Black&White Sportsclub: Groepslessen als core business

Verschenen in Bodylife nummer 4 2016

Al jaren staat Black & White Sportsclub in Breda aan de top als het gaat om groepslessen. In het fraaie pand zul je dan ook geen fitnessapparatuur tegenkomen. Eigenaren Marcel Wille en zijn vrouw Babs van Erven die 12,5 jaar geleden met Black & White Sportsclub zijn gestart, geloven niet in training op apparaten. “Dat is vaak veel te vrijblijvend en te individueel. Vandaar dat we ons puur richten op groepslessen voor onze leden.”

Tekst: Loet van Bergen - Fotografie: Victor Bentley 

Groepslessen vinden Marcel en Babs veel dynamischer. “Het biedt veel meer variatie, is uitdagend op elk niveau en het moedigt elkaar aan om te komen. Ons doel is een persoonlijke benadering om de lifestyle van mensen te veranderen. Dat heeft onder andere te maken met onze ervaringen en opleidingsverleden.” Zelf heeft Marcel sport- , yoga-, gezondheids-, coaching- en managementopleidingen gevolgd en is hij altijd bezig om zijn lessen en het bedrijf te verbeteren. Babs is afgestudeerd aan de dansacademie van Tilburg voor zowel uitvoerend danseres, maar heeft tevens de docentenopleiding gevolgd. Beiden geven nog les om feeling te houden met het vak en om de kwaliteit te bewaken. Dat heeft zijn vruchten in de afgelopen jaren afgeworpen en geleid tot veel tevreden leden en weinig verloop.

Oosterse sfeer

Momenteel worden er zo’n 100 groepslessen per week gegeven in een prachtige accommodatie van 1600 m2 die helemaal is ingericht voor groepslessen. “Dit gebouw was voorheen een magazijn met hoge plafonds dat we hebben omgetoverd tot een groepslessen-walhalla met vijf groepszalen”, vertelt Marcel. “We hebben een zaal voor hotyoga, een gewone yogazaal, een spinningruimte en twee zalen voor de overige groepslessen.”

Kenmerkend voor de inrichting is de Oosterse look en feel met veel teakhout en meubilair en aankleding die uit Bali komt. De club ziet er aan de buitenkant dan ook niet uit als een fitnesscentrum. Eerder een sauna. Bij binnenkomst kom je in een grote lounge die rust, ontspanning en een luxe, schone sfeer uitstraalt. Een perfecte omgeving om groepslessen te volgen.



Veel variatie in groepslessen

Een blik op het rooster toont de vele varianten aan groepslessen. Waaronder groepslessen van XCORE, Club Joy, Pilates, Spinning, Calanetics en Yoga. “Yoga vormt onder de noemer Yogaschool een apart onderdeel van Black&White ”, verduidelijkt Marcel. “Tien jaar geleden zijn we ermee begonnen en het loopt als een tierelier. Evenals XCORE dat we inmiddels een aantal jaren geven en zeer succesvol is. Vooral de oefeningen en muziek spreken de deelnemers aan. We geven negen XCORE lessen per week met gemiddeld 40 tot 60 mensen per les. Tevens zijn we een van de opleidingslocaties van XCORE en hier worden ook de kwartaalbijeenkomsten gehouden. Sinds kort zijn we Goldclub Member van XCORE. Dat biedt zijn voordelen zoals vermelding op de XCORE website en als welkomstcadeau een 2-daagse XCORE opleiding. Verder krijgen we exclusieve uitnodigingen voor een preview van nieuwe XCO groepslessen. Het contact met XCO wordt verzorgd door Maartje die regelmatig met XCO evalueert over hoe het gaat met de cursussen. Dit werkt in de praktijk prima.”

Naast XCORE biedt Black&White nog talloze andere groepslessen aan. Ze doen veel met ClubJoy vanwege het feit dat het een Nederlands product is en er gemakkelijk feedback gegeven kan worden. “Uiteraard zijn we altijd op zoek naar nieuwe groepslessen als aanvulling op onze huidige groepslessen. Sinds kort bieden we Fighting Fit aan. Ik heb zelf acht jaar aan kickboxen gedaan dus deze les is een kolfje naar mijn hand.” Op de vraag waarom er geen virtuele groepslessen worden gegeven, antwoordt Marcel dat hij het risico te groot vindt. "Mensen kunnen van de fiets afvallen of onwel worden en dan is er niemand om in te grijpen. Los hiervan denk ik dat live groepslessen beter aanslaan vanwege de begeleiding”, aldus Marcel.



Opleidingen

Het team van Black&White telt zo’n 33 medewerkers, die door Marcel en Babs zelf worden opgeleid nadat ze eerst de basisopleiding hebben gevolgd bij bijvoorbeeld XCO of ClubJoy.

“Vaak is dat maar een kort traject. Om goed les te kunnen geven, zijn meer vaardigheden vereist. Babs en ik hebben allebei veel ervaring in lesgeven en brengen onze instructeurs de echte kneepjes van het vak bij. De meeste instructeurs worden door ons zelf gescout uit mensen die bij ons groepslessen volgen en affiniteit hebben met sporten en het leuk vinden om les te geven. Ze hoeven niet per se een diploma fitnesstrainer A hebben. Enthousiasme en sociale vaardigheden zijn veel belangrijker. Bewust nemen we geen instructeurs van buitenaf aan omdat die moeilijk naar onze hand te zetten zijn. Boven-

dien hebben we een heel andere insteek. Hier trainen voor 80% vrouwen en dat vraagt om een andere benadering. Vandaar dat het merendeel van de instructeurs vrouwen is. Nieuwe instructeurs worden niet gelijk voor de leeuwen gegooid. Ze gaan eerst een cursus volgen en met de leerstof oefenen. Vervolgens gaan ze meelopen met een ervaren instructeur en ook les geven. Eerst onder begeleiding en na de evaluatie alleen.” Dat dit werkt blijkt volgens Marcel uit de hoge score die de club ontvangt van de leden. “Het is bij ons meer dan een lesje afdraaien. Op alle fronten bieden we begeleiding en advies aan. Ook met voeding. We werken met Indiase geneeskunst waar voeding het medicijn is. Wat mooi past in onze doelstelling; het verbeteren van de lifestyle!”

www.blackandwhite.nu
www.xcoreworkout.com

 

Edities