SportArena Oisterwijk in zee met Mobee Fit

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2015
SportArena Oisterwijk in zee met Mobee Fit

SportArena werkt sinds vorig jaar september met Mobee Fit en is het eerste fitnesscentrum in Nederland dat met dit programma werkt. Mobee Fit is een meetmethode waarmee je de beweegmogelijkheden van klanten exact kunt meten en in een vroeg stadium eenzijdige beweegpatronen kunt ontdekken.

Tekst Loet van Bergen

Mobee Fit is in eerste instantie ontwikkeld voor de fysiotherapie, maar in de praktijk blijkt het ook een geschikte methode om de mobiliteit van mensen die in fitnesscentra trainen, in kaart te brengen en aan de hand daarvan een gericht trainingsplan op te stellen.

Nauwkeuriger meten

SportArena werkt al langer met metingen voor de leden bij de intake zoals de fittest voor het uithoudingsvermogen, BMI en vetpercentage, huidplooimetingen, gewicht enz. “Testen die een redelijk goed beeld geven”, vertelt Antal Tooten clubmanager bij SportArena. “We zochten echter iets om nauwkeuriger te kunnen meten. Vorig jaar raakten we in gesprek met Cas Eggermont van Mobee Fit die ons enthousiast maakte voor dit product. Het past perfect binnen ons concept met de Milon Cirkel en Five: het rug- en gewrichtsconcept waarmee we enerzijds de spierkracht kunnen verbeteren en anderzijds de beweeglijkheid.”

“Binnen ons centrum hebben we in de fitnesszaal een aparte meethoek gemaakt voor de Mobee Fit naast Five”, vervolgt hij. “De fysiotherapie Medifit, die in hetzelfde pand zit, maakt er ook gebruik van. We werken nu ongeveer 10 maanden met Mobee Fit en het apparaat is heel gebruiksvriendelijk. Je hoeft geen IT-er te zijn om het apparaat te kunnen bedienen. Het hele team kan werken met Mobee Fit. Iedereen is opgeleid om met het apparaat te kunnen werken en de rapporten die eruit gegenereerd worden, uit te leggen. Van te voren hebben we samen met de fysiotherapeuten van Medifit een introductie dag gehad waarin Cas ons heeft uitgelegd hoe je de metingen moet verrichten. Daaraan gekoppeld hebben we een Open Dag gehouden in november waar geinteresseerden kennis konden maken met de Mobee Fit. Daar zijn veel mensen op af zijn gekomen die nieuwsgierig waren naar hoe het met hun mobiliteit was gesteld.”

Wat wordt er gemeten?

De metingen die Mobee Fit verricht bestaan uit 8 testen: schouder- en nekspieren, borstspieren, hamstrings, heup- en kuitspieren, lumbale rugspieren, adductoren en strekspieren bovenbeen. “Deze test duurt zo’n 10 minuten”, licht Antal toe. “Daarnaast beschikt Mobee Fit over sportspecifieke testen voor de spiergroepen die gebruikt worden bij onder andere tennis, voetbal, hockey, basketbal, badminton en handbal. Daar maken we op dit moment nog geen gebruik van.” Uit de metingen komt vervolgens een score die uitgedrukt wordt in ernstig beperkt, licht beperkt tot goed per gemeten spiergroep. De uitkomsten komen in een rapport met grafieken waar per spiergroep wordt uitgelegd hoe de score is. Dit wordt gemaild naar de klant waarbij ook nog tips en oefeningen worden gegeven die de mensen thuis zelf kunnen doen om de mobiliteit te verbeteren. “Het mooie van dit programma is dat als je de rapporten van een aantal metingen over een bepaalde periode naast elkaar legt, je precies kunt zien welke progressie je hebt gemaakt.” Tot slot wordt uit de resultaten van de afzonderlijke beweeglijkheidtests een totaalresultaat (Total Score) berekend, waarin naast de bewegingsomvang (Range of Motion) ook de links-rechts-vergelijking (symmetrie, rechts-links) en mogelijke verschillen binnen de afzonderlijke tests, de harmonie en de samenwerking van de spieren tussen de voorkant en achterkant, worden verwerkt. Het doel is te streven naar een goede beweeglijkheid met zo gering mogelijke links-rechts verschillen, die daarnaast harmonisch over alle gemeten lichaamszones worden verdeeld.

