Unieke samenwerking LaVita Lifestyleclub en arbodienst Richting

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr9 2015

“Door op één locatie alle professionals op het gebied van werk en gezondheid onder te brengen, worden mensen extra gemotiveerd om aan zichzelf te werken”, aldus Marcel van Amersfoort directeur La Vita (r), Lars Scheurer van Richting (l).

Unieke samenwerking LaVita Lifestyleclub en arbodienst Richting

‘De snelste weg van ziek naar werk’

LaVita Lifestyleclub Fitness & Spa in Veenendaal biedt een complete oplossing voor mensen die hun lifestyle blijvend willen veranderen. In het moderne complex aan de Sportlaan is alle expertise te vinden die met gezondheid te maken heeft, zodat maatwerk kan worden geboden voor een optimaal fysiek en mentaal evenwicht. Sinds kort is arbodienstverlener Richting aangetrokken in het multifunctionele sportcentrum. Met een baanbrekend concept gericht op werk en gezondheid wordt arbozorg voor werknemers en ondernemers vanuit een gezonde omgeving ‘de snelste weg van ziek naar werk’.

Tekst Pien Koome Fotografie Marcel Krijgsman

Op het gebied van gezondheid is LaVita Lifestyleclub al jaren een trendsetter. Het multifunctionele complex aan de Sportlaan in Veenendaal biedt veel meer dan een traditionele sportschool waar mensen individueel op willekeurig gekozen tijden een circuit afwerken. In het modern ingerichte pand kunnen mensen niet alleen terecht voor fitness en sauna; ook andere professionals op het gebied van gezondheid bieden hun expertise aan, zodat bezoekers op één locatie alle deskundigheid vinden die kan bijdragen aan een optimale fysieke en mentale conditie. Leden kunnen naast alle sport- en ontspanningsfaciliteiten een beroep doen op fysiotherapie, mensendieck, massages, voedingsadvies en manuele therapeuten. Maatwerk, veiligheid en gespecialiseerde kennis staan bij alle dienstverlening centraal.

Actief werken aan gezondheid

Arbodienstverlener Richting kan zich helemaal vinden in de filosofie en werkwijze van LaVita. Als nieuwe speler op het gebied van arbobegeleiding en reïntegratie van zieke werknemers, overbelaste ondernemers en ZZP'ers die uit de running zijn, presenteert Richting momenteel overal in het land een revolutionair concept voor herintreding en bestrijding van ziekteverzuim. Richting geeft het verschil aan. “Bij een arbodienst meld je je ziek, bij LaVita werk je aan je gezondheid. Daar hebben ondernemers en medewerkers behoefte aan”, aldus managing partner Lars Scheurer van Richting. Inmiddels heeft Richting al met 38 sportscholen een samenwerkingsverband; doel is dit aantal op korte termijn uit te breiden tot 150 centra. Lars Scheurer ziet LaVita als een aanwinst. In de sfeervolle sportschool legt hij samen met directeur Marcel van Amersfoort uit wat deze unieke samenwerking in de praktijk betekent. Ook Wesley Routier van LaVita is als clubmanager intensief betrokken bij het revolutionaire concept. “De fitnessbranche heeft zich de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld als een professioneel expertisecentrum op het gebied van gezondheid”, stelt Marcel van Amersfoort. “Door bundeling van kennis is LaVita uitgegroeid tot een multifunctioneel centrum waar mensen terecht kunnen voor alle aspecten die van belang zijn voor een gezonde lifestyle. Iedereen weet inmiddels dat voor blijvend resultaat alleen bewegen niet genoeg is. De juiste voeding, voldoende ontspanning, medische zorg, plezier, motivatie en doorzettingsvermogen zijn allemaal elementen die een belangrijke rol spelen bij het welzijn van mensen. Door op één locatie alle professionals op het gebied van werk en gezondheid onder te brengen, worden mensen extra gemotiveerd om aan zichzelf te werken.”

