FIBO 2016: meer deelnemers, groter vloeroppervlak, meer topics

Verschenen in Bodylife nummer 2 2016

Het mag inmiddels bekend zijn: op de FIBO in Keulen worden de fitnesstrends van morgen gepresenteerd. De digitale revolutie in sport, opkomende fitness-vormen als EMS (Electrical Muscle Stimulation), voedingsconcepten, wellnessbehandelingen en therapeutische innovaties – dit zijn slechts enkele van de topics op de FIBO 2016.

Van 7 tot en met 10 april is Keulen weer the place to be voor managers, distributeurs, leveranciers, clubbeheerders, investeerders en beslissers in de fitness-, wellness- en gezondheidsbranche. In totaal worden circa 850 deelnemers en 136.000 bezoekers verwacht.

Groei

In 10 hallen van de Messe Köln zullen de presentaties te zien zijn van naar verwachting meer dan 900 deelnemers, een kwart meer dan de vorige editie van de beurs. Circa 60% van deze groei wordt gerealiseerd door deelnemers van buiten Duitsland. Ook het vloeroppervlak is vergroot: in totaal beslaat dat nu 160.000m2, een toename van bijna 25%.

Technologieën

Fitnesstrends verschillen enorm van elkaar, evenals de doelgroepen. Zo worstelt de fitnessbranche met de digitalisering van de maatschappij. Technologieën gericht op het ondersteunen van training schieten als paddenstoelen uit de grond, niemand kan zich nog een wereld voorstellen zonder ‘fitness and health apps’. Op de FIBO worden nieuwe oplossingen geïntroduceerd voor het vastleggen van gegevens (data) en het onderling verbinden van een grote verscheidenheid aan apparaten (devices).

De FIBO Innovation & Trend Award is nu uitgebreid met een Publiekskeuze. Voor de eerste keer worden drie prijzen uitgereikt in drie categorieën: een juryprijs, een vakbezoekersprijs en een prijs voor een ‘gewone’ bezoeker. De in totaal 12 finalisten voor de prijzen moeten drie geheel verschillende jury’s overtuigen: de deskundigen-jury, de clubmanagers en -trainers, en het publiek (de gebruikers). Tijdens de vakbeurs worden de genomineerden gepresenteerd op het FIBO INNOVATION FORUM in Hal 9. De prijsuitreiking vindt plaats op 9 april tijdens de FIBO Party.

Meer ruimte voor nieuwe producten

EMS en voeding krijgen nu meer aandacht en ruimte in de nieuwe FIBO EXPERT Hal 5.2. EMS (electrical muscle stimulation) is ongetwijfeld één van de meest populaire fitness-trends van dit moment. Steeds meer sporters ontdekken deze snelle en effectieve trainingsmethode, waarbij elektrische impulsen door het lichaam worden gestuurd. Geen wonder dat maar liefst 17 deelnemers hun EMS-innovaties presenteren op een vloeroppervlak van circa 6.700m2. Bovendien wordt voor de eerste keer het EMS and PT Info Symposium gehouden, met dagelijks presentaties over EMS-gerelateerde onderwerpen zoals start-ups en franchise-systemen, sales en marketing, training en voeding, wetenschap en onderzoek, evenals veel best practices. De symposia kunnen gratis worden bijgewoond.

Een andere topic is het eveneens uitgebreide voedingsgedeelte. Een 40-tal deelnemers bieden informatie over trends, innovaties en ontwikkelingen op het gebied van sportvoeding in de EXPERT Hall 5.2.

Ook het segment van de trainingsapparatuur groeit gestaag door. Traditioneel beslaat dit het grootste gedeelte van de beursvloer. Kracht- en cardioapparatuur voeren de boventoon in Hallen 6 en 7. Veel producenten zullen daar hun nieuwste producten presenteren, zoals Amer Sports/ Precor, Indoor Cycling Group, gym80, Life Fitness, MATRIX - Johnson Health Tech., milon industries, MoveToLive en Technogym.

