THP2 Europe biedt kansen voor fitnesscentra

Verschenen in Bodylife nummer 6 2016

De concurrentie binnen de fitnessmarkt is moordend door het grote aantal low budget ketens dat de markt verovert en marges die steeds meer onder druk staan. Tegelijkertijd ontstaat er ook steeds meer vraag naar een overkoepelend specialist die een gezonde leefstijl, sport en voeding samenbrengt. Volgens Geert van der Veer is het fitnesscentrum de aangewezen partij om interventies in te zetten in het kader van leefstijlverandering en gezondheidsverbetering. Met THP2 Europe ondersteunt hij de fitnessondernemer die hier op in wil spelen.

De afgelopen jaren is de rol van de fitnessbranche redelijk beperkt gebleven in de preventieve gezondheidszorg. "Terwijl je als eigenaar van een fitnesscentrum juist kansen creeert door de samenwerking met lokale zorgverleners aan te gaan", redeneert Van der Veer. "Een fitnesscentrum kan uitstekend de regionale gezondheidsaanbieder worden. Het is laagdrempelig en heeft bredere openingstijden dan een gemiddelde fysiotherapie- of huisartsenpraktijk. Zorg ervoor dat de huisartsen in jouw regio je kennen. Wanneer ze niet weten wat je doet denken ze wellicht dat jouw sportschool alleen een hok met ijzer is en sturen ze patienten niet door. Laat zien wat je doet en vergeet ook zeker niet lokaal de samenwerking met sportverenigingen en het bedrijfsleven aan te gaan."

Versterking professionaliteit
THP2, het Total Health & performance plan, is een managementsysteem waarin het hele proces van mentale en fysieke testen met aanbevelingen voor activiteiten automatisch gebundeld en verwerkt wordt. Met dit systeem is het mogelijk gezondheidsrisico's in een vroeg stadium te ontdekken. Er wordt niet alleen gekeken naar lengte, gewicht en lichaamssamenstelling, maar ook naar bloeddruk, lichaamsamenstelling, handknijpkracht, zuurstofsaturatie, mentale stress, fysieke stress, vaatkwaliteit, longinhoud en cholesterol. Ook worden er vragenlijsten afgenomen. "Juist omdat je tevens kijkt naar het mentale aspect, krijg je inzicht in de leefstijl van iemand."

"Door het aanbieden van een digitaal gezondheidsanalysesysteem in fitnesscentra en passende scholing voor fitnessprofessionals worden vorderingen van leden op een betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde manier in beeld gebracht", vervolgt Van der Veer enthousiast. "Naar aanleiding hiervan kan een op maat gemaakt, individueel beweegplan worden opgesteld."

Klanten kunnen op een efficiente manier hun persoonlijke doelen realiseren, doordat hun gezondheidsontwikkelingen continu worden gemonitord. "Op deze manier kan THP2 toegevoegde waarde leveren aan fitnesscentra die zich willen onderscheiden door kwaliteit en versterking van hun professionaliteit."

Nieuwe doelgroep
Volgens Van der Veer kan met de toevoeging van THP2 een compleet nieuwe doelgroep worden aangeboord binnen de sportschool. "Chronisch zieken en senioren hebben baat bij de test- en meetapparatuur. Maar denk ook aan het midden- en kleinbedrijf. Momenteel wordt veel personeel bij MKB-bedrijven (twee) jaarlijks gekeurd door een arbodienst. Dit zou het fitnesscentrum uitstekend kunnen overnemen, juist omdat deze middenin de lokale gemeenschap staat. Na de metingen gedaan te hebben kun je in het fitnesscentrum direct een follow-up volgen. Die follow-up zorgt ervoor dat er gewerkt wordt aan de puntjes die minder goed uit de test kwamen. Dit kan eventueel ondersteund worden met voedingsadvies."

Daarnaast houd je bestaande klanten makkelijker vast door de metingen toe te passen, meent Van der Veer. "Wanneer je een nulmeting hebt gedaan en na drie maanden een tussenmeting doet, kun je concrete resultaten laten zien. Op die manier maak je ook meteen inzichtelijk wat de kwaliteit van de dienstverlening in je fitnesscentrum is geweest. Je hebt ze immers goed geholpen met het bereiken van hun doelen. De klant zal de lijn die is ingezet willen vasthouden en het lidmaatschap continueren. "

Wetenschappelijk onderbouwd
Met THP2 wordt een valide en betrouwbaar instrument neergezet, doordat het wetenschappelijk onderbouwd is. Wie meteen denkt dat het een vermogen kost om de apparatuur aan te schaffen heeft het volgens van der Veer aan het verkeerde eind. "Wanneer je het afzet tegen de investering van een aantal loopbanden of fietsen, valt het reuze mee. Door de modulaire opbouw is een laagdrempelige instap heel goed mogelijk. Je kiest datgene waar binnen jouw fitnesscentrum behoefte aan is."

