Bas en José Reuvers 25 jaar actief in de fitnessbranche

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2015
Uit bodyLIFE editie 8, 2015

'Beelden van de brand kijk ik liever niet terug'

Als je samenwerkt met je partner, is de kans groot dat je onder het eten nog over werk praat. En dat vrije tijd snel gevuld wordt met 'even langs de zaak gaan'. Voor Bas en José Reuvers uit MunsterGeleen is dit heel herkenbaar. Maar het ondernemende duo ervaart het totaal niet als iets vervelends om dag en nacht samen te zijn.

Tekst Pien Koome

Inmiddels zijn ze 25 jaar actief in de fitnessbranche. In hun jubileumjaar blikken ze samen terug, onder andere op de grote brand die hun hele sportschool in lichterlaaie zette. Ook kijken ze vooruit. Onder het motto: als je gelooft in wat je doet, geef je nooit op.

Anno 2015 houden Bas en José Reuvers met een team van vijftig medewerkers twee fitnesscentra en twee Fit & Move locaties draaiende in het zuiden van het land. In totaal maken vijfduizend leden gebruik van alle sportfaciliteiten die het bevlogen echtpaar aanbiedt. Ondanks dit grote aantal is de klant geen nummer. "Sporten moet voor iedereen fijn zijn", stelt José met nadruk. "Fit zijn is belangrijk om lekker in je vel te zitten. Wij bieden graag mogelijkheden om dit te bereiken. Natuurlijk zijn we ondernemers, maar het persoonlijke contact met de klant staat bij onze manier van zaken doen altijd voorop."

Eigenzinnige Limburgers

Een ander uitgangspunt is kwaliteit van het aanbod. Bas licht toe: "Er zijn veel hypes waar wij als professioneel sportcentrum niet aan mee doen." Lachend: "Limburgers zijn ook eigenzinnige mensen. Wij laten ons niet meeslepen door een of andere BN-er die in reclamespotjes stralend een nieuwe trainingsmethode promoot. Terug kunnen vallen op gedegen onderzoek en meetbare praktijkresultaten vinden we wel van belang. Zonder kennis, permanente educatie en gedreven ondernemerschap hou je het in de sportwereld geen 25 jaar vol. Wat dat betreft zijn we heel trots op onze visie en identiteit."

Van voetballer tot ondernemer

De familie Reuvers heeft een lange historie in de fitnesswereld. Bas blikt terug op de beginjaren. "Mijn vader was fysiotherapeut in Heerlen. Als één van de eersten in de regio opende hij in 1983 een fitnesscentrum in combinatie met een fysiotherapiepraktijk. Voor die tijd behoorlijk vooruitstrevend." De apparatuur in sportcentra was in de jaren tachtig nog verre van professioneel, herinnert Bas zich. "Niets was geautomatiseerd. De loopbanden zetten we schuin om ze daarna al wandelend in beweging te krijgen."

Zelf had de jonge Reuvers een andere carriëre op het oog. "Ik volgde wel een studie aan het CIOS, maar voetbalde ook op hoog niveau bij Fortuna en Jong Oranje." Een pittige enkelblessure en drie operaties maakten voortijdig een einde aan zijn jongensdroom om voetbalprof te worden, waarna hij toch bij zijn vader in het bedrijf terecht kwam. Twee jaar later leerde hij José kennen. Ook zij was fanatiek op wedstrijdniveau. "Als paardeninstructrice behaalde ze landelijke successen", memoreert Bas. "Maar ze koos ze voor mij en voor het familiebedrijf."

Inmiddels werken drie zussen Reuvers en een zwager eveneens in de vestigingen in MunsterGeleen en Heerlen. De beide kinderen dragen naast hun studie ook een steentje bij. "Ieder heeft zijn eigen expertise, dus we lopen elkaar nooit voor de voeten. Voor ons is het juist een voordeel dat we elkaar door en door kennen. Dan heb je aan een half woord genoeg."

Samenwerking sportclubs

In de afgelopen 25 jaar is het familiebedrijf uitgegroeid tot een bloeiende onderneming. Na de professionele sportschool in Heerlen volgde in 1990 uitbreiding met de vestiging van SportsociËteit Reuvers MunsterGeleen. Daarna volgde twee locaties voor Fit & Move. Bas breidt nu verder uit met InnerShape, waarbij getraind wordt met een Personal Trainer. José licht toe: "We bieden verschillende concepten: In Heerlen en MunsterGeleen heeft de klant keuze uit fitness, groepslessen en fysiotherapie. Ook beschikken deze locaties over goede horecaservice. De twee Fit & Move centra bieden fitness, cardio en groepslessen tegen aantrekkelijke tarieven, zonder toeters en bellen." Bijzonder is dat bij de Sportsociëteit ook de lokale sportclubs terecht kunnen. "We zien elkaar niet als concurrent, maar werken samen om sport te promoten", legt José uit. "Dat werkt heel goed."

Verwoestende brand

Een absoluut dieptepunt was de uitslaande brand die vier jaar geleden de sportschool in Heerlen het hele bedrijf in de as legde. Bas: "Kortsluiting in de wand van een kleedkamer zette het hele pand rond half negen 's avonds in lichterlaaie. We waren nog open en toen ik gebeld werd ben ik als een gek naar de zaak gereden. Maar er was niets meer te redden, de vlammen kwamen boven de daken van de huizen uit. De sportschool met zwembad en sauna zat toen nog in een woonwijk, dus het was een chaos. Mensen stonden in badjas op straat tussen de tv-ploegen en omwonenden werden geëvacueerd. Het pand is volledig uitgebrand; de totale schade bedroeg 1,2 miljoen euro. Driekwart is uitbetaald, de rest is na vier jaar geschikt." Binnen vier weken werd de sportschool op een steenworp afstand van het afgebrande pand heropend. Begin oktober vierde het familiebedrijf het 25-jarig jubileum met allerlei activiteiten. "We geloven in wat we doen en geven nooit op", stelt Bas. "Gelukkig vielen er bij de brand geen gewonden. Maar de beelden terugkijken, doe ik liever niet. Ik richt me liever op de toekomst."

www.reuvers.nu

 

 

Edities