Ervaringen

Onder de leden van SportArena is Mobee Fit heel populair. “De reacties zijn tot nu toe positief. Voor sommigen is het programma echt een eye-opener. Er wordt hen met deze test een spiegel voorgehouden wat er aan hun mobiliteit mankeert en waar meer aandacht aan besteed moet worden. Tot nu toe werken we met de Mobee Fit alleen binnen ons centrum. Voor de leden is de test kosteloos. We willen met de Mobee Fit meer naar buiten treden om nieuwe leden te werven. Daar starten we in september mee met een Open Dag. Daarnaast willen we ook sportclubs hier in de buurt benaderen om zich te laten testen met daaraan een sportspecifieke training gekoppeld. Verder gaan we in samenwerking met Medifit kennismakingsdagen bij verzorgingstehuizen bezoeken waar de fysiotherapeuten met de bewoners screeningslijsten doornemen over de lichamelijke klachten die ze hebben. Met behulp van de Mobee Fit kunnen we de klachten in kaart brengen en de ouderen een op maat gericht programma aanbieden in onze sportschool.”

Antal ziet veel mogelijkheden met de Mobee Fit. “Het is een test die specifiek gericht is op het meten van de mobiliteit en lenigheid. Wat vaak is onderbelicht bij sportcentra. Er wordt veel gesproken over bootcamp en crossfittrainingen wat goed zou zijn voor de kracht en uithoudingsvermogen, maar minder voor de lenigheid en soepel houden van de spieren. Heel veel klachten komen namelijk voort uit verkorte spieren van onder andere de nek, rug, bovenbenen, hamstrings, liezen, nekspieren. In combinatie met de Milon Cirkel voor kracht en Five voor het actief trainen van complete spierketens in het lichaam, hebben we een bijzonder concept neergezet dat we gebruiken voor jong en oud. De aanschaf van de Mobee Fit is een goede investering waarmee je niet alleen nieuwe leden kunt aantrekken, maar ook behouden”, is tot slot de boodschap van Antal.

Mobee Benelux: 0615094208

SportArena Oisterwijk: 013-5216716

www.mobee.nl

‘Maximale gewrichtsmobiliteit betekent optimaal functioneren als steeds ouder wordende mens’

De Mobee Fit is in Duitsland ontwikkeld en vanaf 2014 ook op de Nederlandse markt. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van Mobee Fit, heeft in samenwerking met fysiotherapeuten dit meetprogramma klinisch gevalideerd. Die geeft aan wanneer de gewrichtsmobiliteit optimaal is, of juist belemmerend kan werken. Het is volgens Cas Eggermont van Mobee Benelux een handig hulpmiddel om de bewegingen van de bewegende mens en sporter direct in beeld te brengen. Inmiddels in veel landen, waaronder Duitsland, ziet men het enorme belang van het optimaal bewegen. Daar wordt het op grote schaal toegepast in de fitnessindustrie. “In Nederland begint de belangstelling toe te nemen. Veel fitnessondernemers hebben zoiets van eerst zien en dan geloven. Terwijl de investering in vergelijking met een loopband minder dan de helft bedraagt.” Cas denkt dat Mobee Fit vooral interessant is voor fitnessinstructeurs. “Ze kunnen er specifieke testen mee uitvoeren en het biedt een innovatief en compleet concept voor het sportcentrum dat zich echt wil onderscheiden in de beweegmarkt.” Gekoppeld aan een compleet softwarepakket en compatibel met de pc, laptop, smartphone en tablet zie je in een oogopslag of de training of behandeling succesvol is. Dankzij de draadloze bluetooth overdracht heeft de trainer de handen volledig vrij voor de meting. Bovendien bevat het pakket sportspecifieke testprotocollen waarmee per sport gescreend kan worden.

Cas verwacht dat door de vergrijzing steeds meer aandacht zal komen voor beweeglijkheid. “Fitnesscentra die nu nog vooral inzetten op cardio- en krachttraining, zullen hun bakens moeten verzetten en zich meer richten op de oudere bezoeker die vooral wil blijven bewegen om te voorkomen dat zich op latere leeftijd gebreken voordoen.”

Edities