Nieuwe inzichten na Planeta Barcelona 2015

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2015

Renata Jarz

Renata Jarz is eindverantwoordelijk voor het XCORE en BRN concept, ze geeft regelmatig masterclasses en lezingen in binnen- en buitenland en is eigenaar van een fitnesscentrum.

Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een mailtje naar renata@xco.nl

Nieuwe inzichten na Planeta Barcelona 2015

Het is zondagmiddag. Ik ben zojuist weer geland op Nederlandse bodem. Vol met nieuwe ideeën rijd ik door de regen naar huis. Ik kan terugkijken op een enerverend bezoek aan Planeta Barcelona 2015, volgens zeggen één van de grootste conventies in Spanje. Het heeft me veel nieuwe inzichten gebracht…. niet alleen op het gebied van trainingen!

Als ik op vrijdag naar Spanje vertrek zijn mijn verwachtingen groot. In een land met bijna 50 miljoen inwoners en hele fanatieke instructeurs moeten ze vast wat te bieden hebben. Alles is goed geregeld. Een hotel bij de conventie, een indrukwekkende locatie op de campus van de Universiteit van Barcelona met een prachtig uitzicht over de stad en maar liefst acht zalen met workouts die met name binnen de trend van Body & Mind en HIT-trainingen vallen. Ik ga me hier wel vermaken de komende 2 dagen.

Ik begin zaterdag met de stretchles PICA. Pica betekend ‘stok’ in het Spaans. Misschien komen er nu herinneringen bij je naar boven aan een houten stok bij de gymlessen van vroeger. Inderdaad, die! Voor mij is dit een nieuwe workout en eerlijk gezegd: het wordt snel duidelijk dat stretchen voor mij een noodzakelijk kwaad is. Ik voel mij echt zó niet lenig. Het is een confronterende workout maar daardoor ook een hele nuttige. Het is heerlijk om te voelen dat ik door te werken met een stok mezelf net iets langer kan maken en het effect van de training verbeter.

Na een niet echt verrassende HIT-workout volgt een zeer goede lunch. Uiteraard volgens Spaanse begrippen inbegrepen bij de conventie. En wat blijkt, ik ben niet de enige Nederlander. Geert van Poppel van het CORE programma van Meijers is er ook voor een masterclass. Wij zijn het er al snel over eens: Spanjaarden maken zich niet zo druk, genieten van het leven, lachen veel en zijn vooral heel relaxed.

’s Middags volg ik een workout van Ruth Cohen. Zij schijnt één van de toppers te zijn van Spanje. Jammer dat het materiaal tijdens de workout uit een andere zaal gehaald moest worden omdat het niet goed was voorbereid. De workout zelf is overigens top! Een boksgerelateerde masterclass met hartslagmeter en een groot scherm om te battelen. Erg leuk.

De laatste masterclass die ik volg is bodyART, een gecertificeerd programma dat is ontwikkeld door een Duitse trainster. Een actieve stretch- en krachtles waarin de nadruk op de combinatie van ademhaling en beweging ligt. Ondanks dat ik Italiaanse roots en kennis van de zuidelijke mentaliteit heb, was deze les een verademing. Goed voorbereid, een krachtige persoonlijkheid en perfecte les! Dat past toch beter bij hoe wij in Nederland te werk gaan.

Zondagmiddag, na mijn laatste masterclass zit de conventie er voor mij weer op. Als ik mijn spullen pak kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat wij als klein kikkerlandje niet onder doen aan Spanje. Wij kunnen trots zijn op onze conventies en op al onze mastertrainers! “

Edities