Krachtige kansen

Verschenen in Bodylife nummer 8 2016

Het moet je als fitnessondernemer zijn opgevallen dat er een verschuiving aan het plaatsvinden is naar minder cardio en meer krachttraining. Moesten de dumbells en barbellschijven onlangs nog blij zijn met een hoekje achterin, nu is het weer steeds meer dringen geblazen in de vrije ruimte. Deze (weder) opkomst van krachttraining biedt nieuwe kansen voor de fitnessondernemer.

Er zijn verschillende oorzaken die hier voor hebben gezorgd. Denk aan de opkomst van CrossFit, Obstacle Runs, Fitnesswedstrijden, Functional Training, fanatiekelingen op zoek naar een Killer Body, Senioren die steeds meer hun spierkracht aandacht geven, afslanken met spierbehoud. Krachttraining doet wat voorheen cardio deed. Het vormt steeds meer de basis van bijna ieder fitnessprogramma. STRONG IS THE NEW SKINNY!

Effectieve begeleiding bij krachttraining
Om optimaal kracht te gaan ontwikkelen zijn complexe vrije oefeningen essentieel. Ook voor mensen die willen afslanken of ouderen die langer zelfredzaam willen blijven. In een barbell kun je echter geen pasje of sleutel stoppen en het bewegingstraject wordt niet begeleid door een rugleuning en contragewicht. Lastig? Nee geweldig toch? De klant heeft de trainers weer nodig !

Onderscheid maken met mooie toestellen en douches lukt al jaren niet meer. Het komt weer echt neer op de kwaliteit van het personeel. Krachttraining met vrije gewichten vraagt om ontwikkeling van alle grondmotorische eigenschappen van de klanten. Dus Kracht, Lenigheid, Uithoudingsvermogen, Coördinatie én Snelheid. Het werken achter een bureau heeft bij veel mensen niet veel goeds gedaan. Zij moeten weer eerst leren hun lichaam gecontroleerd te gaan gebruiken.

Te vaak zien we echter dat klanten te vroeg een hoge prestatie proberen neer te zetten. Opgezweept door Facebook posts, andere sporters of de setting van de krachtsport. HIT, AMRAP, AFAP, Tabatha? Mooi als je Kinesiotape wilt introduceren. Sporters die te vroeg proberen te presteren bereiken ook nog eens eerder hun plafond door beperkingen in de grondmotorische eigenschappen. Een goede krachttrainer leert eerst de basisbewegingen technisch goed aan en de prestatie komt later. Lang niet iedere fitnesstrainer kan werkelijk veilig, uitnodigend en effectief krachttraining aanbieden in de vormen waar de consument nu om vraagt. Vroeger was fitness puur een fysieke trainer, de laatste 10 jaar vooral een gastheer en entertainer. Het beste van deze twee komt nu samen in jouw fitnesscentrum als je dit goed aanpakt.

Verbeter je trainers
Wil je als fitnesscentrum weer helemaal vooraan staan in deze ontwikkeling? Zorg dan dat je trainers opgeleid worden door de beste coaches op het gebied van krachttraining! Bij Opleidingen 2000 hebben wij gekozen om het goed aan te pakken en samen met de KNKF en Dutch Strength de officiële opleiding KNKF Krachttrainer gelanceerd. De opleidingen worden verzorgd door het team van Tom Bruijnen die al meer dan 30 jaar zowel recreatieve sporters als het wereldtopniveau begeleiden op het gebied van krachttraining. Daar worden je trainers en dus ook de klanten gegarandeerd beter van!


KrachtsportNL / KNKF
Als KNKF zien wij ook dat fitness in de lift zit en één van de grootste sporten in Nederland is. Door Crossfit en functional training komen sporters weer in aanraking met halters. Begeleiding door gekwalificeerde trainers is dan belangrijk om de juiste techniek aan te leren, afwisselende oefeningen te kiezen en uiteraard blessures te voorkomen. We zien dan ook de toegevoegde waarde van de opleiding KNKF Krachttrainer van Opleidingen 2000 om instructeurs te scholen in deze specifieke tak van sport. Voor ons is het daarnaast van belang dat ook recreatieve sporters de positieve aspecten van de krachtsporten ontdekken. Onze overtuiging is dat ook crosstrainen met krachtsport een positief effect heeft. Hopelijk worden de recreanten dan zo enthousiast dat ze mee willen gaan doen aan een (beginners)wedstrijd.


Paul Lengkeek, Voorzitter KrachtsportNL / KNKF

Basisprincipes krachttraining
Een aantal krachttrainingsprincipes zijn zowel voor beginners als topatleten te hanteren. Een beginner heeft géén ervaring met krachttraining, heeft een tijd niet getraind of is jonger dan 14-16 jaar. Na een halfjaar consistent trainen is de klant gevorderd. Zowel voor beginner als topatleet is een zuivere techniek essentieel. Een beginner is kwetsbaar doordat spieren, bindweefsels en botten verzwakt zijn. Een gevorderde daarentegen balanceert boven een afgrond ? alle structuren worden in samenhang met elkaar belast. Beide doelgroepen lopen een verhoogd risico op een acute blessure of overbelasting tijdens de training, maar ook de 1-2 dagen daarna. Je zult meer individueel contact moeten hebben, bijvoorbeeld door te vragen hoe de atleet zich voelde tijdens herstel, voordat de training begint. Organiseer de supervisie goed. Een programma is afgestemd op wat de klant wil en kan.

Grotere, zware oefeningen, meestal meervoudig in gewrichten, gaan vóór kleinere, lichtere oefeningen, vaker enkelvoudig bewegend. Dynamische herhalingen worden in een rustig tempo uitgevoerd. 1-2 seconden concentrisch en ook excentrisch; sneller = power, langzamer = hypertrofie.

Voer de belasting op met 2-10% als de klant 1-2 herhalingen meer aankan, eventueel in 2 opvolgende trainingen.

Verschillen zijn er ook; beginners trainen 2-3 x per week op 8-12 herhalingen, 2-4 series, 2-4 oefeningen met een actieve herstelweek na 6 weken. Gevorderden trainen 3-5 x per week op 1-12 herhalingen, 3-8 series en 3-6 oefeningen. Gevorderden volgen eerder een ritme van 2 zware weken, gevolgd door 1 relatief lichtere week en variëren meer in de protocollen binnen een week en tussen weken.


Tom Bruijnen, MSc, CSCS, NSCA-CPT, Eigenaar Dutch Strength, docent KNKF Krachttrainer Opleidingen 2000.

Korte uitleg over Basis Kracht- trainingsvormen en Hypertrofie?

Check dan http://ifitness.nu/video/





www.iFitness.nu is de nieuwe Fit!vak Kennisbank, speciaal voor FITNED



Tim Schoormans, Eigenaar Opleidingen 2000, de leefstijlspecialist

Edities