eGym-ondernemers laten zich inspireren door Marc Sluszny

Verschenen in Bodylife nummer 8 2016

eGym organiseerde onlangs voor het eerst het  ‘Let's get digital’ event op het trainingscomplex van de Rode Duivels in België. De spraakmakende extreme sporter Marc Sluszny inspireerde de clubs om grenzen te verleggen en buiten de kaders te denken.

Tekst: Loet van Bergen - Fotografie: Marc Sluszny

Het gaat er niet om hoe goed je bent, maar hoe goed je wilt zijn”, is het motto van de Belgische sportman, avonturier, motivator en succesvol zakenman Sluszny. Hij tenniste en schermde op internationaal niveau, verbrak records als bungeejumper en deltapiloot, beklom de Annapurna, zwom het Kanaal over en reed de 24 uren van Daytona. Hij zwom met haaien en zweefde meer dan 11.000 meter hoog boven de Andes en haalde de meest acrobatische capriolen uit als basejumper.

Angsten overwinnen
“Om dit te kunnen, is veel moed, doorzettingsvermogen, focus en visie nodig”, vertelde Marc. “Het zijn bij uitstek de ingrediënten die voor ondernemers in de fitnessbranche onontbeerlijk zijn. De fitnessbranche is enorm in beweging. Je zult moeten anticiperen op de ontwikkelingen in de markt. Anders red je het niet. Ik geef veel lezingen en coach ondernemers en professionele atleten. Mijn belangrijkste missie is dan ook mensen raken, inspireren en motiveren, zodat ook zij hun dromen kunnen waarmaken en hun angsten kunnen veranderen in een positieve emotie.”

“Ik geloof dat iedereen beschikt over een innerlijke energie die hen in staat stellen om hun angsten te overwinnen, hun dromen en hun doelen te bereiken”, vervolgt hij. “Angst vormt daarbij vaak een struikelblok. Alles wat ons ervan weerhoudt om onze doelen of objectieven te bereiken, is gebaseerd op angst. We kampen allemaal met angsten, ze horen bij het dagelijks leven. Ze bepalen mede wie we zijn, waar we naartoe gaan en wat we doen. Angst is er altijd, alleen is het eigenlijk de moeilijkste opgave die te leren controleren, er bewust afstand van te kunnen doen en te focussen op het doel.” Bewust zijn dat je angsten hebt, is volgens Marc de eerste stap naar ermee leren omgaan. “Vervolgens moet je ze aanvaarden en daarna willen overwinnen. Probeer je angsten te omhelzen in plaats van ze weg te duwen.”

Gedragsverandering
“Het klinkt simpel, maar ik weet uit de praktijk dat het mensen vaak veel moeite kost om gedrag te veranderen”, benadrukt hij. “Het is geen knop die je kunt omzetten. Onze natuur lijkt ons te dicteren dat we het best in onze comfortzone kunnen blijven. Is het niet eenvoudiger om gewoon te doen wat je altijd hebt gedaan? De meeste mensen hebben de neiging onbekende situaties te vermijden, om zich zo te distantiëren van alle onzekerheden. Gun jezelf de tijd om (zelf) kennis te vergaren, werk dagelijks bewust aan je fysieke en mentale ontplooiing en haal het beste uit jouw capaciteiten. Ga op zoek naar inspiratie en zorg ervoor dat je gemotiveerd blijft. Gooi jezelf in de uitdaging; geef tweehonderd procent en wie weet waartoe jij in staat bent. Of iets lukt, is geen kwestie van winnen of verliezen, het gaat er niet om de beste van de wereld te zijn, maar om het beste uit jezelf te halen en er een beter en sterker persoon van te worden. Dan pas ben je in mijn ogen een echte winnaar.”


Optimale voorbereiding
Voor alle extreme sportuitdagingen, bereidt hij zich terdege voor. “Ik controleer alles wat controleerbaar is. Mijn fysieke conditie, techniek en mentale gesteldheid moeten volledig in orde zijn. Doordat ik mijn grenzen steeds verder verleg en vaak uit mijn comfortzone treed, is het essentieel dat ik zeer professioneel voorbereid ben op alles. Ik train elke dag mijn hele lichaam met lopen, zwemmen en krachttraining. De trainingen die samengesteld worden door een Personal Trainer, zijn heel gevarieerd en veel gericht op spierkracht en conditie.”

In de 30 jaar dat Marc traint, heeft hij met heel wat verschillende fitnesstoestellen mogen trainen. Om te ervaren hoe de eGym toestellen werken, heeft Marc van te voren een aantal sessies op deze toestellen gedaan. “Ik was onder de indruk van de intensiteit van dit circuitsysteem. Na afloop voelde ik dat al mijn spieren hadden gebruikt. Zonder meer een erg gave training. Ik zie daar wel toekomst in. Ik denk wel dat fitnesscentra die starten met eGym ongetwijfeld de vraag krijgen van: ‘Ik doe dit al zoveel jaar. Waarom moet ik dan omschakelen? Ik denk dat je het geprobeerd moet hebben om te begrijpen dat eGym meer effect op je lichaam heeft dan klassieke fitness. Belangrijk is dat je ook investeert in de begeleiders van het eGymconcept. Als ik dat op mezelf betrek, vind ik dat je uitdagingen moet aangaan en uit je comfortzone moet komen.” 

Digitalisering in fitness
Tijdens de bijeenkomst vertelde Kees Broertjes, countrymanager Benelux eGym, over de kansen die de digitalisering de fitnessindustrie biedt. “Door de digitalisering en ‘The Internet of Things’ is de maatschappij in rap tempo aan het veranderen. Ook de fitnessclubs krijgen hier mee te maken en zullen in de concurrentieslag de mogelijkheden ten aanzien van klantbegeleiding, resultaat-beleving en meerwaardecreatie, die de digitalisering mogelijk maakt, ten volle moeten benutten”, zegt Kees. Om dit te onderstrepen werden het eGym Eco Systeem, de eGym elektronische krachttoestellen, de Trainer App voor de clubtrainer en de Fitness App voor de clubleden in beeld gebracht. Onder eGyms motto ‘Voelen is Geloven’ konden de clubeigenaren na de presentaties eGym zelf uitproberen.


Het volgende NEXT 'The digital revolution' event van eGym vindt plaats op 17 november a.s. bij nhow in Rotterdam. De presentatie is in handen van Jack van Gelder. Aanmelden kan via: marketing@matrixfitness.nl

Edities