Focus en vertrouwen zijn belangrijker dan kracht en conditie

Verschenen in Bodylife nummer 9 2016

CrossFit en vele andere sporten werken toe naar een ultieme uitdaging, de meting tussen jezelf en anderen, de wedstrijd. CrossFitters zijn de meest gezonde sporters van dit moment in mijn opinie. Dit omdat ze binnen hun sport het maximale halen uit kracht, conditie en daarbij de balans en mobiliteit ook nog als uitdaging nemen.

Een prachtig voorbeeld over hoe iemand zichzelf kan verbeteren, versterken en blijven uitdagen. Crossfitters trainen om op alle gebieden beter te worden en letten daarbij niet alleen op voeding (Paleo, the zone) maar ook op mindset. Dit is een zeer krachtig fenomeen als het gaat om wedstrijden, maar ook om doelen te bereiken.

Nare gevoel
We kennen allemaal het voorbeeld waarin je je prima voelt als je naar je werk gaat maar om een of andere reden vraagt een collega je of je je niet goed voelt. Even later de volgende "Je ziet wat wit, is alles ok?" Nog één of twee van dit soort opmerkingen en je voelt je niet meer zo goed als toen je opstond, na de middag ga je misschien wel ziek naar huis. Andersom, met de juiste mindset kan het ook... Je staat op en je voelt je niet zo lekker. Slecht geslapen, stress en je ziet er ook niet goed uit vind je zelf. Je kiest ervoor om leuke kleding aan te doen, je verzorgd je uiterlijk zodanig dat je er werkelijk goed uitziet. Even later kom je een collega tegen en die geeft je een compliment op je leuke kleding. De volgende vraagt of je gisteren in de zon hebt gezeten? Je voelt je meteen een stuk beter. Eén of twee complimenten later is dat nare gevoel van de ochtend verdwenen.

Er zijn diverse, wettenschappelijk bewezen, methodes die ervoor kunnen zorgen dat jouw cliënt de juiste mindset creëert om goed voorbereid naar de wedstrijd te gaan. Dezelfde methodes werken ook ondersteunend om doelen te behalen, minder stress te ervaren, een groep toekomstige moeders voor te bereiden op de bevalling..

Visualisatie
Visualisatie is het vertalen van een gedachte naar een beeld. Wanneer jouw klant als personal record een clean met 100 kilo heeft, helpt het om hem regelmatig te laten in beelden dat hij dit werkelijk doet. Je kunt de visualisatie ondersteunen door de klant de ogen te laten sluiten en zoveel mogelijk omgevingsfactoren te noemen vanuit een positieve uitleg. "Jouw vrienden staan om je heen en moedigen je aan, je voelt je goed, je voelt je sterk? etc." Visualisatie heeft een grote invloed op fysieke, mentale en emotioneel welbevingen. Middels visualisatie kun je het onderbewuste van de cliënt beïn-vloeden en (negatieve) overtuigingen veranderen.

Neuro Linguistisch Programmeren
Een techniek uit het Neuro Linguistisch Programmeren (NLP) is het ankeren. Een anker is een externe prikkel die gekoppeld wordt aan een stemming. Door het anker bijvoorbeeld aan een overwinnaars-stemming te koppelen kan het anker gebruikt worden om vertrouwen te creëren tijdens een wedstrijd.

Meditatie is een van de oudst bekende technieken om harmonie en rust te ervaren. Door meditatie kan stress verlagen waardoor er meer energie overblijft voor de fysieke prestatie. Stilzitten en aan niets denken is niet waar meditatie om draait. Meditatie is eigenlijk niets meer of minder dan aandacht voor ademhaling. Dit kan iedereen op elk moment van de dag en dus ook tijdens een wedstrijd doen. Het is een techniek die je je cliënten eigen kan laten maken. Meditatie kan ervoor kan zorgen dat iemand zich gelukkiger voelt.

Er zijn meerdere technieken om de mindset te beïnvloeden maar het blijft natuurlijk van belang om ook fysiek goed bezig te zijn. De juiste training, volgens een goed programma waarbij belasting en belastbaarheid en inspanning en rust juist tegenover elkaar worden afgewogen. En dan het derde minstens zo belangrijke onderdeel van de juiste voorbereiding; voeding. Alleen door een goede combinatie van gezonde voeding, juiste mindset en goed geplande training is het mogelijk om een sporter tot een hoger niveau te brengen. Ga jij die uitdaging met jouw cliënten aan? Elke dag is de juiste dag om je beginnen aan een nieuwe positieve aanpak. Gezonde voeding, gezond bewegen en mindset? Succes!

Geïnspireerd? In de volgende opleidingen komen mindset oefeningen aan bod: MindFit trainer, Docent Yoga, Docent Poweryoga, Docent Kinderyoga, verdieping Pranayama, Trainer "Fit & gezond zwanger", Cycling Instructor. www.quenosportopleidingen.nl

 

Edities