Fitnessclub van het Jaar 2014-2015: Bewegingscentrum Drachten

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2015
‘Trends zijn bij ons geen leidraad’

Bewegingscentrum Drachten is in vijftien jaar uitgegroeid tot een begrip in Friesland. Niet alleen door het uitgebreide aanbod, de persoonlijke begeleiding van gediplomeerde instructeurs, de moderne locatie en de goede bereikbaarheid, ook de uitgesproken visie op fitness speelt een belangrijke rol bij de identiteit van het centrum. René de Jong: “Wij zijn anders dan anders. Bij ons moet iedereen zich thuis voelen. Om een open en toegankelijke sfeer te creëren, zijn spiegels in een groot aantal fitnesszalen taboe. Onze leden lopen ook niet rond in glimmende trainingspakken en strakke naveltruitjes, dat past totaal niet bij onze uitstraling. Jong en oud, dik en dun, man, vrouw en kind, iedereen is hier welkom om lekker te bewegen zonder competitie over uiterlijk of gewicht. Professionele begeleiding is bovendien altijd aanwezig zodat leden op een veilige en gezonde manier kunnen sporten.”

Van gymzaal naar bewegingscentrum

Een uitgesproken visie op sporten en bewegen hebben oprichters René de Jong, Natasja Hoekstra en Joan Boelens altijd gehad. Dat deze filosofie in korte tijd zo aan zou slaan, hadden de bevlogen initiatiefnemers vooraf niet kunnen bedenken. René blikt terug: “We vormden jaren geleden al een hecht team met een grote passie voor sport. Mijn partner Natasja heeft de Dansacademie in Rotterdam doorlopen, Joan was actief als sportleraar op het voortgezet onderwijs en zelf heb ik na mijn studie aan het CIOS onder andere als sportinstructeur in het leger gewerkt. Na flink wat brainstormsessies zijn we in 2000 onze krachten en kennis gaan bundelen om iets nieuws in Drachten te kunnen bieden.” Met succes: de danslessen in een bescheiden gymzaaltje zorgden binnen drie maanden voor meer dan vijfhonderd leden. Nu beschikt Bewegingscentrum Drachten over moderne nieuwbouw met een oppervlakte van ruim 2350 vierkante meter. Naast het uitgebreide fitnessaanbod is het centrum ook gecertificeerd voor rijkserkende opleidingen tot sportinstructeurs. Joan richt zich inmiddels in Leeuwarden op een vergelijkbaar concept, maar beide centra opereren zelfstandig. De fitnessclub in Drachten telt inmiddels circa 2700 leden. “Dat aantal is sinds het winnen van de verkiezing ook weer flink uitgebreid”, laat René stralend weten. “We hebben onszelf ineens landelijk op de kaart gezet. Geweldig natuurlijk, maar ook nog steeds onwerkelijk.”

Niet blind achter hypes aan

De no nonsense werkwijze die de nuchtere Friezen zo typeert, is ook van toepassing in het sportcentrum in Drachten. “Ons aanbod is zeer divers en moderne noviteiten waar vraag naar is, integreren wij uiteraard ook in ons lesprogramma. Maar trends zijn hier nooit leidraad. Wij investeren liever in kwaliteit op langere termijn dan elke drie weken te stunten met een nieuwe techniek die door Amerikaanse beroemdheden commercieel wordt gepromoot.” Luisteren naar wensen van leden, vindt René wel belangrijk. “Als er veel vraag is naar Zumba, Yoga en Joywalking, bieden we dat op een verantwoorde en gezonde manier. Mensen in korte tijd gouden bergen beloven, vind ik misleidend. Voor een goede conditie en een gezond lijf moet iedereen gewoon flink zijn best doen.”

Bijzondere doelgroepen

Dat er bij Bewegingscentrum Drachten plek is voor iedereen, bewijzen de bijzondere projecten die met veel bezieling worden opgezet. “Sinds december vorig jaar zijn we zowel in Drachten als Leeuwarden als eerste in Friesland gecertificeerd als Preventiecentra die mensen met niet-aange-boren hersenletsel een sportprogramma op maat bieden. De Edwin van de Sar Foundation en de Hersenstichting lanceerden een jaar geleden het project Meet me @ the Gym, met speciaal opgeleide instructeurs. Voor deze doelgroep is een reguliere sportschool veel te intensief, terwijl bewegen voor deze mensen in alle opzichten een positief effect heeft.” Ook worden op maat gemaakte sportlessen gegeven aan mensen die door psychische problemen (tijdelijk) niet optimaal kunnen functioneren in de hectiek van de huidige prestatiemaatschappij. “Met vaste instructeurs wordt in alle rust in een eigen ruimte een aangepast programma gevolgd, vaak met verbluffend resultaat. In een multifunctioneel centrum als het onze verdienen deze mensen ook een veilige en ontspannen plek.”

Saamhorigheid door sport

Het saamhorigheidsgevoel onder de leden is in Drachten sowieso groot, constateert René tevreden. “Wij houden niet van borstklopperij, dat past niet bij ons. Maar onderling hadden onze leden beslist dat ons centrum een nominatie verdiende. Zonder dat we het wisten, zijn we opgegeven. Toen bleek dat we als beste fitnessclub van Friesland uit de bus kwamen, waren we stiekem wel supertrots. Maar dat we tijdens de uitreiking in kasteel de Hoge Vuursche met 1752 stemmen en een score van 9.6 ook nog werden uitgeroepen tot beste club van Nederland, hadden we nooit verwacht. De euforie was ook groot en als ik in ons centrum langs alle bloemen loop die spontaan binnen werden gebracht, ben ik echt een beetje sprakeloos.” Lachend: “Leden zeggen steeds: Wij hebben gewonnen. Deze saamhorigheid is typerend voor de sfeer die hier heerst. Precies wat we graag wilden bereiken.”

www.bewegingscentrumdrachten.nl

Bekijk op www.bodylifebenelux.nl/video de aftermovie van de Award Uitreiking.

Fitnessclub van het Jaar 2014-2015: Bewegingscentrum Drachten

Een feestelijke banner met de tekst ‘Fitnessclub van het Jaar 2014-2015’ siert sinds enkele weken de gevel van het Bewegingscentrum in Drachten. Maar eigenaar René de Jong is er nog steeds beduusd van dat zijn fitnessclub op 16 maart winnaar werd van de landelijke verkiezingen van Vote Company. Tijdens de druk bezochte Award Uitreiking in kasteel de Hooge Vuursche werd het fitnesscentrum uit het hoge noorden met een overweldigend aantal stemmen uitgeroepen tot beste van het land. René de Jong: “De impact is veel groter dan ik had verwacht. Ik krijg er nog steeds kippenvel van.”

Natasja Hoekstra en René de Jong

Edities