FW Top 2016: Fitness als leefstijlinterventie

Verschenen in Bodylife nummer 7 2016

Fitness wordt steeds meer ingezet bij leefstijlinterventie. Dit werd duidelijk tijdens een bezoek aan de FWTop op 15 en 16 september in Houten. Aanbieders van diverse meet- en testapparatuur, maar ook specialisten van voeding- en gedragsprogramma's hadden het drukker dan ooit.

Fotografie: Sander Peters

Ging je voorheen voor je voedingsadvies naar een diëtiste en voor gedragsverandering naar een mental coach, vandaag de dag wil de consument het allemaal onder één dak in zijn fitnessclub. Zo was op de stand van MoveToLive het MOVESMART concept te vinden, een gefaseerde aanpak gericht op duurzame gedragsverandering op het gebied van leefstijl. "Leefstijlverandering is erg lastig", vertelt Geert-Jan van der Sangen, CEO van MOVESMART.company B.V. "Het is echt een vak." MOVESMART beweegt mensen naar een gezond, actief en ontspannen leven onder het motto MOVESMART.EATFRESH! MINDSWITCH? "Je start met een MOVESMART check, waarbij in kaart wordt gebracht hoe je ervoor staat en wat bij je past. We letten daarbij niet alleen op de hoeveelheid beweging, maar ook op het slaap en voedingspatroon en of iemand veel last van stress heeft. Je werkt dus aan een totaaloplossing, waarbij je niet alleen plezierig beweegt, maar ook gezond eet en voldoende rust. Hierdoor boek je echt resultaat."

Emile van de Wiel van BenFit en Bodysupport meent dat een gezonde levensstijl tevens gaat om de bewustwording van eetgewoonten en de noodzaak om meer te bewegen. "Wij bieden een programma om de algehele condities van de deelnemers op peil te brengen, lichamelijke en geestelijke klachten te verminderen en de gezondheid te verbeteren. Het een kan niet los staan van het ander. De coaches hebben echter een groot aandeel in het succes."

Breed opgeleide professionals
De markt vraagt om een breed opgeleide professionals, merkt Kitty Atsma-Ansems van Lijfstijl Coaches op. Dit netwerk, waarbij (personal) trainers, vitaliteitscoaches/therapeuten, voedingsspecialisten en gewichtsconsulenten aangesloten zijn, biedt onder andere les- en personal trainingsformules voor diverse doelgroepen, maar organiseert ook netwerkdagen voor hun leden. "Door ons netwerk wordt kennis gedeeld. Een gewichtsconsulente weet bijvoorbeeld minder van bewegen dan een trainer en andersom weet de gewichtsconsulente weer meer van voeding dan een trainer. De leden vullen elkaar dus perfect aan."

Jelmer Siemons van Start2Move herkent deze ontwikkeling. "Trainers zijn echte leefstijlcoaches aan het worden en willen alles weten over bijvoorbeeld gedragsverandering. Het mentale aspect van de sporter is een tijdje onderschat. Nu zie je daar echter veel meer aandacht voor komen en wordt er ook veel meer gekeken naar hoe iemand buiten de sportschool zijn leven leeft. Onze opleidingen nemen al deze ontwikkelingen mee."

Meten = weten
Bij gedragsverandering is een belangrijke rol weggelegd voor meetapparatuur, aangezien je op die manier mensen gemotiveerd kunt houden. Hier weet Geert van der Veer van THP2 alles van. "Hiermee kun je resultaat inzichtelijk maken en zorgen voor een stukje retentiemanagement", vertelt hij enthousiast. Op zijn stand is het een komen en gaan van belangstellenden. "We krijgen niet alleen bezoekers van buitenaf, maar ook aanbieders die hier zelf staan, hebben interesse in ons product."

Op de Fitness & Wellness Top kwam 4C uit Emmen met een primeur: de Fit3D Bodyscanner. Met deze 3D-scanner wordt in 40 seconden een Full Body scan gemaakt en automatisch lichaamsmaten gemeten. "De gebruiker ontvangt een op zijn/haar lichaam toegesneden rapportage met lichaamsmaten en gezondheidsadviezen", aldus Rogier Rappard van 4C. "Mensen krijgen een duidelijk beeld van de verandering van hun lichaam omdat meerdere scans met elkaar worden vergeleken." De belangstelling voor de scanner was groot. "Veel bezoekers hebben zich laten scannen en ontvingen de resultaten van de scan op hun tablet of mobiele telefoon en lieten zich verrassen door de eenvoud en de mogelijkheden van Fit3D."

Apps
Apps lijken vandaag de dag tevens onmisbaar om vorderingen bij te houden en gemotiveerd te blijven. "Wij leveren hardware, maar houden onze ogen en oren op alle gebieden open en werken graag samen met gerenommeerde partners", vertelt Guido Wiskerke van Life Fitness. "Zo zijn wij een samenwerking aangegaan met Virtuagym en Membr. "Het begeleiden van je leden van je fitnessclub gaat veel verder dan alleen de ondersteuning die je in de fitnessclub biedt", sluit Jack Malin van Membr aan. "Mensen zijn continu met hun smartphone in de weer, dus je bent niet aan één plek gebonden. Ook online coaching is enorm in populariteit aan het toenemen. Wanneer je in Engeland kijkt, zie je dat bekende personal trainers die online coachen enorm booming zijn. Als fitnessclubeigenaar moet je dit echter niet als een bedreiging zien, maar als een kans."

