Calisthenics verovert Europa: BarManiaPRO levert eerste indoorpark Calisthenics

Verschenen in Bodylife nummer 2 2016


Overal in ons land verschijnen Calisthenics parken. Overgewaaid uit Amerika is deze trend uitgegroeid tot een ware rage in Street Workout. Lekker in de buitenlucht een parcours afleggen en met je eigen lichaamsgewicht trainen om kracht en uithoudingsvermogen te bevorderen, is in korte tijd bij jong en oud razend populair geworden. BarManiaPRO uit Weert is producent/leverancier van de toestellen. Inmiddels zijn er in Nederland dertig outdoorparken te vinden. Half februari werd het eerste indoorpark geopend in het Brabantse Heesch.

Tekst Pien Koome

Trends in fitness volgen elkaar in hoog tempo op. Flitsende workouts en nieuwe trainingsmethoden worden vaak met overdonderende marketingcampagnes geïntroduceerd in sportcentra en fitnessclubs. Maar niet alle noviteiten blijken ook op de langere termijn een succes. Calisthenics is een goed voorbeeld van een nieuwe manier van trainen die wel blijvend een plek heeft veroverd is in de fitnesswereld. In korte tijd werden door het hele land dertig outdoor parken gerealiseerd en half februari werd het eerste indoor park geopend bij Street Fit Academy in Heesch. BarMania.Pro is als producent/leverancier voor heel Nederland verantwoordelijk voor het ontwerp en de inrichting van de parken. Ook het buitenland toont inmiddels grote interesse in deze snel groeiende sport.

Freestyle Workout

Calisthenics is een nieuwe manier van trainen waarbij alleen het lichaamsgewicht als weerstand wordt gebruikt. International Manager Michelle Wiegers van BarManiaPRO geeft uitleg: “Alle spiergroepen in het lichaam worden getraind, zonder extra gewichten of dure toestellen. De Calisthenics oefeningen bestaan uit complexe bewegingen, waarbij meerdere spiergroepen worden gebruikt. Op deze manier wordt ook het zenuwstelsel getraind en wordt de besturing van spieren aanzienlijk verbeterd. Na verloop van tijd worden mensen een stuk sterker met dezelfde hoeveelheid spier.” Calisthenics kent geen beperkingen; de sport is geschikt voor alle leeftijden. Jong en oud, man en vrouw, beginners en gevorderden kunnen starten met krachttraining en technieken met eigen lichaamsgewicht. Michelle raadt nieuwkomers aan om te beginnen met groepslessen. “Kracht- en conditietraining wordt dan vanaf het begin op een evenwichtige manier opgebouwd. Wie beschikt over sterke spieren en een nauwkeurig zenuwstelsel kan zich gaan uitleven bij een Freestyle Workout, waarbij snelle combinaties van push ups, salto’s en draaien van stang naar stang een flitsend geheel vormen. De oefeningen bij Calisthenics zijn afgeleid van onder andere turnen, breakdance, free running en martial arts en kunnen op elk niveau worden getraind.”



Opening Indoorpark

De belangstelling voor de opening van het indoor Calisthenics park bij Streetfit Academy in Heesch is zo groot dat er op zaterdag 13 februari rondom het fitnesscentrum vrijwel geen parkeerplek meer vrij is. Ook binnen is het dringen: meer dan vijfhonderd bezoekers komen verspreid over de dag een kijkje nemen bij de eerste editie van de StreetFit Cup Battles, waar zowel experts als amateurs tegen elkaar strijden. Met luid gejuich moedigt het publiek de deelnemers aan die meedoen aan de opzwepende battles: in hoog tempo worden op de Calisthenics toestellen allerlei indrukwekkende oefeningen uitgevoerd. Ook geven Eryc Ortiz, de nr 1 van de wereld en Jaco Poot, de nr 1 van Nederland, een spectaculaire Freestyle demonstratie. Eigenaar Tom Giling en Dean Louwrenssen zijn razend enthousiast. “We hebben een echte primeur met ons indoor park. In samenwerking met BarManiaPRO zijn twee hallen ingericht met bars en klimrekken. Ook beschikken we over ringen, klimtouwen en battleropes. Beide hallen zijn voorzien van dynabands om bodyweight oefeningen te ondersteunen.” Het indoor park toont dat Calisthenics een prima sport is om binnen uit te voeren. Giling: “Voor fitnesscentra kan het een mooie aanvulling zijn op het bestaande aanbod. Deze vorm van training is laagdrempelig en betaalbaar voor de sporter omdat er geen speciale uitrusting vereist is. Zowel voor buiten als binnen is het een trainingsmethode waarbij jong en oud zich kan uitleven om een betere conditie te krijgen.” Iedereen die Calisthenics wil uitproberen, kan in Heesch een gratis proefles volgen.

 

Custom made

Dat er sinds de start in 2014 door het hele land al dertig outdoor parken van formaat zijn gerealiseerd, bewijst het bestaansrecht van Calisthenics, stelt Michelle. “Het gaat vanaf het begin enorm hard. Eerst vooral door alle outdoor parken, nu is de vraag groot vanuit fitnesscentra die zich met een indoor park willen onderscheiden. Ook internationaal is BarManiaPRO actief. “Er lopen projecten in de UK, Spanje, Duitsland en Abu Dhabi.” Dat Calisthenics een snel groeiende markt kent, vindt Michelle verklaarbaar. “Een combinatie van kwaliteit en service op maat. Onze toestellen zijn bijvoorbeeld standaard uitgevoerd in groen met zwart, maar een klant die een eigen kleur wil of zijn logo graag toevoegt, kan dit bij ons gewoon aangeven. Wij zorgen voor de rest.”


BarManiaPRO is van 7 tot 10 april 2016 te vinden op de FIBO beurs voor fitness, wellness en gezondheid in Keulen.



Voor info: Michelle Wiegers, tel 085-4017750 of www.barmaniapro.com of facebook.com/BarManiaPro.

Edities