Seniorenfitness centraal bij clinic Life Fitness Academy

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2015
Senioren verdienen speciale aandacht en gerichte training

Ons land vergrijst in hoog tempo. Veel ouderen staan actief in de samenleving, maar vinden niet altijd voorzieningen die specifiek op hun leeftijd zijn afgestemd. Ook in de sportschool nemen vijftigplussers een speciale plaats in. Om te zorgen dat deze doelgroep zich thuis voelt in fitnesscentra is maatwerk vereist, evenals persoonlijke aandacht en gerichte trainingsmethoden. Life Fitness Academy verzorgde speciaal voor fitnessondernemers onlangs een clinic over seniorenfitness.

Seniorenfitness centraal bij clinic Life Fitness Academy

Ter vergelijking: in 2005 telde Nederland 4,2 miljoen mensen van 55 jaar en ouder, in 2035 stijgt dit aantal tot 6 miljoen. Op zich lijkt het een welvaartsprobleem dat we met z’n allen steeds ouder worden. Maar deze ontwikkeling vraagt wel om een andere kijk op de plek die senioren innemen in onze samenleving. We moeten enerzijds langer doorwerken, anderzijds willen we zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en actief deelnemen aan de maatschappij. Om dit te bewerkstelligen, is een gezonde levensstijl cruciaal, evenals het onderhouden van een sociaal netwerk. De sportschool kan in beide gevallen een rol van betekenis spelen, maar in de praktijk blijkt nog vaak dat fitnesscentra niet of nauwelijks zijn uitgerust voor de specifieke wensen van senioren en het aanbod met name is toegespitst op een jongere doelgroep. Life Fitness Academy organiseerde daarom bij Sanadome in Nijmegen een gratis clinic waarin seniorenfitness centraal stond. Dat dit onderwerp actueel is, bewees de hoge opkomst: ruim zestig fitnessondernemers en fysiotherapeuten verdiepten zich in trainingsmethoden en de sociale impact van seniorenfitness.

Verdieping met Engelse humor

Senioren zijn een interessante en groeiende doelgroep, maar hoe zorg je ervoor dat zij zich thuis voelen in de sportschool? Hoe behandel en train je vijftigplussers? En wat zijn de voordelen voor de ondernemer bij het werken met deze specifieke doelgroep? Tijdens de clinic in Sanadome werden deze onderwerpen uitvoerig behandeld door gastspreker Keith Smith uit Londen. De boeiende presentatie zorgde voor kennisverdieping op medisch en sociaal gebied. Doorspekt met Engelse humor werden herkenbare situaties geschetst waar ouderen in fitnesscentra mee te maken krijgen: harde muziek, felle verlichting en een omgeving waarin jonge, strakke lijven in de meerderheid zijn. Niet bepaald uitnodigende componenten voor senioren die kampen met fysieke ongemakken en moeite hebben met zicht, gehoor, zenuwen en het opnemen van nieuwe informatie. Smith: “Het is een uitdaging om ouderen binnen te halen en ze vervolgens blijvend aan je te binden. Deze doelgroep komt niet alleen om te bewegen, ook het sociale element speelt een grote rol. Dus is het voor ondernemers en instructeurs belangrijk om echt contact te maken met deze doelgroep en ze op de juiste manier te faciliteren.”

Krachttraining sleutel tot succes

Aan de hand van een aantal onderzoeksresultaten onderbouwt Keith waarom krachttraining voor senioren de sleutel is tot succes. “Gebleken is dat bijna de helft van de ouderen in Engeland zijn stoel niet uitkomt zonder z’n armen te gebruiken door krachtafname van de benen. Dus is kracht cruciaal voor behoud van onafhankelijkheid. Krachttraining is ook zeer geschikt om in groepsverband te geven, iets dat veel ouderen prefereren boven individueel sporten. Krachtopbouw leidt tot minder risico op vallen en heeft een positief effect op osteoporose. Daarnaast is fysieke fitheid goed voor mentale weerstand. Senioren die zich lichamelijk sterk voelen, hebben ook meer zin in activiteiten buitenshuis en bewegen zich makkelijker in het sociale verkeer.” Om het belang van de juiste trainingsmethoden te illustreren, toont Keith dat verkeerde oefeningen desastreuze effecten kunnen hebben. “Mensen met botontkalking sit ups laten doen, raad ik daarom met klem af.” Wel zinvol zijn rek -en strekoefeningen, conditietraining en oefeningen om de blaas te controleren. “Het zit vaak in simpele effecten. Ouderen die opeens wel in de supermarkt iets van het bovenste schap kunnen pakken, voelen dat als een persoonlijke overwinning. Van zoiets wordt iedereen toch vrolijk?” Door te bewegen, wordt bovendien de kans verkleind op hart-en vaatziekten, het vermindert of voorkomt botontkalking, het helpt tegen artrose en diabetes en vermindert depressieve gevoelens.

Persoonlijke aandacht

Bewegen om gezond te blijven is voor senioren veel belangrijker dan presteren, stelt Keith. “Ouderen doen er langer over om nieuwe oefeningen te leren vanwege afname van het korte termijn geheugen. Daarom is het belangrijk om je als instructeur te verdiepen in de (on)mogelijkheden van deze doelgroep. Dus: niet te snel praten, veel herhalen en inzetten op een comfortabel gevoel in een veilige omgeving. Pas taalgebruik aan, gebruik geen trendy uitdrukkingen en luister naar de behoeften van je klant.” Smith hield ook een vurig betoog om fitnessondernemers een spiegel voor te houden. “Omarmt de fitnessindustrie de ouderen of worden ze stelselmatig buitengesloten? Feit is dat fitness nog altijd gericht is op jonge mensen. Kleding, muziek en lesprogramma zijn onvoldoende afgestemd op vijftigplussers, terwijl dit een groeiende groep is die financieel best wat te besteden heeft. Als deze doelgroep eenmaal binnen is, zijn ze loyaal en blijven ze langer lid dan jongeren. Dus hoewel het meer inspanning kost om senioren te motiveren, kan het op de lange termijn veel opleveren voor alle partijen.”

Life Fitness Academy biedt in 2015 nog een aantal gratis clinics

Aanmelden hiervoor kan via

events.benelux@lifefitness.com.

• 25 juni: Trends in Strength Training (Wellnesse- lande Barendrecht) (vol)

• 21/22 oktober: De impact van technologie op de fitnessbranche (Tesqua Ede en Waerwaters Brussel)

• 10 december: De gezonde werkplek (Life Fitness Barendrecht)

Edities