Atleten verleggen grenzen tijdens Lowlands Throwdown

Verschenen in Bodylife nummer 8 2016

De meest getrainde crossfitters van de Benelux streden op 1 en 2 oktober tijdens de Lowlands Throwdown om de titel 'Fitste man of vrouw van de Benelux'. Hier verlegden de atleten hun grenzen met onder andere rope climbs, pistol squads en dead-hangs aan de pull-up bar.

Fotografie: Jarno Bonhof www.pixrx.nl

De Lowlands Throwdown is de grootste, jaarlijkse officieuze CrossFit competitie in de Benelux. In eerste instantie gestart in 2010 als een competitie voor enkel deelnemers uit België, Nederland en Luxemburg, is het event inmiddels uitgegroeid tot een Europees functional fitness evenement waar atleten uit Nederland, België, Frankrijk, Engeland en Duitsland het tegen elkaar opnemen. Zij streden dit jaar tegen elkaar in twee categorieën: elite mannen en vrouwen en masters mannen en vrouwen (40 jaar en ouder). De deelnemers van de Lowlands Throwdown waren niet de minsten. Van de 1.061 mannen die deelnamen in de leeftijdsklasse tot 40 jaar, kwalificeerden zich er maar 48. Er gingen nog minder dames door naar de finale: 24 van de 640.

Tijdens de wedstrijd waren er diverse stands te bezoeken. Ekoplaza en Reebok hebben een sterke band met CrossFit en waren ook dit jaar weer sponsor van de Lowlands Throwdown 2016.

Lezingen
Ook waren er diverse lezingen, waaronder die van Erik in 't Veld. Tijdens zijn presentatie The condition to react - By Triple A. belichtte hij onder andere het thema veiligheid en crossfit. "Steeds meer sporters voelen zich aangetrokken tot de manier van trainen van CrossFit. Dat is goed nieuws voor CrossFitbox-eigenaren en personal coaches", zo vertelt hij. "Het betekent dat de sport groeit en het lijkt erop dat deze groei doorzet. Alleen deze manier van trainen draagt ook meer gezondheidsrisico's met zich mee dan sporten in een reguliere fitnessschool. Dat kunnen kleinere ongemakken zijn zoals een skin rip van de handen, schaafwonden op schenen na een mislukte boxjump of brandblaren van de wrijving met een touw. Door de uitdagende trainingen op hoge intensiteit met een sterk verhoogde ademhaling en hartslag, zijn er ook grotere risico's zoals het gevaar op hartritmestoornissen. Daarom biedt TripleA een cursus aan die personal coaches conditioneert om op de juiste manier te reageren als er met één van hun atleten iets gebeurt in een situatie die lijkt op die zij tijdens hun werk tegen komen."

Veiligheid op orde
Behalve de lichamelijke veiligheid van atleten is volgens hem ook de algemene veiligheid van alle atleten, coaches en ander personeel binnen een box van belang. "Naarmate de boxen groter en professioneler worden, is het voor de lange termijn belangrijk dat die veiligheid op orde is, zoals bijvoorbeeld beschreven staat in de arbeidsomstandighedenwet. TripleA heeft hiervoor een op maat gemaakte BHV-opleiding speciaal voor CrossFit-boxeigenaren en personal coaches. In twee dagen leer je hoe je moet handelen in onvoorziene situaties: van medisch handelen tot brandbestrijding en ontruiming. Uiteraard volledig in stijl van CrossFit; zo wordt er bij het afnemen van de reanimatietest eerst de hartslag omhoog gebracht en worden met KettleBells de armen verzuurd voordat het reanimatieprotocol uitgevoerd wordt. Boxen als Unscared CrossFit en CrossFit FSF hebben eind november 2016 al hun coaches TripleA opgeleid. Daarmee zorgen ze dat iedereen veilig kan sporten en werken binnen hun box."



Adaptive Athletes

Een andere partij die een lezing verzorgde, was Team No limits. Dit team wil reguliere sporten toegankelijk maken voor iedereen. Maandelijks gaan zij in CrossFitboxen 'the adaptive lab' organiseren, waar zij work-outs schaalbaar maken voor verschillende beperkingen en tips geven waar je op moet letten en waarop juist niet. Tijdens de presentatie met de titel 'The Adaptive League' lichtte Nynke Plaatsman toe op welke manier crossfit toegankelijk gemaakt kan worden voor 'adaptive athletes'. "De Adaptive League is in samenwerking met Crossfit FSF opgezet. CrossFit lijkt een toegankelijke sport met schaalmogelijkheden voor bijna elke work out", aldus Plaatsman. "Maar pull-ups zonder hand? Een burpee in een rolstoel? Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe ga je als trainer om met een 'Adaptive Athlete'?" Plaatsman heeft de volgende tips voor het toegankelijk maken van crossfit voor Adaptive Athletes:

Doe normaal!
Als Adaptive Athlete word je vaak anders behandeld. Mensen schieten je te pas en te onpas uit pure menselijkheid te hulp, kijken je na, vragen van alles over je beperking of durven helemaal niet met je te spreken. Super lief bedoeld, maar hoe zou jij je voelen als je na elke push-up een schouderklopje krijgt?

Energie
Vanaf het moment dat je een beperking of chronische ziekte hebt, verandert je energielevel drastisch. Hele normale dingen kosten meer energie en andere delen van je lichaam zijn 'uitgeschakeld' en verbruiken opeens bijna niks meer. Elke trainer zou hier met zijn atleet goed naar moeten kijken.

Overbelasting
Andere delen van je lichaam vangen functionaliteiten op voor het deel dat niet meer naar behoren functioneert. Dat is het fantastische aan ons lichaam, maar dat betekent wel dat je als trainer rekening moet houden met het feit dat die andere voet/arm/been op een dag twee keer zoveel te verduren heeft als een gezond ledemaat.

De geest
In ons hoofd zijn we allemaal een mens die normale dingen wil en kan. Dat geldt ook voor iemand met een beperking of chronische ziekte. Maar met die beperking of chronische ziekte krijgt iemand een volledig nieuwe set aan grenzen en mogelijkheden. Dat is heftig! Het lichaam kan dat niet binnen een jaar verwerken. Soms duurt het tientallen jaren, sommigen snappen het nooit. Hier ligt een belangrijke taak voor een trainer. Houd goed in de gaten of iemand overcompenseert of juist onnodig op de rem trapt.

Werk samen
Adaptive Athletes hebben vaak een lange weg van revalidatie afgelegd waar zij ook veel bewustzijn hebben meegekregen over het lichaam en hoe het functioneert. Ze hebben sport onderwezen gekregen en gemiddeld een goede basiskennis over wat hun lichaam kan. Vraag hiernaar als je het niet weet.



Winnaars Lowlands Throwdown 2016

Elite Male

  1. Jasper van den Meiracker
  2. Niels Verschuren
  3. Enes Karakoc

Elite Female

  1. Laura Horvath
  2. Sigrid Koolhaas
  3. Leonie Henrich

Master Male

  1. Tunde Okkunia
  2. Bastiaan Rejen
  3. Mathijs van den Berg

Master Female

  1. Brita Fritsch
  2. Marcha van Glaanen Weijgel
  3. Marion Valkenburg

Aanvullende informatie
Wil jij op de hoogte gehouden worden over 'the adaptive lab? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief: www.therearenolimits.nl/crossfit

Meer informatie over veiligheid en crossfit? Neem dan contact op met TripleA via info@hoereageerjij.nl

Edities