eGym: trendsetter in high-tech fitness: Digitaal trainingsconcept verovert internationale markt

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2015
Digitaal trainingsconcept verovert internationale markt

Innovaties in de fitnessbranche volgen elkaar in hoog tempo op. Bij het ontwikkelen van nieuwe concepten maakt de sportwereld inmiddels steeds meer gebruik van digitale mogelijkheden. Het high-tech fitnessbedrijf eGym in München is een goed voorbeeld van een onderneming die voorop loopt bij online fitnessoplossingen.

Tekst Pien Koome

De integratie van hard- en software bij krachttoestellen heeft geresulteerd in een revolutionair trainingsconcept. bodyLIFE reisde eind juli naar Duitsland voor een kijkje achter de schermen bij eGym onder het motto: Auf zu neuen Ufern.

Gericht trainen dankzij state-of-the-art technologie, achteraf de resultaten samen met je trainer analyseren op internet, via de app of smartphone en een nieuw, digitaal trainingsschema maken dat volledig is gepersonaliseerd. Dankzij de vooruitstrevende fitnessoplossingen van het high-tech fitnessbedrijf eGym wordt internet op een innovatieve manier geïntegreerd in de sportbranche. Het jonge bedrijf uit München is toonaangevend op dit gebied. Door middel van mobiele online applicaties worden trainingsresultaten en andere gegevens van leden gekoppeld aan elektronische krachttoestellen voor alle grote spiergroepen. Sporters krijgen gedetailleerd inzicht in hun vorderingen en kunnen hier online op anticiperen door samen met hun trainer een uitgekiend trainingsschema op te stellen. Door de optimale begeleiding is er minder ledenverloop. Exploitanten van fitnesscentra krijgen daarnaast door de online data meer inzicht in de samenstelling van hun ledenbestand, waardoor meer gerichte marketing mogelijk is.

Auf zu neuen Ufern

Sinds de introductie van de eGym Trainer app tijdens de FIBO beurs in april 2014 verovert de baanbrekende trainingsmethode in hoog tempo de internationale fitnessmarkt. Wie zijn de mensen achter eGym? Hoe werkt het concept precies? Om dat te ontdekken, woonde bodyLIFE eind juli in München een presentatie bij waar het succes van eGym werd toegelicht onder het motto ‘Auf zu neuen Ufern’. Ruim zestig genodigden uit verschillende landen werden in het Hilton hotel ontvangen met boeiende presentaties. Voormalig CEO Microsoft Jürgen Gallmann hield een inspirerend betoog over digitalisering als megatrend. Hij schetste dat wereldwijd per minuut 140 miljoen mails worden verstuurd, 2,7 miljoen zoekvragen worden ingetikt en 570 nieuwe websites worden gelanceerd. Hij zag voor de fitnessbranche enorme kansen als ook in deze sector digitalisering wordt omarmd en net zo alledaags wordt als nu al in de muziek en boekenbranche, de culinaire wereld en hotelbranche en in de vervoersector. Philipp Roesch-Schlanderer is bedenker/oprichter van eGym. Hij noemt de productstrategie uniek in de wereldwijde fitnessmarkt, maar benadrukt tegelijkertijd dat het om meer gaat dan alleen een high-tech app of online planning. Alles om ons heen verandert in hoog tempo en de kunst is om innovaties als verrijking te zien door ze op de juiste manier te integreren in je eigen bestaan. Voor eGym geldt: ‘Make Fitness your Lifestyle’.

Energie voelbaar

Sinds de oprichting in 2010 is het jonge en getalenteerde team van eGym gegroeid van tien naar honderd medewerkers. Vanwege deze explosieve groei is eGym recent verhuisd naar een groter kantoor; ook werd een tweede filiaal geopend in Berlin-Mitte. Maar ook de nieuwe locatie in München is vaak overbezet, blijkt tijdens een rondleiding van René Hanschke. Hij is bij eGym verantwoordelijk voor Internationalization & Business Development. Tijdens ons verblijf voorziet hij ons van alle benodigde informatie. “De gemiddelde leeftijd van de medewerkers is 28 jaar. Mensen voelen zich bevoorrecht dat ze kunnen bijdragen aan het succes van eGym. Iedereen bepaalt hier zelf zijn werktijden; dat levert nooit problemen op. Sterker nog: ook ’s avonds zijn we nog vaak op kantoor. Gezamenlijk aan iets nieuws werken is een dynamisch en inspirerend proces. Bij mooi weer praten we vaak na op ons dakterras, dat voelt niet eens als werken.” De synergie tussen IT-specialisten, vormgevers, fitnessinstructeurs, techneuten en marketingexperts leidt tot energie die overal in het kantoor voelbaar is. Ook de demonstratie op de krachttoestellen die prominent staan opgesteld, geeft de middag dynamiek.

Nieuwe fitness beleving

De achttien volledig elektronische krachttoestellen van eGym zijn ontwikkeld volgens de nieuwste sportwetenschappelijke bevindingen en omvatten alle belangrijke spiergroepen. Alle toestellen zijn met internet verbonden; nadat leden zich aanmelden, geeft het touch display aan hoe de beweging optimaal moet worden uitgevoerd. Klinkt ingewikkeld, maar tijdens de presentatie op het eGym kantoor blijkt hoe gebruikersvriendelijk de toestellen juist zijn. Zodra een sporter zich op een toestel aanmeldt, start het gepersonaliseerde trainingsschema. Vervolgens kan de sporter door middel van een trainingscurve op alle toestellen in de eGym Cirkel precies zien hoe de oefening effectief en veilig kan worden uitgevoerd. Bovendien wordt de motivatie verhoogd doordat de trainingsresultaten direct zichtbaar zijn. Uiteindelijk worden alle gegevens opgeslagen in de eGym Cloud waarin alle relevante informatie samenkomt. Ook is het mogelijk om resultaten te delen met vrienden en trainingspartners, waardoor een interactieve omgeving ontstaat.

Revolutionaire innovatie

Fitness en internet worden door eGym op een revolutionaire manier geïntegreerd; de verwachting is dat deze innovatie internationaal wordt toegepast in de fitnessbranche. eGym wordt door investeerders en digitale experts op dit gebied gezien als trendsetter in high-tech fitness. Behalve in Duitsland worden eGym producten inmiddels ook met succes in Zwitserland en Oostenrijk verkocht. Recent is de Benelux toegevoegd; voor deze landen is Matrix Fitness sinds december 2013 exclusieve partner van eGym. Ook vanuit andere Europese landen is de belangstelling groot. Philipp Roesch-Schlanderer ging voor de ontwikkeling en lancering van eGym grondig te werk. Hij gelooft heilig in grootschalige toepassing op korte termijn. “De explosieve groei bewijst dat eGym niet alleen toekomst heeft, maar ook voorop loopt bij vernieuwingen in fitnessland. Door bundeling van kennis op het gebied van sport en ICT wordt een nieuwe dimensie aan de fitness sector toegevoegd, die de komende jaren nog verder wordt uitgebreid en verfijnd. De verwachting voor de korte termijn is een sterke groei van het aantal leden en gebruikers vanuit de gedachte: morgen is nu.”

eGym en Matrix Fitness zijn aanwezig tijdens de Fitness

& Wellness Top op 17 en 18 september in Houten.

Info: www.egym.nl en www.matrixfitness.nl.

eGym: trendsetter in high-tech fitness

Philipp Roesch-Schlanderer, CEO eGym

Edities