“De sport(er) kan niet meer zonder sensoren''

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2015
“De sport(er) kan niet meer zonder sensoren''

Het is de droom van iedere fitnessprofessional: sporters boeien en binden, nieuwe verdienmodellen ontwikkelen en toonaangevend zijn door inzet van innovatieve trainingstechnologie. De fitnessbranche is volop in beweging. Muren van clubs verdwijnen en unieke mogelijkheden om clubleden permanent te begeleiden, ongeacht locatie of sport, dienen zich aan. Met het Polar Flow 24/7 Ecosysteem biedt Polar kansen aan de fitnessbranche om de nieuwe generatie sportconsument te faciliteren en te binden en daarmee interessante verdienmodellen voor clubs te creëren.

Tekst Loet van Bergen

Het dagelijkse meten van je activiteiten met behulp van een activity tracker is volgens Sander Werring, Managing Director Polar Nederland, een vast gereedschap geworden. Polar is de specialist met bijna 40 jaar ervaring op het gebied van wetenschappelijk onderbouwde begeleiding van sporters en pionier waar het gaat om draagbare wearables en marktleider op het gebied van draadloze hartslagmeting. “Een activity tracker motiveert je om gezonder te leven en meer te bewegen. Het geeft inzicht in je activiteitspatronen en adviseert hoe je je doel kunt bereiken.” De gratis online webservice Polar Flow biedt met de gratis begeleidingsfunctie Polar Flow for Coach een tool die bij uitstek geschikt is voor fitnessinstructeurs en Personal Trainers om hun klanten te begeleiden en te coachen ook op afstand. De voordelen zijn evident: “Het is niet locatiegebonden en biedt een naadloze oplossing zowel indoor als outdoor.”

Oplossingen

Polar heeft op het gebied van innovaties niet stil gezeten. Van een instapmodel: de Polar Loop tot de A300 voor de breedtesporters tot de M400 en V800 voor de recreatieve sporters en topsporters. Vanaf de A300 zijn het stuk voor stuk geavanceerde trainingsapparaten waarmee alle denkbare sportieve activiteiten gemeten kunnen worden, maar tevens ook de dagelijkse actieve stappen, slaapritme, calorieën en totale activiteit op 5 intensiteitniveaus (rusten, zitten, lage, gemiddelde en hoge activiteit.) Daarbij meet een Polar smartwatch tevens ook de verschillende activiteitenzones (laag, gemiddeld en hoog) zodat je eerder je doel bereikt naarmate de intensiteit groter is. Naast de vele details die je krijgt over je fysieke activiteit en de resultaten daarvan voor je gezondheid, kun je ook de perioden van inactiviteit zien en de keren dat je te lang hebt stilgezeten. Het absolute topmodel van Polar, de V800 uitgerust met GPS en geavanceerde trainingsfuncties, wordt zeer veel in de topsport toegepast zoals onder andere Eredivisieclubs en het merendeel van de Nederlandse schaatsploegen. De Polar V800 biedt functies die je van Polar mag verwachten. Het beschikt onder meer over een adviesfunctie voor hersteltijd, een triathlonfunctie die de totale triathlon tijd én de wisseltijd meet. Verder een trilfunctie voor alarm, tijd en vijf hartslagzones en de fysieke testen zijn tevens op progressie te volgen. Er zit standaard een hardloop-, fiets-, zwem,- en outdoorprotocol op. Daarnaast kan je tal van sportprofielen aan maken voor specifieke sporten zoals triathlon, hiken, mountainbiken, trailrunnen, skiën maar ook dansen, schaatsen, voetbal, etc. Bij de fietsinstellingen zijn nog optionele sensoren te koppelen zoals cadans-, snelheidsensor. Bij alle functies wordt het calorieverbruik gemeten, je activiteit en je hartslag. Om gegevens uit te lezen en te analyseren is de Polar Flow webservice en Flow app een verlengstuk van de V800.

Online je resultaten inzien

Alle smartwatches zijn uitgerust met bluetooth smart waarbij Polar mede heeft bijgedragen aan de ontwikkeling hiervan. Via de Polar Flow App kunnen gebruikers de data uitlezen op hun smartphone of via een USB connectie naar de laptop. “Alle trainingsinformatie wordt dan direct in de online trainingscommunity van Polar opgeslagen, daardoor kun je de activiteiten gemakkelijk evalueren en tevens bekijken hoeveel je hebt bewogen en inzien of je de gestelde doelen hebt bereikt. Dit kan worden gedeeld met instructeurs, trainers en andere clubleden of vrienden.”

Koppelingen

Inmiddels kunnen de Polar smartwatches ook gekoppeld worden aan diverse eigen apps als Polar Beat, Polar Flow maar ook met Google Fit, Apple Watch, MyWelnessCloud en Myfitnesspal. Een aanvulling hierop vormt Polar Balance, een intelligente weegschaal die in combinatie met een activity tracker op ingenieuze wijze (je hoeft namelijk zelf geen voeding meer bij te houden) kan helpen bij het behalen van gewichtsdoelstellingen. Een high tech weegschaal die zodra je er op gaat staan je meteen herkent. En gedurende de dag vertelt of je moet rusten of juist meer bewegen moet om calorieën te verbranden. Maar dat is niet het enige nieuws. Eind dit jaar wordt een revolutionaire smartwatch geïntroduceerd waarover Werring nog niets over kan vertellen. “Het past in het nieuwe beleid van Polar om regelmatig, praktisch maandelijks, nieuwe producten te lanceren. Zo spelen we met onze producten ook steeds meer in op fashion en design en zijn er bijvoorbeeld voor vrouwen smartwatches in verschillende kleuren en aangepast design verkrijgbaar. In het najaar introduceren we een gelimiteerde oplage, speciaal voor de cadeautijd.”

Educatie

Toch is er volgens Werring nog genoeg werk aan de winkel. Uit recent onderzoek van Endeavour Partners blijkt dat een derde van de consumenten binnen een half jaar stopt met het dragen van een wearables. Werring verwacht dat wearables binnen 2 tot 3 jaar gemeengoed zal worden en er op dit gebied veel concurrentie zal ontstaan. "Voor de consument wordt het lastig kiezen. Vandaar dat wij een samenwerking zijn aangegaan met opleiders zoals Start2move en Opleidingen2000, die ons verhaal over de toepassingsmogelijkheden van wearables in hun opleidingen kunnen overdragen aan de fitnessinstructeur en Personal Trainer. De clubs die het goed aanpakken, kunnen extra inkomsten genereren. En dat is niet alleen goed voor de markt, maar ook voor de consument die hiermee een gezonde levensstijl kan nastreven.”

'Een activity tracker motiveert je om gezonder te leven en meer te bewegen.'

'Het past in het nieuwe beleid van Polar om regelmatig, praktisch maandelijks, nieuwe producten te lanceren.'

Edities