Wat is de visie van de fitness afdeling?

Verschenen in Bodylife nummer 10 2016

Elk jaar in november/december stellen de managers/eigenaars een beleid op voor het nieuwe jaar. Wat is de visie en missie, wat zijn de speerpunten voor het nieuwe jaar, welke nieuwe activiteiten worden er ontplooid, welke investeringen worden er gedaan en wat zijn de uitstroom en instroom doelen, om een aantal onderdelen te benoemen van de inhoud van het beleidsplan.

Het beleidsplan hangt als een paraplu over alle afdelingen heen en is niet specifiek gericht op een van de afdelingen. Toch heeft de fitnessafdeling in de meeste premium sportcentra het meest te verduren, zeker als er in de regio, en waar is dat niet het geval, een low budget opent. Een vertaalslag van het beleidsplan naar de fitnessafdeling is dan ook geen overbodige luxe.

Uniek

Waarom niet samen met de fitnesstrainers een specifiek beleidsplan opstellen voor de fitnessafdeling? Iedereen mag meedenken en meeschrijven aan dat beleidsplan. Waar is de fitnessafdeling uniek in ten opzichte van andere sportcentra in de regio? Wat doet de fitnessafdeling, wat andere fitnessafdelingen in de regio niet bieden? Stel de trainers de vraag, 'Wat willen wij met onze klanten bereiken, wat zijn onze beloften?' En vraag ook op welke manier die visie en beloften in de praktijk uit worden gevoerd. Wat is de visie en missie van de fitness afdeling, wat zijn de speerpunten voor het nieuwe jaar waar het fitnessteam voor gaat, welke nieuwe activiteiten worden er ontplooid op de afdeling, welke materialen of apparatuur gaat er worden aangekocht en hoeveel ledengroei gaat het team samen voor?

Versterken

Om de persoonlijke bijdrage van elke trainer aan de uitvoering van de visie ook mee te kunnen nemen zou de vraag toegevoegd kunnen worden: 'Wat is jouw persoonlijke bijdrage om van onze fitnessafdeling, de beste fitnessafdeling in de regio te maken of die nog verder te versterken?'

Als trainers hier zelf over nadenken, wordt het ook gemakkelijker om daarna samen de speerpunten voor het nieuwe jaar te bepalen voor de fitnessafdeling. Op welke manier zorgen de trainers ervoor dat mensen elke maand meer willen blijven betalen voor fitness bij jullie? Het verschil zit hem namelijk meestal niet in de faciliteiten maar in de trainers.

 

John van Heel - EFAA
j.vanheel@efaa.nl I 06 - 5362 3485

Edities