Coverstory eGYM: Smarter fitness

Verschenen in Bodylife nummer 6 2016

eGYM

Smarter fitness

Enkele jaren geleden verbaasden twee jonge Duitsers zich over het fenomeen dat we met onze communicatie wel zijn ge�volueerd (van bedrade telefoon naar smartphone), maar dat we in de fitnessclub nog steeds 'met oud ijzer en steekgewichten' trainen. Dat kon toch beter, slimmer maar ook verstandiger? Zij ontwikkelden daarom het eGYM-concept.

Tekst: Hans Hooft

Kees Broertjes, Country Manager voor eGym in de Benelux, legt uit: "eGYM is een samenspel van hardware en software. Eerst wordt vastgesteld: wie is de klant (hoe lang is hij, hoeveel weegt hij), wat kan de klant? Via een 1RM-meting wordt de maximale kracht vastgesteld. Geen enkele trainer kan jou bekijken en concluderen dat jij bijvoorbeeld 100 kilo kunt bankdrukken. De machine, de software, die meet dat, en meten is weten. Het is geen schatting, het is een wetenschappelijke vaststelling. Op basis van die analyse stelt de apparatuur zich automatisch in op het specifieke doel van die klant, op de door hem gewenste training."

Polsband
De gegevens van de klant worden ingevoerd in de eGym Trainer App. Vervolgens krijgt hij een polsband met een chip waarop die gegevens zijn ingevoerd. Telkens als de klant op een volgend eGYM-apparaat wil gaan trainen, meldt hij zich aan via die polsband. Het apparaat wordt automatisch ingesteld op de instellingen van de klant. De persoonlijke gegevens worden gekoppeld aan het programma van die klant, en die kan dan aan de slag. In totaal kun je in het programma uit zes doelen kiezen. Aan die zes doelen zijn bepaalde trainingsmethodes en een specifieke periodisering gekoppeld. Na elke sessie worden de nieuwe gegevens in de eGym Cloud opgenomen, de klant en de instructeur kunnen dus de vorderingen goed bijhouden.

Die programma's en methoden worden opgesteld op basis van sportwetenschappelijke gegevens die zijn verzameld van instituten van over de gehele wereld. "Het is dus echt verantwoord," aldus Broertjes. "De instructeurs hebben een tablet met daarop de Trainer app van eGym. Daarmee kunnen ze de progressie van de klant monitoren, uitslagen van testen vastleggen, trainingsprogramma's maken voor de klant en adviseren over vervolgstappen." De klant kan natuurlijk zelf ook al die gegevens inzien, via de Member app. Daarmee kan hij onder andere zijn biologische leeftijd bekijken, zijn progressie, zijn traingsschema, groepjes aanmaken met vrienden om een competitie op te zetten, enzovoort. Maar bijvoorbeeld ook de spierdisbalansen zien: mijn buikspieren blijven achter bij mijn rugspieren, ik moet dus harder werken aan mijn buikspieren.

Cirkel
Het eGYM-concept wordt over het algemeen verkocht als een cirkel van acht machines, al hoeft dat niet per se, de machines kunnen ook 'stand alone' worden ingezet. Het is wel gebruikelijk omdat dan alle grote spiergroepen worden getraind. Broertjes geeft toe: "Er zijn meer concepten die met een cirkelopstelling werken, maar die hebben geen Trainer app en geen Member app en de gegevens worden niet online 'in de cloud' opgeslagen. En bij andere concepten traint iedereen in principe in dezelfde tijd, ze draaien allemaal tegelijk door naar de volgende machine. Dat is raar, want als je een ander doel hebt, train je anders. Dat is nog een ander onderscheid met andere concepten: er kunnen verschillende trainingsdoelen worden ingevoerd."