Functional training blijft een belangrijke topic op de FIBO EXPERT. In Hal 9 presenteren onder andere Escape Fitness, Functional Store, LES MILLS en Perform Better hun nieuwe producten.

FIBO MED: focus op gezondheid

FIBO MED biedt een gezamenlijk programma gericht op de fitness- en gezondheidssectoren. Diverse toonaangevende organisaties zullen aanwezig zijn, zoals de full-service fitness en therapie aanbieder Ergo-fit, de bio-kinematica expert five-Konzept en fle.xx, specialist op het gebied van rug-training. Een groot aantal producenten zullen hun medische trainingsapparatuur demonstreren, waaronder LMT, Ludwig Artzt, Schnell Trainingsgeräte en h/p/cosmos.

Digitale fitness

Iedereen is het er wel over eens dat de toenemende digitalisering een blijvende impact zal hebben op de fitnessbranche. Daarom organiseert de DIFG, de Duitse vereniging voor fitness & health, een trends en innovaties-top over digitale fitness. Deze vindt op 7 april plaats in Hal 5.2 van 10 uur ’s ochtends tot 5 uur ‘s middags. Het onderwerp zal vanuit meerdere invalshoeken worden besproken; presentaties door wetenschaps- en technologie-deskundigen worden aangevuld met voorbeelden uit de praktijk. Op deze manier kunnen managers van fitnessclubs kennis nemen van de ontwikkelingen, evenals van de risico’s en kansen op dit gebied. Daarnaast zal op de FIBO een forum plaatsvinden met digitale fitnessproducten en -diensten.

Inschrijvingen voor de top, inclusief maaltijden, bedragen €79,00; toegangskaarten voor de FIBO dienen apart te worden gekocht. Meer informatie over de top: www.difg-verband.de

FIBO PASSION

De FIBO PASSION heeft ook een nieuw concept gekregen: in drie hallen staan actie, shopping en group fitness centraal. De tentoonstellingsruimte is uitgebreid naar drie hallen met sterk verbeterde zones waar geshopt kan worden, maar ook actief kan worden deelgenomen. Belangrijke sportmerken en producenten van fitnessschoenen, -kleding en -accessoires hebben daar al standruimte gereserveerd. Bovendien zijn de shopping- en showzones nu fysiek van elkaar gescheiden. Nog een noviteit: de Active Hall, die van de FIBO één gigantische fitnessclub maakt.

Hal 5.1: De wereld van Group Fitness

Vakbezoekers kunnen zich ook verheugen op de opening van een hal die speciaal gewijd is aan group fitness: Hal 5.1. In plaats van op individuele stands worden nu workouts gepresenteerd op drie centraal geplaatste podia. Hiermee wordt in de gehele hal meer ruimte gecreëerd voor het houden van zakelijke gesprekken in een aangename omgeving. Alle deelnemers kunnen presentatietijd reserveren op de podia. Enkele gerenommeerde namen hebben al gereserveerd, waaronder Zumba en Piloxing. Tevens zullen alle toonaangevende leveranciers uit het trampoline fitness segment acte de présence geven.

Meer info: www.fibo.de

 

Noviteiten: Op FIBO 2016 zijn vele nieuwe producten en diensten te zien. Hieronder een selectie van een aantal noviteiten.


DRAX Fit Europe

DRAX Fit Korea, opgericht in 2001 doet continu onderzoek naar de kern elementen van sporten in de natuur. Door uitgebreide onderzoeken en eindeloze inspanningen beschikt DRAX Fit over een efficiënt productieproces waarmee hoogwaardige en kwalitatieve apparatuur tegen lage prijzen gefabriceerd worden. DRAX Fit Europe, gestart in 2015 ziet dat haar formule, kwalitatief hoogwaardige fitnessapparatuur tegen scherpe Aziatische prijzen voorzien van de juiste pre- en aftersales support, een groot succes begint te worden binnen Europa.

Tijdens de FIBO, zal DRAX Fit Europe haar nieuwe producten aan de Europese markt presenteren. Interesse om dealer / distribiteur te worden voor één van de Europese landen? Bel 085 – 750 10 25 of mail naar: sales@draxfit.eu.


