Nevobo geeft als eerste sportbond invulling aan Fitness 2.0

Verschenen in Bodylife nummer 3 2016

​Fitness 2.0 heeft al vele jaren de aandacht in de vakbladen; het lijkt immers een goede oplossing voor vele uitdagingen die de fitnessbranche enerzijds en de sportverenigingen anderzijds kennen. Traditioneel wordt fitness 2.0 vooral door de fitnessbranche op de agenda gezet en worden samenwerkingen met sportverenigingen gezocht. De Nederlandse Volleybal Bond is nu de eerste sportbond die zelf initiatief neemt omdat ook zij kansen zien in fitness 2.0. BodyLIFE sprak met Joëlle Staps, de Algemeen Directeur van de Nevobo.

Fitness 2.0

Binnen de fitnesssector is er sprake van vele ontwikkelingen die te maken hebben met een veranderende marktbehoefte. Te denken valt daarbij aan goedkoper aanbod, en specialistisch aanbod dat wordt ingevuld via boetiek-oplossingen. Daarnaast is er ook een maatschappelijke behoefte aan een gezonde en vitale samenleving. Samen met de marktontwikkelingen binnen de branche heeft dit geleid tot het concept Fitness 2.0.

In dat concept is het fitnesscentrum de lokale sportprovider en zoekt het als regisseur in de regio naar verbindingen tussen de commerciële sportsector, eerstelijns zorgaanbieders en de sportverenigingen. Dat sluit mooi aan bij de huidige tijdsgeest, waarin consumenten veel meer vrijheid en variatie willen en beweegactiviteiten zoeken die passen bij hun wensen en behoeftes. Via samenwerking met de sportverenigingen kan er dan bijvoorbeeld een uitwisseling plaatsvinden waardoor de leden gebruik kunnen maken van het aanbod van de sportvereniging en andersom.

Wie is Joelle?

Joëlle Staps (1978) is sinds 2009 werkzaam bij de Nevobo en vanaf 2012 vervult zij de functie van Algemeen Directeur. Zelf speelt zij nog altijd als spelverdeler in de promotieklasse en sport daarnaast zowel in de sportschool als in het bos. Ze is moeder van Sophie (5), woont samen met Gerrit Heijkoop en verruilde een jaar geleden Amsterdam voor de Utrechtse Heuvelrug.

Ontwikkelingen binnen de volleybalbond

Joëlle Staps: “Binnen de volleybalbond zien we al een aantal jaren op rij een lichte daling van het aantal leden en teams in competitie. Steeds meer mensen sporten in ongeorganiseerd verband, hetgeen de daling veroorzaakt. Daar komt bij dat onze verenigingen niet over een eigen accommodatie beschikken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hockey en voetbal. Daardoor kunnen volleybalverenigingen hun leden geen 2e thuis bieden, en lastig een maatschappelijke positie innemen. Dat is precies de reden waarom we graag de samenwerking zoeken met de fitnessbranche en specifiek met de sportscholen die werk maken van fitness 2.0.”

Waarom fitness 2.0?

Op de vraag waarom de Nevobo zich richt op fitness 2.0 heeft Joëlle Staps een duidelijk antwoord: “Steeds meer mensen in Nederland sporten, maar de manier waarop zij dit doen is sterk aan verandering onderhevig. De hedendaagse sportconsument vraagt maximale flexibiliteit maar sport eveneens graag in een sociale context. Door als volleybalsport de samenwerking met de fitnessbranche aan te gaan, denken wij die combinatie te kunnen gaan bieden, zowel voor onze leden (flexibel sporten op de sportschool) als voor de members van de sportschool (flexibel volleyballen in sociale context). We denken door die samenwerking mensen langer te laten sporten, meer mensen te kunnen interesseren voor het volleyballen én onze leden iets extra’s te bieden.”

In de praktijk

Om de invulling van fitness 2.0 te realiseren is de Nevobo een samenwerking aangegaan met FeelGoodClubs. Na een paar maanden van overleg en voorbereiding werd op donderdag 14 april de overeenkomst tussen beide partijen getekend op het bondsbureau van de Nevobo.

Binnen de overeenkomst kunnen de volleyballers in de zomerperiode via een uniek lidmaatschap gebruikmaken van de faciliteiten van een FeelGoodClub naar keuze. Daarbij volgen ze een specifiek programma dat is ontwikkeld door de bondscoaches van de volleybalbond in samenwerking met FeelGoodClubs. Op die wijze vindt er aanvullend aanbod plaats in de periode waarin de zaalvolleybalcompetitie stil ligt. Het programma draagt eraan bij dat de volleyballers hun fitheid en kracht vergroten dat zowel van pas komt op het zand als in de zaal.

Waarom FeelGoodClubs?

De Nevobo was op zoek naar geschikte Health- & Fitnessclubs, met een herkenbaar gezicht en één aanspreekpunt. Bovendien was de kwaliteit van de dienst die aangeboden en gewaarborgd kon worden essentieel voor de Nevobo.

Joelle Staps: “De filosofie van het FeelGood initiatief sprak ons direct aan. Wij onderschrijven dat ‘je fit & vitaal voelen’ belangrijk is, evenals plezier beleven aan je sport. Maar ook de zekerheid dat onze volleyballers veilig en verantwoord kunnen trainen was voor ons essentieel. De FeelGoodClubs hebben de kwaliteit geborgd in hun leerportaal, waarin de FeelGood Coaches worden getraind om onze volleyballers met een specifiek programma te begeleiden.”

Voor meer informatie: info@feelgoodclubs.nl

Edities