Green Health Center Bodegraven: ‘Haal je ons van de vloer, dan is de lol er af’

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr9 2015
‘Haal je ons van de vloer, dan is de lol er af’

Kim de Vor (26) en Christa Belt (48) werden twee jaar geleden samen eigenaar van Green Health Center in Bodegraven. Ondanks een totaal verschillende achtergrond en een leeftijdverschil van ruim twintig jaar is hun weg naar de overname van het fitnesscentrum vrijwel identiek.

Beiden kwamen in 2006 als stagiaire binnen. Vervolgens werden ze na medewerker tegelijkertijd manager; deze samenwerking beviel dermate goed dat ze besloten de club samen over te nemen toen de gelegenheid zich voordeed. Spijt heeft het ondernemende duo de afgelopen twee jaar geen moment gehad. “We gaan als een trein.”

Allebei harde werkers, Christa en Kim. Doeners die het liefst op de vloer te vinden zijn, om een groepsles te geven of een training te coachen. Deze no nonsense aanpak werkt aanstekelijk. Bij het Green Health Center in Bodegraven is de sfeer altijd positief. Er wordt veel werk verzet, maar ook veel gelachen. “We hebben een geweldig team”, vindt Kim de Vor. “Met mensen die zich betrokken voelen bij het werk en bij elkaar. Dat inspireert altijd.”

Vrouwen aan het roer

Christa en Kim namen in 2014 samen het fitnesscentrum over. Ze zijn de derde eigenaren van het Green Health Center dat in 2005 haar deuren opende aan de Beneluxweg 30 op industrieterrein Broekvelden in Bodegraven. Momenteel zijn 1200 leden aangesloten en telt het team 18 bevlogen medewerkers. “Onze samenwerking liep meteen vanaf het begin lekker’, meldt Kim. “In de tijd dat we allebei manager waren, voelde het ook al goed. Daarom durfden we de stap ook aan om samen de boel over te nemen.” Voor Kim was een eigen sportschool een lang gekoesterde wens. “Tijdens mijn studie MBO Sport & Bewegen in Rotterdam volgde ik de richting Fitness. Daarna heb ik de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding gedaan. Tot de overname gaf ik les aan een middelbare school, maar diep in mijn hart wist ik dat ik rond mijn dertigste wel voor mezelf wilde beginnen.” Lachend: “Dat proces werd alleen iets versneld.” Christa heeft echt een carrièreswitch gemaakt. “Ze was juridisch medewerker op een deurwaarderskantoor”, vertelt Kim. “Maar de sportbranche past veel beter bij haar.” Dat vond ze zelf ook en na de ommezwaai behaalde ze in no time alle benodigde diploma’s. Het managementteam van Green Health wordt aangevuld met bedrijfsleider/instructeur Vera Borsboom die zich met evenveel spirit inzet als de beide dames. Op de vraag of het geen kippenhok wordt met uitsluitend dames aan de top, geeft Kim vrolijk antwoord: “Welnee, we zijn geen mutsen die overal oeverloos over willen praten. Onze kracht is juist, dat niemand vanachter een bureau de bedrijfsvoering bepaalt. Wij kennen onze leden en zijn dagelijks zichtbaar in ons bedrijf. Lekker op de vloer samen werken aan je gezondheid. Voor mij het mooiste wat er is.” Als VES-lid neemt Kim binnenkort plaats in de jury van de body•LIFE Innovatie Award. “Leuk en leerzaam om eens te ervaren hoe zoiets er aan toe gaat. Hartstikke leuk om hier namens Green Health aan mee te doen.”

Gezondheid centraal

Bij de Bodegraafse club staat gezondheid centraal bij alle programma’s, lessen en trainingen. Green Health heeft een omvangrijk aanbod moderne groepslessen, bij fitness en cardio kan een personal trainer worden ingeschakeld en een lifestyle coach biedt ondersteuning bij het vinden van een goede balans tussen voeding, beweging en mentale fitheid. “Wij promoten gezondheid niet op een hysterische manier”, legt Kim uit. “Bij ons ligt de nadruk juist op normale voeding. Alle hypes met voedingssupplementen en crashdiëten gaan aan onze deur voorbij. De meeste afslankmethoden helpen niet, zeker niet op de lange termijn. Soms zijn ze zelfs schadelijk voor je gezondheid. Een verantwoorde leefstijl geldt een leven lang, dus moet je op zoek gaan naar evenwicht in fysiek en mentaal welzijn. Wat de juiste balans is, is voor iedereen verschillend. Wij werken met Diplan, een concept dat is ontwikkeld voor en door artsen, fysiotherapeuten, voedingsdeskundigen en fitnessinstructeurs. Doel is om duurzaam en effectief een gezond gewicht te behouden en lekker in je vel te zitten. Om dit te bereiken, worden deelnemers tien weken gestimuleerd om een nieuw bewustzijn te ontwikkelen waarin gezond en regelmatig eten, voldoende beweging en regelmatige ontspanning centraal staan. Samen met de lifestyle coach zoek je wat het beste bij je past, zodat het geen bovenmatige inspanning kost om je nieuwe manier van leven vol te houden. Als dat lukt, heb je al die overspannen crashdiëten en uitputtende bootcamps echt niet nodig.”

Stilstand is achteruitgang

Plannen voor de komende jaren zijn er genoeg. Kim: “We hebben niet de ambitie om in korte tijd zo groot mogelijk te worden. Liever creëren we stabiliteit om door te gaan op het ingeslagen pad. Vernieuwingen pakken we gefaseerd aan. Als VES-lid willen we graag een kwaliteitscentrum zijn voor onze leden, met een exclusieve uitstraling. Na het opknappen van de kleedkamers, douches en sauna hebben we in de centrale fitnessruimte het interieur gemoderniseerd. Binnenkort wordt het cardioveld vernieuwd. Ook blijven we nieuwe lessen introduceren. Crossfit was meteen een succes en voor Fifty Fit voor senioren dat binnenkort start, is het animo ook groot. Bodegraven is een dorp met twintigduizend inwoners en er zijn maar liefst zeven sportscholen actief in het gebied. Dan moet je scherp blijven. Stilstand is achteruitgang zeggen wij altijd, maar wij doen wel alles lekker in ons eigen tempo.”

www.greenhealthcenter.nl

Green Health Center Bodegraven

Tekst Pien Koome

Edities