SofSurfaces

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Een goede trilling -en geluiddempende vloer in de Gym zal de relatie met de buren zeker ten goede komen. SofSurfaces heeft in samenwerking met Riverbank Acoustical Laboratories een vloer ontwikkeld met een holle noppenstructuur aan de onderzijde van het vloersysteem welke geluid en trillingen sterk reduceren. De vloer kan belast worden tot gewichten van 400 kg. Kom bij ons langs in stand 9 F/34 en gooi zelf wat Kettlebells op de vloer; u zult versteld staan…….


MEIJERS

MEIJERS zal zich op FIBO presenteren in de nieuwe huisstijl en met een andere stijl van demo’s dan u van ons gewend bent. We nemen u mee door de wereld van functionele trainingsmaterialen van A-merken zoals BOSU, Dynamax, Ultimate Instability en het laatste nieuwe hit WreckBag. Fantastische, veelzijdige materialen met oneindige mogelijkheden die de creatieve trainer zeker zullen aanspreken.U bent van harte welkom op stand 9/B11. Ons team van trainers popelt om u alle nieuwigheden te laten zien en u te inspireren!


MoveToLive

Onlangs hebben wij Stages toegevoegd aan ons aanbod en dit geeft uw indoor cycling les een hele nieuwe dimensie. Training gebaseerd op hartslag én wattage geeft individuele meetresultaten die veel verder gaan dan het inzichtelijk maken van enkel inspanning. Maak opnieuw kennis met TRUE als totaal aanbieder sinds de acquisitie van Paramount vorig jaar. FIBO zal het moment zijn waarop er maar liefst drie nieuwe krachtlijnen geïntroduceerd gaan worden, een aantal cardio HIT oplossingen te ervaren zijn en het cardio aanbod is completer dan ooit. Octane heeft dit jaar ook twee absolute primeurs: de XT-One – dit jaar genomineerd voor de FIBO Innovation award- en de Zero runner. De één onderscheidt zich door de meest veelzijdige elliptical in de markt en de andere kan volledig het effect van een loopband nabootsen maar dan zonder enige belasting op gewrichten: zero impact cardio! Kortom, kom op FIBO onze innovaties en filosofie ervaren, het is zeker de moeite waard. Graag tot ziens op een van onze stands: B 15, B25 en C 16.


Virtuagym

Op de FIBO 2016 zal Virtuagym de meest recente versie van hun alles-in-één oplossing voor sportscholen en personal trainers presenteren. Het afgelopen jaar zijn er weer tal van features toegevoegd, zoals de mogelijkheid voor online betalingen (iDEAL, PayPal en meer), online sign-up en toegangscontrole met behulp van vingerafdrukscanners. Virtuagym zal ook de nieuwe geïntegreerde NEO Health-producten presenteren: activity trackers en body composition monitors die voortgangsregistratie naar een hoger niveau tillen. Tot slot zal de software provider zijn spiksplinternieuwe interactieve kiosk voor clubs presenteren, wat baanbrekend zal zijn!

Virtuagym is te vinden in Hal 8 op stand C/16.


Matrix Fitness

Maak kennis met het toonaangevende toestel op het gebied van High Intensity workouts: de S-Drive Performance Trainer. Makkelijk te integreren in groepstraining circuits dankzij het self-powered ontwerp en uitdagend voor uw sporters door de grote variatie aan intensieve oefeningen. De S-Drive combineert de sterke eigenschappen van sled training, parachute weerstand en een harnassysteem in één ruimtebesparend ontwerp. Matrix nodigt u van harte uit de S-Drive in het echt te proberen tijdens FIBO. Tot ziens op de Matrix-stand D22/E25, Hal 6!


