Fitness een exclusief partnership aangegaan met eGym. Een volautomatisch cirkelconcept voor een snelle, leuke en effectieve krachttraining met verbluffende resultaten! De revolutionaire eGym-Cirkel slaat bijzonder goed aan, zowel bij clubeigenaren als bij hun leden. Inmiddels zijn er al meer dan 30 clubs in de Benelux!

Tijdens de FIBO in Hal 7 | stand C30 neemt het team van eGym graag de tijd voor u om samen te kijken hoe uw business hiermee verder versterkt kan worden. Dan kunt u direct kennismaken met de innovatieve eGym Autostart, de intelligente methode om de toestelinstellingen automatisch te berekenen.

Mansom

Op de FIBO presenteert Mansom een aantal nieuwe kunststofvloeren en rubberen vloeren. In het segment kunststofvloeren werd de Globe Amazone, de Antartica en de Archi toegevoegd. Alle drie de vloeren zijn van topkwaliteit. De aanwezige houtstructuur is volledig afgestemd op de onderliggende afbeelding, waardoor er een beeld ontstaat dat niet van echt hout is te onderscheiden. De vloer is 100% watervast en daardoor zeer eenvoudig te reinigen. In het segment rubberen vloeren 4 nieuwe vloeren: de MiXXL, Xclusive, Vario Color en Color 100 Duo. Deze vloeren hebben extra grip en veerkracht en doen in menig sport zijn werk onder zware omstandigheden en zijn bestand tegen vallende halters, schaatsen, golfspikes. Verder toont Mansom voor de zwaargewichten custom made Deadlift plateaus. Deze kunnen worden afgestemd naar wens, maar ook naar de afmeting van een Squat / Power Rack ( zoals die van Life Fitness Hammer Strength en Matrix Magnum). Er zijn vele kleurcombinaties mogelijk zowel voor het loopvlak als voor de rubberstoot gedeeltes. Tenslotte laat Mansom een aantal toepassingen zien met kunstgras.

Edities