Medische benadering achterhaald

Lars Scheurer onderstreept het belang van een gezamenlijke aanpak. Als één van de initiatiefnemers van het baanbrekende arboconcept noemt hij de traditionele medische benadering van zieke werknemers achterhaald. “Iemand die ziek thuis zit, ervaart de gang naar de arbodienst eerder als een straf dan als een eerste stap op weg haar herstel. Begrijpelijk, want schaamte speelt vaak ook een rol. Niemand wil zich uitgerangeerd voelen en in een deprimerende ruimte moeten wachten tot hij op het matje geroepen wordt. De arbodienst wordt geassocieerd met dwang en sancties, niet met een positieve benadering van iemands klachten.” Om dit te doorbreken ontvangt Richting mensen in een positieve en actieve omgeving, waar jong en oud in een veilige omgeving werkt aan zijn eigen gezondheid. “Zoiets inspireert”, stelt Lars Scheurer. “Door de gehele keten van diagnose tot en met behandeling vanuit één locatie aan te bieden, maak je de weg van ziek naar werk overzichtelijk, sneller en beter. Hierdoor voelen mensen zich gehoord en gezien en raken ze vanzelf gemotiveerd om actief aan hun reïntegratie te gaan werken.”

Flexibele aanpak op maat

Richting biedt een flexibele aanpak op maat. Lars Schreurer geeft een voorbeeld: “Iemand die met rugklachten wordt doorverwezen naar een fysiotherapeut, belandt meestal in langdurig traject met wekelijkse behandelingen van een half uur. Bij LaVita is alles onder één dak aanwezig om meteen te werken aan je gezondheid; je wordt niet van het kastje naar de muur gestuurd. Daarnaast wordt de samenhang tussen fysiek en mentaal welzijn nog steeds niet genoeg erkend. Vooral bij zieke werknemers speelt er vaak meer dan fysieke ongemakken. Mensen die fijn werk hebben en voldoende tijd vinden voor ontspanning, sociale contacten en sporten, kunnen beter tegen een stootje. In de sportschool stimuleren mensen elkaar op een positieve manier. Ook zien we contacten ontstaan buiten het centrum. Al deze ontwikkelingen dragen bij aan een gezonde leefstijl en minder ziekteverzuim.”

Betere zorg voor werkenden

Ten tijde van de start van Richting publiceerde de SER (Sociaal Economische Raad) in 2014 het rapport ‘Betere zorg voor werkenden’, waarin wordt gepleit voor een bredere toegankelijkheid van arbeidsgerelateerde zorg en een betere samenwerking tussen bedrijfsartsen en huisartsen. Wesley Routier stelt dat de oplossing vaak dichter bij huis ligt dan wordt gedacht. “LaVita ziet al jaren het belang van een preventieve aanpak om ziekte en uitval tegen te gaan. Door bundeling van krachten en kennis kunnen we mensen actief betrekken bij hun eigen mentale en fysieke welzijn. Op deze manier wordt blijvend werken aan je gezondheid iets natuurlijks in plaats van een verplichting.” Lars Scheurer noemt de resultaten sinds de oprichting in 2014 overweldigend. “Inmiddels zijn ruim elfduizend werknemers aangesloten bij Richting. Onze klanten hebben bereikt dat het ziekteverzuim sterk is gedaald en zij tevens konden besparen op hun verzuimverzekeringspremie. We werken uitsluitend met sportcentra die door de branchevereniging Fit!Vak zijn erkend. De samenwerking Richting/LaVita zien wij als een duidelijke voorloper van de nieuwe, arbeidsgerichte zorg. Vanuit een plek waar gezonde en zieke medewerkers altijd kunnen werken aan hun gezondheid. Met LaVita loopt Veenendaal hierin voorop. Vanuit een laagdrempelige en sfeervolle locatie onder begeleiding van professionals werken aan herstel en blijvende gezondheid, dat wil toch iedereen?”

www.lavitaveenendaal.nl

www.richting.nl

Edities