Kennis is niets zonder praktijkreferentie

Verschenen in Bodylife nummer 1 2016

“Het is een vaak gehoord compliment, als cursisten van ons bij een club solliciteren is het noemen van de gevolgde TRAIN THE TRAINERS opleiding voldoende om een kans te krijgen.“ Aan het woord is Bianca Karel, directeur van het genoemde opleidingsbedrijf dat nu bijna 10 jaar fitnessprofs aflevert in Nederland en België maar ook internationaal. Samen met Maaike Parrel, ook al ruim 15 jaar presenterend aan de Nederlandse top, vond zij dat opleidingen anders moesten.

“Ik heb vanaf begin jaren 90 veel opleidingen gevolgd, vooral Amerikaanse, ACE, ACSM, AFAA, noem maar op”, vertelt Bianca. “Waar ik jaren later achterkwam is dat alle kennis die ik had opgedaan in de praktijk niet of totaal verkeerd tot uiting kwam. Vooral het omzetten van theoretische principes naar de praktijk. Dat doen wij bij TTT anders! Als een cursist nu van onze BASIC FITNESS opleiding afkomt weet hij of zij beter een klant te helpen dan de meeste gevorderde instructeurs. Zowel in trainingen ontwerpen als in het coachen van de klant. Wij laten de cursisten de theorie direct in de praktijk ervaren. Het zich kunnen verplaatsen in een klant vinden wij essentieel; fitness moet haalbaar lijken voor klanten, realistisch en overzichtelijk. Inhoudelijk zorgen de instructeurs voor de juiste training.”

Trainingsconcepten

TRAIN THE TRAINERS is specialist in het maken van trainingsconcepten, waarvan THE GLADIATOR WORKOUTS® de bekendste is. Op de vraag waarom dit concept zo succesvol is, antwoordt Bianca: “Het is een systeem met oneindig veel variaties gebaseerd op korte en effectieve trainingen die voor alle niveaus geschikt zijn voor een brede doelgroep. De gecertificeerde instructeurs die blijven updaten krijgen kant en klaar mooie workouts. De klanten voelen zich niet alleen aangetrokken door het resultaat dat zij behalen, maar ook door het imago van de trainingen: stoer en sportief.“ Het internationale karakter van de workouts heeft ook succes opgeleverd in het buitenland, er zijn al in behoorlijk wat landen instructeurs opgeleid. Zelfs in Israël zijn certified GLADIATOR instructors te vinden.

Running opleiding

Najaar 2015 lanceerde TRAIN THE TRAINERS COOLRUNNING, een running opleiding met een hedendaags sausje, en begin dit jaar startte de opleiding CROSSCHALLENGE. De concepten volgen elkaar snel op de laatste tijd. “We merken dat in deze tijd de fitness- en groepsfitnessinstructeurs meer houvast willen”, legt Bianca uit. “Behalve de kennis over een bepaalde specialisatie te leren, krijgen ze ook een praktijk bewezen workout-vorm erbij. Zo kunnen cursisten hun geleerde skills in eigen trainingen verwerken én zouden ze gebruik kunnen maken van het concept, dat scheelt voorbereidingstijd! Daarbij heeft een club of trainer meteen marketingmateriaal, een aansprekende naam en logo, en dit alles zonder licentiekosten.”


Gedreven enthousiastelingen

Het trainersteam van TTT is erg vast en bestaat uit ‘oude rotten’, aangevuld met jonge, gedreven enthousiastelingen. Een voorwaarde om mastertrainer te worden is het kunnen creëren van lesstof, gebaseerd op wetenschappelijk bewezen principes. Het zijn van een rolmodel is een andere eigenschap die ze allemaal hebben. Geen trainers dus die de lesstof overgedragen hebben gekregen en droog afleveren, maar trainers met een eigen karakter, maar ook met een gezamenlijke visie dat de klant centraal staat.

Als instructeur is je presentatie belangrijk en moet je persoonlijkheid naar buiten komen, maar nog belangrijker; de klant of deelnemer is de ‘ster van de dag’. Zeker op het gebied van groepslessen is er bij TRAIN THE TRAINERS geen speld tussen te krijgen over hoe belangrijk de connectie met de deelnemers is, niet voor niets kopte RTL Nieuws onlangs ‘Groepslessen populairder dan ooit.’

“Een mooie les met een goede instructeur maakt van je klant een eeuwige klant”, zegt Bianca hierover. “De retentiewaarde van goede instructeurs is ontzettend hoog.”

TechnoGym

Dit jaar begint voor deze fitnessspecialisten met een hele mooie samenwerking, TRAIN THE TRAINERS is opleidingspartner van TechnoGym geworden. Na een reeks voorbereidende meetings, onder andere met worldwide product- en clubconcept specialist Flavio Venturi, die er speciaal voor uit Italië overkwam, werden de contracten getekend. Ondertussen zijn er reeds 4 TTT trainers in Italië opgeleid tot TechnoGym mastertrainer. “TechnoGym heeft een fantastisch concept genaamd GROUP CYCLE met daaraan gekoppeld een waanzinnige indoor bike”, benadrukt Bianca. “Indoor cycling wordt hiermee een beleving die veel verder gaat dan de huidige manier van lesgeven. TRAIN THE TRAINERS verzorgt de trainingen voor dit concept. Onlangs zijn we begonnen bij de eerste club waar het GROUP CYCLE pakket geleverd is, Sportoase in België. We zijn erg trots op de samenwerking met TechnoGym!”

Oldschool

Het is duidelijk dat we hier te maken hebben met opleiders met passie en vertrouwen in een professionele fitnessbranche. Wanneer Bianca gevraagd wordt of er nog iets nieuws aankomt, kan ze haar gezicht niet in de plooi houden en lacht: “We gaan de populairste oldschool lesvorm nieuw leven inblazen, de les die in elk fitnesscentrum geliefd is, of was toen er nog freestyle instructeurs werkten: de SHAPE-les. Deze total body training gaat onder de naam SUPERSHAPE helemaal terug komen!”

www.trainthetrainers.nl

 

Edities