Greinwalder & Partner

Het is geen toeval dat Medisports Etten-Leur steeds in de top 3 staat bij de verkiezingen van Fitnessclub van het jaar. Hier wordt jaarlijks een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Op de stand van Greinwalder & Partner maakt u kennis met dit concept, Feedback genaamd. Voor een fractie van de investering in een fitnesstoestel weet u exact wat er leeft binnen uw club. Wees getuige van de nieuwe en spectaculaire look and feel van de Airpressure Bodyforming methode, die via Slim Belly en Slim Legs haar plaats in de fitnessmarkt heeft verankerd. Oh ja: met het enthousiasme zit het ook hier wel goed. Met als hoogtepunt de standparty op vrijdag 8 april. Voor een afspraak:  Arjan van Dorp: 06 – 282 46319 of arjan.van.dorp@greinwalder.com / Jan Desmit: 0473-803563 of jan.desmit@greinwalder.com


FunXtion

FunXtion presenteert op de FIBO vol trots de FunXtion Interactive, waarmee de mogelijkheden om fitness te beleven oneindig veel groter worden door de inzet van technologie, intelligentie en ‘gamified’ workouts. Meer uitdaging en nog meer spelelement! FunXtion interactive is een platform dat bestaat uit de FunXtion Experience Station, een interactief trainingsstation die op een mega iPhone lijkt, een persoonlijke inlog polsband, de FunXtion App en een persoonlijke ‘My FunXtion’ account. Hier start de ultieme FunXtion beleving. We vertellen je graag meer tijdens de FIBO, bezoek onze stand en vraag naar de mogelijkheden.
Hal 9, stand B22.


Life Fitness

Beleving en een inspirerende omgeving spelen een steeds belangrijkere rol op de fitnessvloer. Bekijk op de stand verschillende boutique-concepten, de connected club en een innovatieve club die je kunt bekijken met behulp van virtual reality. Deze nieuwe concepten worden ondersteund met enkele nieuwe producten. Zoals de Hammer Strength HD Athletic Rigs and Racks. Deze modulair systemen hebben dezelfde kwaliteit als u gewend bent van de populaire HD Elite Racks. Daarnaast is het premium console van de Discover cardiolijn verder doorontwikkeld, tevens zijn er via de ‘Run Social’ app tal van nieuwe virtuele interactieve trainingen beschikbaar. Dit jaar wordt tijdens FIBO de SYNRGY90 geïntroduceerd, de kleinste variant binnen de SYNRGY-familie. Kortom, genoeg redenen om onder het genot van een drankje een kijkje te komen nemen op stand B34 in hal 6. Kijk voor meer informatie op www.lifefitness.nl


eGym

eGym brengt ‘Smart Training’ naar de fitnessclubs. Met de unieke combinatie van volautomatische elektronische krachtapparatuur, de trainingsbegeleidings software Trainer App en de Fitness App voor de sporter. Met het eGym trainingsconcept biedt u uw leden trainingsresultaat, bindt u leden langer aan uw club en trekt u nieuwe doelgroepen aan. Ruim 70 clubs in de Benelux gingen u al voor met dit innovatieve concept en hebben het rendement van hun club aantoonbaar verhoogd. Tijdens de FIBO in Hal 7, Stand C30 neemt het team van eGym graag de tijd voor u om samen te kijken hoe uw business hiermee verder versterkt kan worden. Kom voelen en ervaren!


Precor

Met de aankoop van Queenax®, de marktleider op het gebied van functioneel trainen reageert Precor op de toenemende vraag naar veelzijdige trainingsmogelijkheden. Het modulaire studiosysteem van Queenax maakt het exploitanten mogelijk hun ruimten optimaal te gebruiken en tevens oneindig veel trainingsmogelijkheden te bieden. Het moderne design maakt van elke studio een aantrekkelijke fitnessinrichting. Precor brengt met Spinning® een gloednieuwe lijn Spinner®-bikes op de markt. Met deze bikes profiteert u van de productie- en ingenieurskwaliteit waar Precor om bekend staat en van de goede reputatie die Spinning in de categorie Indoor Cycling heeft. Test onze nieuwe bikes op de FIBO. 
Hal 6, stand E30 en D40

Edities