Bedrijfsfitness
Veel aanbieders op de beurs richten zich niet langer meer alleen op de fitnessclubs. Zo waren er loopbanden voor op kantoor te zien, maar ook zitballen voor achter het bureau en mini-trampolines om tussen het werken door te bewegen. Matrix trok veel belangstelling met het fle-xx concept, waarbij met specifieke oefeningen de flexibiliteit van het lichaam verbeterd wordt en een verkeerde houding verholpen wordt. "Wanneer je een zittend beroep hebt, krijg je al snel een verkeerde houding", beredeneert Ande Smith van Matrix. "Met fle-xx worden verkorte spieren op gerichte wijze in lengte en kracht getraind en kun je rug-, schouder-, nek- en heupklachten verminderen en voorkomen. Niet alleen ideaal voor in de fitnessclub, maar ook bijvoorbeeld een geschikt voor bedrijfsfitness."

Interactieve vloeren
De stand van Overdevest.com trok veel aandacht met PRAMA. Hier was te zien hoe sporters op een vernieuwende wijze aan hun workout en conditie kunnen werken. Interactieve vloeren met sensoren en ledverlichting, compleet gesynchroniseerd met geluid en beeld zorgden ervoor dat iedere voorbijganger even stil bleef staan bij de stand. "Wij willen sporten weer leuk maken", licht Camille Overdevest toe. "Je moet namelijk niet vergeten dat er nog steeds een hele grote groep mensen is, die sporten niet leuk vindt. Met PRAMA wordt sporten een echte belevenis!"

Op 14 en 15 september 2017 vindt de zevende editie van de FWTop plaats in Expo Houten.

Highlights:

bellicon® Academy trainingsconcepten
Op de Fitness & Wellness TOP heeft bellicon® met haar onderscheidende minitrampolines veel belangstelling van clubeigenaren, managers en trainers gekregen. Ze waren enthousiast over de onderscheidende groepsconcepten, bellicon Move, Bounce en Circle. Diverse clubs hebben zich daarom ingeschreven om de trainingen aan bellicon Academy te volgen. De bellicon Move training is als groepstraining ook geschikt voor mensen met lichamelijke klachten. De nadruk ligt op het trainen van de balans, de coördinatie, spierkracht en uithoudingsvermogen (low impact). bellicon® Bounce is een innovatief groepsfitness concept met een hoge funfactor. De lessen bevorderen het uithoudingsvermogen en de opbouw van kracht. Speelse elementen van dansen, en een verscheidenheid aan combinatie-oefeningen vullen dit concept aan. Het bellicon® Circle trainingsprogramma is letterlijk een HIIT waarbij je samen met een partner traint.

Logifit
Alle reacties tijdens de FWTop waren zonder uitzondering super! De introductie van de nieuwe webbased balieclient, werd met open armen ontvangen. De behoefte aan een totaaloplossing is onverminderd groot en Logifit gaat vol gas verder met nieuwe ontwikkelingen. Clubs willen sneller digitaliseren en meer selfservice bieden. Bijvoorbeeld met:

 Een App op maat

Compleet klantenportaal

Geheel nieuwe website, met volledige integratie

Het kan allemaal. Bel ons als je onze stand gemist hebt, dan laten we je persoonlijk zien wat dit voor jouw club kan betekenen. LogiFit is klaar voor de toekomst. Jullie ook?

Meijers
Stel je eens voor dat je een trainingstool hebt wat makkelijk mee te nemen is en waar je een Total Body work-out mee kan doen! Meijers introduceerde tijdens de FW Top Let's Bands. Geen zwaar gesjouw meer naar je Bootcamps of PT-klanten thuis. Door de diversiteit in weerstand en meegeleverde QR-code bij de Let's Bands sets krijg je toegang tot meer dan 100 work-outs! Ideaal om je klanten individueel thuis nog een extra work-out te laten doen.

Egym
Bezoekers van de FWTop konden op de stand van Egym onder andere kennis maken met Rehafit voor de beginnende en revaliderende sporter en Fle-xx voor effectieve rugtraining en meer flexibiliteit. Ook werd de nieuwste trainingsmethode Explonic gepresenteerd en kon de gratis trainingsapp en memberapp bekeken worden.

Anytime Fitness
Bij de stand van Anytime Fitness werden ondernemers geïnformeerd over alle mogelijkheden en hoe het is om franchisenemer te worden bij het beste en snelst groeiende franchiseconcept ter wereld. Wereldwijd heeft Anytime Fitness op dit moment meer dan 2,7 miljoen leden in vijf continenten en zijn er over de hele wereld 3300 Anytime Fitness clubs open.

Drax Europe
Drax Europe trok veel belangstelling met de Speedfit, de nieuwste fitnessbeleving. Bijzonder aan de motorloze loopband is de combinatie van duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid. Ook was de MyMountain te bewonderen. Een loopband die in hoogte verstelbaar is, waardoor het mogelijk wordt te trainen alsof je een berg oploopt of rent. Ook nieuw is de Systrainer, waarbij de sporter voortdurend in contact staat met een zuil met display, die niet alleen bewegingen registreert, maar ook analyses en trainingsschema'sn biedt.

KCALculated Food
Tijdens de FWTop was ook KCALculated Food weer present, dat inmiddels een complete range aan maaltijden bevat. Zo zijn de tussendoortjes en snacks uitgebreid met cold pressed juices, waar geen conserveringsmiddelen in verwerkt zijn, maar zijn er ook muffins van havermout verkrijgbaar, kokossnippers en gemengde ongezouten noten. Ook nieuw: de koude salades van onder andere quinoa en bulgur. De maaltijden zijn verkrijgbaar in diverse nieuwe varianten met verschillende toppings.

 

Edities