Te druk om te sporten

Verschenen in Bodylife nummer 9 2016

Wist je dat je met de hoeveelheid nieuws die er vandaag op je afkomt 174 kranten kan vullen? Dit is 5 keer zoveel als in 1986! Heb je er wel eens bij stilgestaan wat het effect is van al die (digitale) prikkels en keuzemogelijkheden op ons brein, (sport)prestatie en beleving? Wat doe je er zelf aan om ervoor te zorgen dat je gefocust en productief blijft? En als een klant bij je komt en wil opzeggen met de reden te druk te zijn, wat zeg je dan? Jammer.. begrijp ik... hier heb je het uitschrijfformulier?

Voor deze column heb ik mij laten inspireren door Tony Crabbe; bedrijfspsycholoog en auteur van het boek Nooit meer te druk. Ik vind zijn kijk op gezondheid, (sport)prestatie en mentale fitheid vernieuwend en inspirerend. En daarbij is ' te druk zijn' voor het gros van onze leden dé reden om het abonnement op te zeggen, of om achter te schuilen. Goed om hier even bij stil staan. Crabbe zegt dat?

Druk zijn makkelijk is. We laten de dag bepalen door onze omgeving, mailbox en takenlijst in plaats van dat we zelf over een planning nadenken.

Druk zijn iets is wat iedereen doet. Hoeveel mensen ken je die het niet druk hebben en dit trots vertellen? Ik niet. Met druk zijn tonen we onze ambitie, het zit in onze cultuur.

Druk zijn een verslaving is. Wist je dat we gemiddeld 221 keer per dag onze telefoon checken, waarvan minimaal 14 keer facebook? Het gevoel niets te missen en er altijd bij willen horen werkt verslavend.

Druk zijn zorgt ervoor dat we vertragen in (persoonlijke) groei en ontwikkeling, maar ook dat het steeds moeilijker wordt om gezondheid te managen. De zitcultuur en het schrikbarend aantal toenemende klachten door stress en werkdrukperceptie is iets wat de fitnessbranche niet kan negeren.

Wie het altijd druk heeft, heeft het niet begrepen. En minder druk wordt het niet. Je kan beter je visie veranderen dan extra tijd creëren! Best gewaagd om dit tegen een 'opzegger' te zeggen, maar het is wel de waarheid.

Practice what you preach
Denk na over onnodige handelingen zoals het gebruik van je smartphone. Denk in aandacht i.p.v. tijd. Probeer zo min mogelijk taken door elkaar te doen. Maak tijd vrij om vrij te zijn en niet om opnieuw te vullen. Heb je écht een goede reden of is het een excuus? Wees je bewust van de verschillen.

Van trainer naar coach
Help bij het afslanken van prikkels en het maken van keuzes. Vraag naar de takenlijst i.p.v. het voedingsdagboek. Help bij het schrappen van onnodige gewoontes i.p.v. suikers minderen.

Als een van je leden om het opzeggingsformulier vraagt, nodig ze uit nog één maand lid te blijven. Een maand waarin je hun kijk op druk zijn helpt te veranderen. Dat noem ik pas life-changing (en je hebt een klant voor het leven).

Reageren? Meer leren over dit onderwerp? Stuur een email naar marije@fitternederland.nl




Marije de Vries (1981)
Onderneemt en werkt als trainer en coach binnen de fitnessbranche en het bedrijfsleven. Met een door haar ontwikkeld veranderingsprogramma helpt zij ieder jaar duizenden mannen, vrouwen en werknemers met de overstap naar een ideale lifestyle en succesvol ondernemen. Kijk op www.fitternederland.nl voor meer informatie.

 

 

 

Edities