De Uitdaging

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr2 2015

Jessica scheffer

Hoofdredacteur body•LIFE

www.bodylifebenelux.nl/de-uitdaging

De Uitdaging

Voordat je ergens over kunt oordelen, moet je het eerst zelf uitgeprobeerd hebben, dat is al jaren mijn motto. In de nieuwe rubriek ‘De Uitdaging’, kun je iedere editie volgen wat mijn ervaringen zijn met een product of dienst uit de fitnessbranche dat relatief nieuw op de markt is. De komende zes weken volg ik de Finyo stofwisselingskuur.

Terwijl ik een glossy opensla, lees ik dat veel bekende sterren in Hollywood zich aan het zogenaamde HCG-dieet hebben gewaagd. Hiermee zouden de kilo’s en centimeters eraf vliegen, zonder hongergevoel. Bovendien zou het jojo-effect met dit dieet ook uitblijven. Mijn interesse is gewekt, want een dieet zonder hongergevoel en jojo-effect, dat bestaat toch niet?

Sportscholen

Tijdens een bijeenkomst van Greinwalder & Partner maak ik een paar dagen later kennis met de Finyo stofwisselingskuur, dat begin dit jaar geïntroduceerd is in diverse Nederlandse sportscholen. Ook deze kuur werkt met HCG, hetzij op homeopatische basis. Hiermee schijn je tot 500 gram per dag te kunnen verliezen op die plekken waar je dit het liefst ziet. Het HCG onderdrukt het hongergevoel en zorgt ervoor dat je over voldoende energie blijft beschikken. Zelf spreekt Greinwalder liever niet over hormonen, aangezien er gebruik wordt gemaakt van de homeopatische variant. Ook de voedingssupplementen zijn essentieel in het dieet, evenals begeleid trainen bij een sportschool. Bij fitnesscentrum PuurSport in Leerdam word ik gewogen en gemeten door mijn coach Petra. Zij stelt bovendien een speciaal schema voor mij op, waarbij ik de eerste drie weken op lage intensiteit zal trainen. Voor mij is dat behoorlijk wennen, aangezien ik sinds een aantal jaar drie keer per week aan krachttraining doe.

Smuldagen

De kuur start met twee smuldagen, waarbij ik met name vetrijk moet eten om vetreserves op te vullen. Hoewel dit voor veel mensen geen straf zal zijn, zondig ik normaliter niet vaak met ‘ongezond’ eten. Verder dan een pizza en een broodje shoarma kom ik dan ook niet tijdens mijn smuldagen. Dan breekt de dieetfase aan, die 21 dagen duurt. Hierna volgt 21 dagen stabilisatie waarbij ik naar de 1000 calorieën per dag mag. In het begin moet ik er even in komen, aangezien bepaalde voedingsmiddelen zoals suiker, zout, vetrijke zuivelproducten en brood uit mijn menu geschrapt zijn. Iedere ochtend neem ik trouw mijn shake, waarin vitaminen, mineralen, kruidenextracten en vezels verwerkt zitten en mijn overige voedingssupplementen. De rest van de dag eet ik veel groenten en fruit en ’s avonds een stukje mager vlees met groenten. De eerste twee dagen heb ik het koud, maar dit gaat al snel over. Maar het meest opvallende is dat mijn hongergevoel uitblijft. Na een dag of vijf ben ik al ruim twee kilo kwijt. Mijn omgeving is kritisch en veel mensen beweren dat de eerste twee kilo vooral vochtverlies betreft. Maar wanneer de centimeter er weer aan te pas komt, moet Petra een paar keer meten om te kunnen geloven wat er staat…

Benieuwd naar hoe de rest van mijn kuurperiode verloopt? Lees dan de volgende editie van body•LIFE. Op www.bodylifebenelux.nl/de-uitdaging post ik regelmatig een update.

Edities