Fitness Myths: Busted; Deel 3

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2015

Fitness Myths

Busted; Deel 3

Het is onze visie dat ieder mens zelf verantwoordelijk is zijn of haar eigen welzijn. Echter je kan deze verantwoordelijkheid alleen nemen als je hiervoor de kennis bezit. Zoals je iemand niet verantwoordelijk kan houden voor de boekhouding als diegene niet kan tellen. Zo kan je iemand niet verantwoordelijk maken voor zijn of haar welzijn, als men niet weet wat er nodig is om dat welzijn te bereiken en belangrijker nog, wat zij moeten doen om dat welzijn te behouden.

Wat betreft fitness en het doorzettingsvermogen om een fitnessplan vol te houden geldt dat zeker ook. Zoals ik al meerdere keren besproken heb, komen onze klanten bij ons om onze expertise. Het is dus van groot belang dat we deze expertise in de fitnessbranche ons ook eigen maken. Maar genoeg daarover. Natuurlijk zullen er altijd obstakels zijn, waardoor het moeilijk is een fitnessregime op te bouwen of te onderhouden. Echter vanuit de kennis die opgebouwd is kan men daar met veerkracht op reageren zodat men voor de lange duur de voorgenomen effecten kunt bereiken. Wat vaak in de weg zit bij het bereiken van welzijn, zijn een aantal Fitness Myths. Een aantal van deze Myths heb ik een aantal nummers terug doorgenomen. In dit derde deel worden de laatste Myths besproken.

MYTH 8: Lopen met gewichten vermeerdert het

risico op letsel

Lopen met gewichten is een manier om spieren extra te versterken of conditietraining effectiever te maken. Het lopen met gewichten voor krachttraining (bijvoorbeeld in de vorm van lunges) is heel goed mogelijk. Indien de vorm van de training goed is, is het risico op letsel niet groter dan bij andere vormen van training. Wanneer men echter gaat joggen of hardlopen met gewichten, bijvoorbeeld met halters in de handen of door middel van een gewichtsvest, dan kan het risico op letsel wel toenemen. Het lopen (joggen of licht-matig hardlopen) op zich vraagt namelijk niet veel spierkracht, maar gaat alleen maar om het trainen van het hart- en vaatsysteem. Als je dan de last op de romp ineens hoger maakt door een vest of halters, dan wordt de belasting op de wervelkolom veel groter. Wanneer je niet de spierkracht hebt om dit op te vangen dan ligt een blessure op de loer. Ook hier geldt echter dat met goede instructie dit voorkomen kan worden. Goede instructie is dan ook van cruciaal belang om letsel te voorkomen en te komen tot een meer effectieve manier van joggen of hardlopen met gewichten.

MYTH 9: Je kunt eten wat je wilt, als je maar

genoeg traint

Veel mensen beginnen nog steeds met trainen om gewicht te verliezen. Terwijl toch al zo lang bekend is dat gewichtsverlies voornamelijk bereikt wordt door de hoeveelheid calorieën die je tot je neemt te verminderen. Het gaat natuurlijk altijd om de balans tussen de hoeveelheid energie die binnenkomt en de hoeveelheid die verbrandt wordt. Als je dan alleen al nagaat hoe weinig calorieën je verbrandt wanneer je 30 minuten kan joggen, dan weet je dat het minderen van de inname veel meer zoden aan de dijk zet. Wij moeten dan ook vaak mensen teleurstellen die denken dat ze met 2x per week een half uurtje joggen op een lopende band gewicht gaan verliezen. Natuurlijk leggen we ze daarbij uit dat ook al is bewegen niet het grootste onderdeel van gewichtsverlies, het wel een integraal onderdeel is van de gezondheid en bewegen zeker het gewichtsverlies kan ondersteunen. Echter door te denken dat men gewicht kan verliezen door alleen te bewegen of te denken dat je extra kunt eten als je getraind hebt, raakt men gedesillusioneerd. Trainen kan niet op tegen eten, dus voor een gezond bereiken van een ideaal lichaamsgewicht is zowel trainen als de voedselinname van groot belang.

Lilian Rijfkogel LPT,

c.e.a.s., CWC, Artros Healthfocusâ„¢/ Attitude In motionâ„¢. Almenseweg 3, 7231 PG Warnsveld - T:0575-431141

directie@artros.nl - 06-53623485

Edities