Column Marije de Vries: Een andere kijk op retentie

Verschenen in Bodylife nummer 3 2016

Geen zin, geen tijd… Het blijft de voornaamste reden waarom mensen opzeggen. Al jaren probeer je hier grip op te krijgen door het geven van extra aandacht, personal training, en het adviseren van groepslessen. Leuk, maar wat als het ‘probleem’ niet in de club afspeelt, maar thuis en op het werk?

De kracht van wilskracht
35% van de Nederlanders zit gemiddeld 7 tot 16 uur per dag. Dit genereert veel stress, depressieve gevoelens en (pijn)klachten. Logisch dat mensen het moeilijk kunnen opbrengen om te gaan sporten, laat staan lid worden van een sportclub! Daarbij weten we dat een paar uur sporten per week het desastreuze effect van de uren die we de rest van de dag zittend doorbrengen niet kan compenseren. Het goede nieuws is dat mensen die gedurende de dag meer bewegen ook meer wilskracht hebben om te gaan sporten! Het is dus geen gek idee om mensen te coachen op stressreductie door bijvoorbeeld meer activiteit tijdens een kantoordag te stimuleren, zodat ze ook gemotiveerd zijn om naar je club te komen!

“Just do it” is passé
We beginnen steeds meer te begrijpen wat motivatie is, en dat dit verder gaat dan "Just do it". Bewegingsarmoede, slechte voeding, vermoeidheid en stress zijn de voornaamste oorzaken van afhaakgedrag. Ik denk dat trainers en ondernemers er slim aan doen om mensen middels een andere aanpak te moti- veren.

Iedereen een activity tracker
Horloges die elke beweging en zelfs je nachtritme registreren zijn hot! We zien het ook in het bedrijfsleven. Mensen zijn er dol op en uit onze cijfers zien wij ook terug dat medewerkers die werken met bijvoorbeeld een Polar Loop, Fitbit en zelfs de ouderwetse stappenteller meer enthousiast zijn om aan de gezondheid te werken én mooie resultaten boeken dan collega’s die dat niet doen! Het zorgt er zelfs voor dat ze het sporten weer oppakken of vaker in actie komen. Het gebruik van activity trackers in combinatie met (personal)training is tegenwoordig zeer gebruikelijk. Zeker ook omdat de meeste trackers gekoppeld zijn aan een app die trainers rechtstreeks van waardevolle informatie voorziet.

De beste tips

  • Verdiep je in het thema Sitting is Killing en stressreductie; maak het onderdeel van je marketing. Vertel leden over de invloed van beweging op motivatie. Erik Scherder heeft ontzettend veel interessante kennis die je kunt delen op je social media of website.
  • Trainingsadvies wordt lifestyle advies. Iets wat vaak nog vergeten wordt.
  • Adviseer een activity tracker aan te schaffen en laat deelnemers werken met een app die rapportjes uitdraait. Trainers kunnen zo nog beter coachen!
  • Dit jaar geen Sixpack Challenge maar een No Stress Challenge?!

Welke tips kun je mensen meegeven, naast de clichés zoals vaker de trap pakken en 10000 stappen per dag?

  • Sta elk half uur op om te lopen en drink een glas water. (Cluster je werk in blokken.)
  • Wandel 10 minuten bij vermoeidheid en stress.
  • Doe dit ook voordat je aan een moeilijk gesprek of taak begint en zelfs voordat je gaat sporten. Het zorgt ervoor dat je met meer energie aan de start verschijnt.
  • Volg een workshop mindfulness.

Succes!

Meer informatie over dit onderwerp? Stuur een email naar marije@fitternederland.nl

​Marije de Vries onderneemt en werkt als trainer en coach binnen de fitnessbranche en het bedrijfsleven. Met een door haar ontwikkeld veranderingsprogramma helpt zij ieder jaar duizenden mannen, vrouwen en werknemers met de overstap naar een ideale lifestyle. Kijk op www.fitternederland.nl voor meer informatie.

 

Edities