bodyLIFE Innovatie Award: Jury aangenaam verrast door hoge kwaliteit en bevlogenheid

Verschenen in Bodylife nummer 1 2016
Jury aangenaam verrast door hoge kwaliteit en bevlogenheid

In alle segmenten van de fitnessbranche volgen noviteiten volgen elkaar in hoog tempo op. Als onafhankelijk vakblad juicht bodyLIFE deze ontwikkelingen van harte toe. Om de meest opvallende initiatieven een podium te bieden, is in 2014 de bodyLIFE Innovatie Award in het leven geroepen, waarbij zowel publiek als professionals hun stem kunnen laten horen. Voor de tweede editie van deze verkiezing zijn maar liefst twintig innovaties genomineerd. Tijdens de vakjurydag op 19 januari in Utrecht kregen twaalf kanshebbers de gelegenheid om tijdens een pitch hun nominatie te rechtvaardigen.

Al meer dan 25 jaar is bodyLIFE als toonaangevend vakblad voor de fitnessbranche actief in Europa; sinds 2014 is het magazine zelfs wereldwijd van betekenis met online- en printuitgaven tot in India en China. De oorsprong van bodyLIFE ligt in Duitsland; al snel na de start in 1988 volgden uitgaven in de Benelux, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Polen. bodyLIFE volgt alle ontwikkelingen in de fitnesswereld op de voet. Media-adviseur Jordey de Joode: “We signaleren niet alleen kansen, knelpunten en trends, maar bieden ook een platform voor opinie en discussie waarin vaak uiteenlopende spelers uit de branche met elkaar in gesprek gaan.” Ook de bodyLIFE Innovatie Award is een sprekend voorbeeld van de actieve rol die het fitnessmagazine vervult in de fitnesswereld.

Intensieve samenwerking

In Duitsland zijn de bodyLIFE Awards al circa twaalf jaar een begrip; vanaf 2014 heeft dit initiatief ook in Nederland navolging gekregen. Jordey: “De eerste Innovatie Award werd toegekend aan Pixformance, een high tech concept waarbij sporters live op een levensgroot iPhone-achtig scherm worden gecoacht bij de technische uitvoering van hun training. Na de branchebrede waardering voor de wijze waarop wij met deze award bijdragen aan het promoten van bijzondere noviteiten, hebben wij met veel plezier de tweede editie van de bodyLIFE Innovatie Award georganiseerd. De inbreng vanuit de branche is hierbij uiteraard onmisbaar. Zowel bij de nominaties als de jurering wordt intensief samengewerkt met toonaangevende spelers uit de fitnesswereld."

Diversiteit innovaties

Opvallend aan de nominaties van 2015 is de enorme diversiteit: de twintig kanshebbers initieerden zowel technologische trainingsmethodes en revolutionaire online registratiemiddelen als interactieve games voor jongeren en een nationale fitnessvierdaagse. Om bij dit gedifferentieerde aanbod tot een afgewogen oordeel te komen, nodigde de vijfkoppige jury op 19 januari twaalf genomineerden uit voor een korte presentatie in het Carlton President Hotel in Utrecht. Dit jaar werd de vakjury gevormd door John van Heel (EFAA en Life Style Vitea Weert), Thomas Verheij (Formupgrade Arnhem), Kim de Vor (Green Health Center Bodegraven), Pauline Rebel (Rebelsport Huizen) en Antonio Verschuren (Medisport Etten-Leur). Zij waren achteraf unaniem verrast door de hoge kwaliteit van de innovaties en de bevlogenheid van de presentaties.

Synergie tussen vakbroeders

In het Carlton President Hotel in Utrecht kregen alle genomineerden vijf minuten om hun innovatie toe te lichten. De jury kreeg in hoog tempo uiteenlopende presentaties voorgeschoteld. Na elke pitch werden kritische vragen gesteld en werden de concepten soms nog verder uitgediept. Opvallend was de synergie tussen juryleden en genomineerden. “De gedegen voorbereiding van alle betrokken partijen bewijst dat de Innovatie Award bestaansrecht heeft en serieus wordt genomen”, constateert Jordey verheugd. “Het wedstrijdelement maakt het natuurlijk spannend, want iedereen wil graag winnen. Maar het belangrijkste doel is om elkaar als vakbroeders te informeren over nieuwe trainingsmethoden, digitale mogelijkheden en online koppelingen waar zowel leden als sportschooleigenaren winst uit kunnen halen. Op deze manier werken we samen aan verdere professionalisering van de branche, door kennis en testresultaten te delen en innovaties op een verantwoorde manier te integreren in de dagelijkse praktijk.”

Het publiek kon tot 31 januari online stemmen op het meest veelbelovende product of concept. De winnaar van zowel jury- als publieksprijs wordt op woensdag 17 februari 2016 bekendgemaakt op een feestelijke bijeenkomst in de Mariënhof in Amersfoort. De bodyLIFE Award wordt dan voor de tweede keer in Nederland uitgereikt. In de volgende editie van bodyLIFE volgt een uitgebreide reportage van de uitreiking van de Innovatie Award.

Vakjurydag bodyLIFE Innovatie Award

Tekst Pien Koome

Nominaties BodyLIFE

Innovatie Award 2015

Vakjuryprijs:

• Immersive Fitness van Les Mills

• ECO-POWR lijn van SportsArt Fitness

• KCALculated Food

• Polar A360

• Core Power PRIMAL

• Stabicore

• Animal Flow

• Fit in 5 weken

• Funxtion Interactive

• Wave-e

• Nationael Fitness4daagse

• In-Trinity fitnessboard van Matrix Fitness

Publieksprijs/extra nominaties:

• Virtuagym

• Cariphy Excite

• Just Bounce Health

• e-Gym Premium

• Experience loopband van Precor

• MaxDFM van HiPerMotion

• Better Belly stofwisselingskuur

• Sportgames van Vreugd Software

“In Duitsland zijn de bodyLIFE Awards al circa twaalf jaar een begrip; vanaf 2014 heeft dit initiatief ook in Nederland navolging gekregen."

Edities