Club van de maand Queno: Sport, salsa en opleidingen

Verschenen in Bodylife nummer 7 2016

QUENO Sport & Fitness is het sportcentrum van Ron Naranjo & Annemiek Smegen in het mooie dorp Westerbork, Drenthe. In 2000 begon Annemiek in een sportzaal met verschillende groepslessen. Dit bleek zo succesvol dat ze zich in 2003 vestigde op een eigen locatie achter in een pand aan de Hoofdstraat van Westerbork. De locatie had één groepsleszaal en een kleine barruimte met de oppervlakte van ongeveer 125 m2. Sindsdien is er veel gebeurd. Zo is de oppervlakte inmiddels vervijfvoudigd.

Fotografie: Jobsart / QUENO

Door de uitbreiding betrekken Ron en Annemiek nu het hele pand. Inmiddels hebben zij een mooie zichtlocatie in het dorp. Mede hierdoor is het sportcentrum uitgegroeid tot een complete sportclub waar je niet persé alleen heen gaat om te sporten. De club is de hoofdlocatie van QUENO Sportopleidingen waardoor ook de lokale bedrijven profijt hebben van de toestroom van sportinstructeurs uit Nederland en België.

Docentenopleidingen
In 2005 was de groei al zodanig dat de stap naar het aanbieden van sportopleidingen logisch leek. Toen uit de nood geboren omdat ze zelf instructeurs nodig hadden, is QUENO Sportopleidingen inmiddels een belangrijk onderdeel geworden van het bedrijf. (toekomstig-) Instructeurs uit Nederland en België komen naar Drenthe voor opleidingen en uit Nederland gaan instructeurs naar Aruba om daar opleiding te volgen. Sinds 2015 is Aruba de tweede locatie van de sportopleidingen. Malta komt daar nu ook bij, de eerste opleiding staat voor april 2017 in de planning. Ron & Annemiek zijn twee van de 5 FES (Freestyler? Education Specialist) trainers in de wereld. Hierdoor geven ze opleidingen over de hele wereld. "Geweldig om op deze manier iets van de wereld te zien", vertelt Annemiek enthousiast. "In november ga ik naar de Malediven om instructeurs op te leiden!"

Veranderingen
De eerste uitbereiding was al binnen 6 maanden na opening, toen de fitness werd geopend. Nog een maand later was ook de behandelruimte van de fysiotherapie een feit. "We hebben eens de functionele trainingsruimte oranje geverfd", blikt Annemiek terug "Eén van de klanten gaf aan het echt een lelijke kleur te vinden en zei er meteen bij "maar dat geeft niks, jullie kennende zal het volgend jaar wel weer anders eruit zien". Annemiek en Ron zijn dan ook vaak bezig met verbeteringen. Zij houden de trends nauwlettend in de gaten en maken keuzes in welke te volgen. Het onlangs geopende koffiehuis QUENO Coffee is een trend wat erg goed past binnen hun concept. "Onze club bestaat nu uit een koffiehuis, kleine cadeauboetiek, cardio zone, een ruimte met steekgewichten en functionele zone, een groepsleszaal, een kapsalon, een fysioruimte en een zaal voor onder ander andere PoleFit", aldus Ron. Hij wil hier op termijn CrossFit bieden. Naast alle groepslessen, PT, smallgroup en vrije training worden ook de nodige buitenactiviteiten aangeboden.

QUENO Coffee
Het koffiehuis maakt de club compleet. Mensen komen nu ook alleen voor de horeca. "Met dezelfde passie die we hebben voor een gezond, gelukkig en fit leven komen we met een echt koffiehuis", legt Ron uit. QUENO Coffee Westerbork biedt mensen een echte koffiebeleving. "We bieden de koffie op allerlei manieren aan. Filtermaling, French press, half automaat en natuurlijk de nieuwste trend; slow coffee. Van espresso tot café latte met biologische melk of soja melk."

"We werken zoveel mogelijk groen en dus kiezen we voor biologische, fairtrade koffie." Met de start van QUENO Coffee is er ook ruimte voor andere activiteiten. Elke week is er VrijMiBo-borrel. Een gezellig moment in de week waar iedereen welkom is. Met enige regelmaat staan ook huiskamerconcerten op de agenda. Er zijn plannen om films uit het het filmhuisgenre aan te bieden. Ook de salsa avonden zijn altijd een groot succes. Er heerst een gemoedelijke sfeer in de sportclub. Niet zomaar een sportcentrum in een klein dorp. Maar een plek waar je welkom bent en thuiskomt."

De betekenis van de naam QUENO
QUENO is een samenvoeging van Lenora, Nora & Quintin. Drie kinderen waar Annemiek in Amerika mee heeft gewerkt. "Deze kinderen hebben een diepe indruk op me gemaakt. Met name Lenora, een meisje van 7 jaar. Ze kon niet lopen en was mentaal beperkt. Ze zat in een rolstoel, maar met haar wilskracht kon ze springend voortbewegen. In het zwembad was ze pas echt gelukkig, door de bandjes kon ze vrij bewegen. Een kans die ze maar drie weken per jaar kreeg", aldus Annemiek. SFAH is een Summercamp voor kinderen uit de sloppen van New York, welke wordt gefinancierd door miljonairs. "De kinderen waren een inspiratie- en motivatiebron voor mij en vele anderen. Het creëren van een veilige omgeving en plezier en goed te doen, is de motivatie die onze naam weergeeft."


Ron & Annemiek
"Ik wil dansjuf worden!", riep Annemiek al op zesjarige leeftijd. Om dat te bereiken volgden er jaren van trainen in diverse dansvormen, audities en vervolgens dansacademie Fontys te Tilburg. Ten tijde van haar studie veranderde de richting langzamerhand naar sport en gezondheid. Ze ronde haar bachelor CMV af en specialiseerde zich in diverse dans, yoga en fitnessvormen door opleidingen te volgen en les te geven. Na de start van het eigen bedrijf ontwikkelde ze zicht tot Mastertainer en leidt inmiddels honderden instructeurs per jaar op in onder andere Yoga, Dreumesdans, Kinderdans, Pilates, PoleFit, MindFit, Freestyler? .

Ron, geboren op Aruba heeft het dansen en bewegen in zijn genen. Opgeleid tot kok en na 12 jaar als beveiliger gewerkt te hebben, ontmoete hij Annemiek in 2008. Niet veel later heeft hij zijn passie voor gezondheid en sport omgezet in zijn vak. Hij geeft diverse groepslessen en instructeursopleidingen naast de Personal Trainingen die hij aanbiedt. Verder is hij enthousiast barista sinds de komst van QUENO Coffee. Bijzonder is te noemen dat hij het interieur van het sportcentrum en ook van QUENO Coffee volledig zelf gebouwd heeft. Ron en Annemiek zijn zakelijk en privé partners en sinds 2012, ouders van dochter Loona Vlinder Naranjo die natuurlijk vaak te vinden is in het bedrijf. Ron & Annemiek hebben een hecht team aan medewerkers om zich heen. De sfeer is altijd positief en prettig in de club. "Het sportcentrum waar iedereen zich thuis voelt, het meest complete sportcentrum in uw regio, is niet voor niet de slogan van onze club", aldus Ron.


 

Edities