Beweegcentrum Formupgrade Arnhem: Succesvol tegen de stroom in

Verschenen in Bodylife nummer 1 2016
Succesvol tegen de stroom in

Binnen de prestatiegerichte fitnessbranche waarin het soms lijkt alsof iedereen probleemloos slank, fit en gelukkig wordt van intensief sporten, richt Thomas Verheij zich juist op mensen met medische problemen of gebrek aan financiële draagkracht die baat hebben bij bewegen. Met succes: zijn beweegcentrum Formupgrade opent binnenkort de vierde vestiging in een Arnhemse buitenwijk en de onconventionele werkwijze trekt inmiddels ook landelijk volop aandacht.

Wie Thomas Verheij hoort praten over het effect van bewegen op het welzijn van mensen, raakt vanzelf geïnspireerd door zijn bevlogenheid. Met zijn baanbrekende visie op een gezonde samenleving draagt de 32-jarige Arnhemmer niet alleen bij tot een snellere genezing van patiënten en een betere leefstijl op lange termijn, ook de torenhoge zorgkosten worden aanzienlijk verminderd door zijn onalledaagse aanpak in beweegcentrum Formupgrade. De filosofie achter dit innovatieve concept bedacht hij samen met zijn vader, die na jaren van intensieve voorbereidingen uitgerekend op de dag van de opening van het nieuwe beweegcentrum overleed na een ernstige ziekte. Verheij senior was als huisarts in Arnhem een bekende en geliefde verschijning. Zijn hele carrière was hij onvermoeibaar actief om faciliteiten en budget te creëren om ‘zijn’ patiënten tot bewegen te stimuleren. Juist mensen die uit financieel oogpunt de sportschool mijden, wilde hij overtuigen. Dat zijn onorthodoxe missie om hiervoor budget en ruimte te creëren na jarenlang pionieren nu landelijke erkenning krijgt, ziet zijn zoon Thomas dan ook als een postuum eerbetoon. “Een belangrijke levensles van mijn vader was dat rijkdom niet afhangt van materiële voorspoed, maar van gezondheid en oog voor elkaars welzijn. Dit gedachtegoed draag ik graag verder uit.”

Midden in de samenleving

Formupgrade startte zes jaar geleden vanuit een kelderbox onder de huisartsenpraktijk van Verheij senior. “In een donker hol van nog geen zeven vierkante meter begeleidden we onze eerste patiënten”, memoreert Thomas met een glimlach. “Mijn vader geloofde heilig in zijn aanpak. Zijn stelligheid steeg boven alle financiële obstakels uit, zowel voor klanten als beleidsmakers. Hij was een pionier die onophoudelijk knokte om mensen die sociaal en/of door gebrek aan geld of aan stimulans vanuit hun omgeving buiten het reguliere sportaanbod dreigden te vallen, een plek te geven waar ze op een structurele manier konden werken aan hun gezondheid. Zijn levenswerk is inmiddels ook het mijne geworden. Iets om trots op te zijn.”

Zo vader, zo zoon

De gezamenlijke missie van vader en zoon was niet meteen vanzelfsprekend, legt Thomas uit. “Voor de tegendraadse puber die ik vroeger was, kon de sociale betrokkenheid van mijn ouders soms best vermoeiend zijn.” Lachend herinnert hij zich: “Als ik na een avondje stappen thuis nog even de koelkast wilde plunderen, kwam het geregeld voor dat onze keuken vol zat met mensen die mijn vader mee naar huis sleepte. Zijn idee van patiënten helpen, hield niet op na het spreekuur in zijn praktijk.” Huisarts Verheij pleitte voor reguliere doorverwijzing van patiënten naar de sportschool om op basis van medische indicatie actief de regie te nemen bij hun herstel. Als deze werkwijze als aanvullende therapie door de zorgverzekeraar vergoed wordt, levert dit uiteindelijk vermindering van zorgkosten op, stelt Thomas met nadruk. “De terughoudende opstelling van zorgverzekeraars is behoorlijk star en contraproductief. Maar na zes jaar kunnen we beleidsmakers en verzekeraars gelukkig met overtuigende cijfers confronteren en onderbouwen dat een preventieve aanpak loont en de torenhoge zorgkosten hierdoor op de lange termijn kunnen worden teruggedrongen. Nu wordt slechts twee procent van het zorgbudget besteed aan preventie. Eeuwig zonde.”

Sporten in achterstandswijken

Bij Formupgrade is iedereen welkom, ongeacht leefijd, afkomst of conditie. Naast diabeten, obesen, copd-patiëntenen en mensen met hartfalen die via de huisarts worden doorverwezen, trainen ook prestatiegerichte sporters in de Arnhemse beweegcentra. Inmiddels telt Formupgrade vier vestingingen, verspreid over de stad. De keuze voor vestiging in achterstandswijken was een bewuste beslissing, legt Thomas uit. “Het werkt drempelverlagend en andersom komen wij nu snel in aanraking met de doelgroep die we hulp willen bieden. Het percentage chronisch zieken en mensen met obesitas is in deze wijken relatief hoog, terwijl de motivatie om te gaan bewegen vaak bijzonder laag is. Dat willen wij graag doorbreken.”

Eigen zorgverzekering

Het succes dat de beweegcentra in korte tijd behaalde, motiveert Thomas om op volle kracht vooruit te gaan. “Mijn wens is om in Arnhem op vijf locaties actief te zijn. Daarnaast is er landelijke belangstelling voor onze werkwijze, dat juich ik uiteraard toe. Ook ben ik voortdurend in gesprek met gemeenten en landelijke beleidsmakers. Mijn doel? Zorgen dat mensen uit het medische traject komen en daarna ook uit het zorgtraject blijven. Maar ook op andere terreinen ben ik actief. We starten op een sociale werkplaats met interne fitness voor drieduizend mensen, ik richt met op het BRAVO beleid dat bedrijven stimuleert om medewerkers te laten sporten en ik zou in de toekomst wel een eigen zorgverzekering willen starten. Daarnaast ben ik sinds kort mede eigenaar van Nexgym. Een bedrijf voor secondhand fitnessapparatuur. Voorlopig is de fitnessbranche nog niet van mij af.”

www.formupgrade.nl

Beweegcentrum Formupgrade Arnhem

Tekst Pien Koome, Fotografie: Bart Nijs

Pauline Rebel

“Mijn doel? Zorgen dat mensen uit het medische traject komen en daarna ook uit het zorgtraject blijven”, aldus Thomas Verheij van Forumupgrade.

Edities