De volgende stap in virtuele groepslessen

Verschenen in Bodylife nummer 2 2016
De volgende stap in virtuele groepslessen

De introductie maakte onderdeel uit van een programma met workouts van de ClubJoy groepslessen, waar de instructeurs inspiratie konden opdoen. Daarnaast was er een managementprogramma met een drietal lezingen van onder andere Hans Nieuwenburg, Marije de Vries en Ivar Roos en Gert Jakobs dat werd gepresenteerd onder de noemer ClubJoy Support. Een dag die volledig in het teken stond van groeien als team.

Virtueel gecombineerd met live slaat aan

De belangstelling voor deze dag was groot. In totaal kwamen 850 instructeurs af op deze conventie die zich de hele dag in het zweet konden werken met de talloze workouts. In de grote zaal waar continu 250 deelnemers workouts aan het volgen waren, konden zij virtuele groepslessen in combinatie met een live instructeur beleven. Op het podium hing een groot scherm waar de virtuele groepslessen op geprojecteerd werden. Terwijl ondertussen de instructeur de zaal in liep om de sporters te corrigeren en begeleiden. ClubJoy had een leuke gimmick ingebouwd waarbij de instructeur uit het beeld stapt, de zaal ingaat en vervolgens weer in het beeld stapt. De reacties van de deelnemers waren veelzeggend. “Dit vind ik veel leuker dan alleen virtueel”, was een van de reacties en “Dit is veel effectiever dan begeleiding vanaf een podium”, was tevens een veelgehoorde opmerking.

Virtuele groepslessen een bedreiging?

Deze combi is volgens Marc Nijland van ClubJoy de volgende stap in virtuele groepslessen. “Nu zijn het voornamelijk de low-budget ketens die virtuele lessen aanbieden. Er zijn echter steeds meer stand-alone clubs, universiteiten en ketens in het high-end segment die virtuele lessen aanbieden als aanvulling op hun live groepslessen en wel oren hebben naar dit nieuwe concept.” Nijland beaamt dat er ook nadelen zitten aan virtuele groepslessen. “Wie moedigt je aan en corrigeert je? De vrouw of man op de televisie heeft niet door dat je even een extra lange pauze neemt. Met dit nieuwe concept komen we ook tegemoet aan de wensen van veel instructeurs die virtuele groepslessen als een bedreiging ervaren. Ze denken dat ze straks vervangen worden door virtuele trainers.”

Jacqueline Kronenburg van het NSIB schreef in een artikel in Opiniestukken dat virtuele groepslessen de doodsteek voor het vertrouwen van de fitnessbranche betekent. Volgens haar is de sportschool terug bij af als de trend van virtuele groepslessen doorzet. Nijland hierover: “Ik ben het daarmee niet eens. Dat we door virtuele groepslessen de instructeur aan de kant schuiven, is een misvatting. Natuurlijk zijn live lessen altijd beter dan virtuele lessen vanwege de interactie die je met je sporters hebt.” Hij verwacht veel van dit nieuwe concept dat in het afgelopen jaar uitgebreid is getest in de praktijk. “De reacties zijn hoopvol.” Onder meer Anytime Fitness in Neede heeft in het afgelopen jaar meegedaan aan de test en eigenaar John Kolthof is enthousiast over deze nieuwe manier van lesgeven. Het geeft niet alleen een extra dimensie aan de virtuele groepslessen, maar het maakt de lessen volgens hem ook interessanter. “De instructeur kan zich volledig concentreren op ondersteuning en begeleiding in de zaal”, aldus Kolthof.

Technische programma’s

De komende tijd gaat ClubJoy dit concept verder uitrollen en instructeurs er kennis mee laten maken. “Ze hoeven daarvoor niet speciaal geschoold worden”, licht Nijland toe. “Dat gebeurt spelenderwijs. Voorwaarde is wel dat ze de programma’s van ClubJoy beheersen.” Nijland denkt dat met name technische programma’s zoals Core Power, Yoga en Fit&Shape zich lenen voor dit nieuwe concept. “Ook zijn we bezig met de ontwikkeling van 30 en 15 minuten workouts gebaseerd op HIIT voor zowel live als virtueel. De variatiemogelijkheden voor zowel live, als virtuele workouts worden hiermee enorm. Daarnaast is het zo dat je met korte workouts op prime time meer verschillende lessen aan kunt bieden en dus ook meer mensen op een timeslot kunt bedienen.”

Lezingen

Wie zich niet in het zweet wilde werken, kon een drietal management lezingen volgen met sprekers uit de praktijk. Zo liet oud-wielrenner Gert Jacobs door middel van zijn presentatie met praktische, aansprekende en grappige voorbeelden uit de topsport het belang zien van goede en gemotiveerde medewerkers in een organisatie. Terwijl Hans Nieuwenburg, voormalig Nederlands waterpolospeler en ondernemer, de aanwezigen meenam in zijn denkwereld. Hij vertelde een eerlijk verhaal over de ups en downs in zijn sporters- en ondernemersloopbaan en inspireerde ons met zijn ervaringen. De primeur van ClubJoy Support werd tot het laatst bewaard.

Tijdens de ClubJoy Convention in sportcentrum Olympos in Utrecht, introduceerde ClubJoy virtuele groepslessen die ondersteund worden door een live instructeur. De redactie van body•LIFE was erbij en kreeg als een van de eersten te zien wat dit nieuwe concept inhoudt.

Tekst Loet van Bergen

Fotografie Santos van den Berg / Wildestfotografie.nl

ClubJoy Suppport

Ivar Roos en Marije de Vries introduceerden in hun presentatie ClubJoy Support dat geïnspireerd is op kennis, ervaringen en de vraag uit de markt. Het programma is in samenwerking met Fitter Nederland ontwikkeld en is bedoeld om het groepsfitness-segment beter te laten renderen. Uit onderzoek blijkt dat groepslessen vaak een sluitpost is en te weinig omzet genereert. Oorzaken zijn onder andere dat veel instructeurs het erbij doen en geen echte binding hebben met de sportschool. Het niveau van lesgeven staat stil omdat er te weinig kennis en inspiratie is. Ook aan controle en sturing ontbreekt het vaak. Kortom: er zal meer geïnvesteerd dienen te worden in kennis en opleiding om de kwaliteit van de groepslessen naar een hoger plan te tillen. Maar wel volgens plan en waarbij de kwaliteit regelmatig getoetst wordt. Het antwoord hierop biedt ClubJoy Support middels een innovatief jaarprogramma. Members worden onderdeel van een Supportcommunity en kunnen vier keer per jaar deelnemen aan exclusieve Supportdagen, seminars en lezingen van professionals uit de branche, wetenschappers en topsporters. Support, trainingen en toetsing op de club zorgen voor maatwerk. Bovendien biedt het programma tools zoals onder andere een kennisplatform met exclusieve toegang, marketing- en sales ondersteuning en een softwareprogramma dat laat zien hoeveel je per les verdient. Gestart wordt in april met vijf clubs en de bedoeling is om in juli 25 clubs operationeel te hebben.

Edities