Met THP2 wordt de fitnessondernemer ontzorgd. "Wij leiden de trainers op om valide testen af te nemen en laten ze zien hoe ze de resultaten moeten interpreteren. Het is echt geen rocket-science. Ons proces is volledig geautomatiseerd waaruit de rapporten voor het individu of bedrijf uitrollen. Daarnaast leren we hen hoe ze er geld mee kunnen verdienen en helpen hen in eerste instantie mee te zoeken naar lokale MKB-bedrijven. De fitnessondernemer kan het echter al snel zelf. Het enige wat wij doen is hen net dat extra duwtje in de rug geven."

Middels THP2 kan de fitnessondernemer tevens een blauwdruk van de gezondheid van de organisatie van het desbetreffende bedrijf geven. "Wij kunnen ondersteuning bieden bij het verzorgen van groepsrapportages. Hierin wordt duidelijk hoe het is gesteld met zaken als werktevredenheid of hoe het bijvoorbeeld met overgewicht op de werkvloer gesteld is. In een oogopslag wordt duidelijk waar de pijnpunten liggen binnen het bedrijf. Fitnessclubs kunnen de rapportage aanbieden vanuit hun eigen naam met eigen logo erop, waardoor zij ineens dienstverlener worden in hun regio op het gebied van bedrijfszorg. "

Van der Veer is ervan overtuigd dat fitness met als doel om mensen vitaler te maken en te houden, de toekomst is. Dat blijkt volgens hem uit het feit dat het aantal zorgverzekeraars die Health Checks vergoeden blijft toenemen. "Bij sommige verzekeraars krijg je de helft van het bedrag terug wanneer je als consument een test afneemt. In de toekomst zal er veel meer gebruik gemaakt gaan worden van de expertise van kwaliteitsfitnesscentra. Een fitnesscentrum als gezondheidscentrum past uitstekend binnen de ontwikkeling dat burgers meer de regie in eigen hand moeten nemen wat betreft hun gezondheid."

Maak kennis met THP2 tijdens de FW Top 2016!
THP2, het Total Health & Performance Plan, is een uniek gezondheidsdiagnose systeem dat de mentale en fysieke toestand van personen is kaart brengt. Na de eerste meting worden clienten continue begeleid om zo tot nauwkeurige gezondheids-en beweegadviezen te komen. Het THP2 systeem is wetenschappelijk onderbouwd, trekt nieuwe doelgroepen aan, helpt bij het uitvoeren van professioneel gezondheidsmanagement en bied daardoor meerwaarde aan uw organisatie. Tijdens de beurs informeren wij u graag hoe het modulaire systeem als verdienmodel in uw organisatie kan worden ingezet.

Fitnessondernemers over THP2
Pim Lexmond, Bodyline Healthcenter Terneuzen, bestuurslid Fit!vak
"De vraag naar periodiek gezondheidsonderzoek wordt steeds groter. Dit geldt voor consumenten en bedrijven, maar ook voor scholen en zorginstellingen. THP2 heeft hierop het antwoord. Met deze meetapparatuur kun je op een eenvoudige manier tastbaar maken waar de klant mee aan de slag moet. Prettig is bovendien dat de gegevens van de personen in een veilige omgeving zijn opgeslagen. Vooral grotere bedrijven vinden dit een belangrijke voorwaarde. Als eigenaar van een fitnesscentrum moet je juist in deze tijd zoeken naar iets dat niet iedereen aanbiedt. Je moet ervoor zorgen dat je toegevoegde waarde levert. Wij hebben dat met THP2 gevonden."

Joan Boelens, Bewegingscentrum Leeuwarden, regioconsulent Fit!vak
"Binnen ons bewegingscentrum houden wij ons bezig met de leefstijl van onze klanten en zien wij de mens in zijn geheel. Het mentale gedeelte was tot nu toe lastig vast te leggen. THP2 maakt echter zowel het fysieke gedeelte als de mentale kant inzichtelijk. Wij menen dat dit niet onbelangrijk is, aangezien mentale stress veel klachten kan veroorzaken. De testresultaten die we met THP2 kunnen laten zien, liegen niet en overtuigen de klant om iets met de resultaten te doen. Voor bedrijven biedt THP2 tevens een waardevolle toevoeging. Door de testen door een fitnesscentrum dat een testlab van THP2 heeft uit te laten voeren, zijn zij veel minder kwijt dan voorheen."

Edities