EMS-training: Hype of onderbouwde wetenschap?

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2015

Uit bodyLIFE editie 8, 2015



EMS-training is gebaseerd op training in combinatie met een elektrische stroomimpuls en blijkbaar op dit moment een trend. Echter is het een hype die eigenlijk gebaseerd is op flinterdunne wetenschap of zit er een gefundeerde gedachtegang achter?

Spieren laten aanspannen met behulp van een elektrische stroom is al zo oud als de weg naar Rome. In de opleiding fysiotherapie leerde ik technieken om spieren aan te laten spannen met behulp van elektrische stroom. Dat kan door middel van het stimuleren van de zenuwpunten in de spier die verantwoordelijk zijn voor het aanspanningssignaal naar de spiervezels. Maar dat kan ook door de spiervezels direct te stimuleren. Beide technieken waren onaangenaam maar werden gebruikt als patiënten last hadden van spieruitval als gevolg van een laesie van een zenuw of blessure in de spier zelf. Deze elektrische stimulatie die nodig was om de spier te laten aanspannen was zodanig onaangenaam dat geen mens dat voor zijn plezier voor training zal doen. Later kwamen er minder pijnlijke versies op de markt, maar die waren ook lang niet zo effectief in het laten aanspannen van de spieren.

De elektrostimulatie is gebaseerd op de fysiologische functie van de spieren. Spieren spannen aan als ze een zenuwimpuls krijgen. Deze zenuwimpuls komt normaal gesproken vanuit ons brein omdat wij bewust een beweging willen maken met een spier of een lichaamsdeel. Echter een groot deel van onze bewegingen gaan onbewust. Hierbij worden de spieren nog steeds aangestuurd door deze zenuwimpuls maar dit gebeurd onbewust. Door deze onbewuste aanspanning kan er nog wel eens wat effectiviteit van aanspanning verloren gaan. Het is gebleken uit onderzoek dat je bijvoorbeeld de aanspanning van de bilspieren met 30% kunt verhogen als je alleen al het aanspannen van die spieren voorstelt terwijl je aan het oefenen bent. Dus door bewust te trainen leer je beter de spiercontractie te bewerkstelligen.

Met deze nieuwe EMS-training gaat het om trainen met behulp van milde elektrische stimulatie om het effect van training te verbeteren. Zoals boven besproken, is het natuurlijk waar dat je makkelijker leert om een bewuste spier aan te spannen als je voelt welke spier werkt. Maar wordt je er fitter, sterker of beter getraind van? Naar mijn mening niet. Wat doet het dan wel?

  • Je leert welke spier aan te spannen
  • Je leert de spier net zo lang aan te spannen als de stimulatie erop werkt
  • Het is weer eens wat nieuws.

Dus EMS-training is wel gebaseerd op wetenschap, maar geeft in zijn huidige vorm naar mijn mening weinig extra effect aan training. Het concept elektrische stimulatie is ontwikkeld om niet werkende spieren weer aan het werk te krijgen, niet om op een eenvoudige manier sterker te worden. Hoe we het ook draaien of keren, er moet gewoon hard gewerkt worden om spieren aan de gang te krijgen. Om de goede spieren aan het werk te krijgen heeft EMS-training echter wel een tijdelijke functie. Dus het zou eigenlijk gebruikt moeten worden als een instructie middel i.p.v. een trainingsmiddel.


Lilian Rijfkogel, Artros Healthfocus - 
directie@artros.nl - 06-53623485

Almenseweg 3, 7231 PG Warnsveld
T: 0575-431141

 

Edities