Hoe het werkt kun je het beste zelf ervaren. Broertjes: "Je krijgt belasting op zowel de concentrische als op de excentrische beweging. Je moet namelijk een grafiek volgen waarbinnen je moet bewegen (op het scherm een balletje binnen een golvende bandbreedte houden, red.). Daarmee word je als het ware gedwongen om met de juiste snelheid te trainen, met de juiste bewegingsuitslag en de juiste intensiteit. Als je dat doet, en omdat het concept werkt op basis van sportwetenschappelijk onderzoek, zie je ook altijd resultaat."

De instructeur is meer een adviseur, zegt Broertjes: "Hij begeleidt, stuurt bij als dat nodig is. Hij heeft de gegevens immers bij de hand: op zijn tablet. Welk schema heeft de klant, waar heeft hij eventueel last van? Hij kan dus gerichte vragen stellen, en dat komt de kwaliteit van de begeleiding ten goede. Dat is ook de reden waarom wij eGym niet inzetten bij lowbudgetclubs, we hebben een duidelijke doelgroep: de betere fitnessclubs in het hogere segment, clubs die zich willen positioneren, die juist het onderscheidende karakter zoeken."

Geprikkeld
Een van de meest genoemde redenen waarom klanten afhaken is dat het saai is geworden: telkens dezelfde oefeningen, met dezelfde herhalingen. Daarom ontworpen de eGYM-ontwikkelaars meerdere trainingsmethodes: elke zes trainingen wordt een nieuwe methode toegepast zodat je spieren telkens op een andere manier geprikkeld worden. Zo kun je bijvoorbeeld van regulier naar negatief trainen, of van adaptief naar isokinetisch.

Met name voor die laatste methode is een toenemende belangstelling. Broertjes: "We merken dat er veel vraag is naar rehabilitatiefitness, preventiefitness. Mensen die net uit een blessure komen, ouderen, die mensen krijgen een ander trainingsprogramma, waarbij relatief veel aandacht wordt gegeven aan isokinetisch trainen. Dat noemen we Rehafit, dat is een nieuw trainingsdoel." Bijkomend voordeel is dat voor veel mensen de drempel om naar de sportschool te gaan, verdwijnt.

Een andere innovatie is Max Power. Broertjes legt uit: "Onderzoek heeft uitgewezen dat niet de maximale kracht minder wordt naarmate je ouder wordt, maar de snelheid waarmee je de maximale kracht kunt leveren. Als je nu opstaat van je stoel, doe je dat waarschijnlijk langzamer dan toen je 20 was. Er is nu een methode ontwikkeld om dat te trainen: Max Power." Beide nieuwe methodes worden geimplementeerd in het systeem.

 

Meerwaarde
Rene Eleveld, eigenaar van Actioncenter Hoogland waar het gesprek plaatsvindt, verklaart zijn keuze voor eGYM: "Je kijkt: met welke apparatuur kan ik verder komen, waarmee kan ik een meerwaarde creeeren voor mijn klanten? eGYM is voor mij fitness 3.0: naast dat het vooruitstrevend en geautomatiseerd is, wordt het systeem ook nog telkens geupdate met nieuwe sportwetenschappelijke onderzoeksresultaten."

Volgens Eleveld heeft de toepassing van het eGYM-concept ook een positieve invloed gehad op zijn klantenbestand. "Veel bestaande klanten hebben er bewust voor gekozen om dit te gaan doen, en we hebben ook al een flink aantal nieuwe klanten mogen inschrijven. Het is niet alleen het nieuwe, het is ook de optimale begeleiding. De mensen kunnen echt trainen op basis van gemeten waarden. Noem het moderner, meer verantwoord, slimmer, maar nog steeds leuk!"

eGym wordt in de Benelux exclusief vertegenwoordigd door Matrix Fitness.

www.egym.nl
Ervaar exclusief de nieuwse innovaties van eGym tijdens de FW Top!
Bezoek onze stand op de Fitness en Wellness Top, 15 en 16 september en maak kennis met het digitale trainings- concept van eGym.
Bekijk onze gratis trainersapp en memberapp en breng uw ledenzorg naar een hoger niveau.

Edities