Wat voor coach ben jij?

Verschenen in Bodylife nummer 10 2016

De Olympische Spelen. Dafne Schippers is door haar coach klaargestoomd voor de gouden plak. Had Dafne de top drie gehaald zonder haar coach? Ik denk van niet. De beste coaches zorgen voor de beste prestaties en een persoon onder begeleiding van een coach is tot meer in staat dan alleen. Toch?

De ideale situatie

De coach is de manager of coördinator. De collega die nauw met het team samenwerkt en tot in detail begrijpt hoe een werkproces eruit ziet. Niet alleen operationeel, maar ook inhoudelijk. Een manager met een plan. Een plan om 'de gouden plak' te behalen. En degene die de presentatie moet leveren weet précies hoe dit plan eruit zien.

De praktijk

Helaas is dit niet de praktijk en zien veel managers en coördinatoren het vooral als taak om de randvoorwaarden goed te creëren, zodat de sporter zijn werk kan doen. Dat het rooster klopt, de microfoon het doet en de fitness schoon is. Managers die werkzaamheden vergelijken met de rol van de coach van Dafne zijn schaars in Nederland.

Bestaan ze? Jazeker! Ik ken een flink aantal clubmanagers en groepsles coördinatoren die verder gaan dan facilitaire zaken. Zij begrijpen dat instructeurs het beste uit elke afspraak of les halen als ze hierin gecoacht worden. Gestimuleerd worden om hun kennis te vergroten, gemotiveerd worden om topfit te zijn en uitgedaagd worden om volle lessen te draaien. Ze investeren tijd en geld in teambuilding, want samen komen ze verder. Deze clubs zijn een begrip in hun regio. Zij maken het verschil en dat is erg inspirerend om te zien.

Producer of coach?

Ben jij de producer die de praktische zaken regelt en zijn dag laat bepalen door wat op dat moment moet gebeuren? Of heb jij de instelling van een coach die ervoor gaat zorgen dat collega's uitgedaagd worden om de lat een stukje hoger te leggen?

Begrijp me goed. Ik zeg niet dat je leidinggeven hoeft te vergelijken met topsport. Het is ook niet bewezen dat facilitaire managers en operationele regel-

neven slechte cijfers draaien. Het is wel interessant om je te laten inspireren door leiderschap die bedrijven en mensen tot grote hoogtes brengt. En een ding hebben ze gemeen; dagelijkse taken en goede faciliteiten vinden zij de basis (niet de gouden plak). Om het verschil te maken gaan ze een stap verder; ze hebben een plan, zijn creatief, durven buiten de lijntjes te denken en investeren in kennis en het creëren van een sterk team.

Waar begin je?

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want het vraagt ook extra tijd, en tijd is geld. Een andere focus zorgt ervoor dat je dag er anders uit gaat zien. Stel jezelf eerst de vragen:

Hoever wil je hierin gaan? Ben je tevreden met een voldoende? Of wil je dat jouw bedrijf de gouden plak verdient?

Terug naar de topsport. Een coach wordt ook gecoacht. En zelfs de beste coach is niet goed in alle onderdelen. Je hoeft het daarom ook niet alleen te doen. Stap 1 is de mindset, een visie. Begin daarmee.

Als Dafne tevreden was geweest met de Nederlandse kampioenschappen, dan had ze de Olympische spelen niet gehaald. Wat is jouw stip op de horizon?


Wil je advies? Reageren? Stuur een email naar marije@fitternederland.nl
 



Marije de Vries (1981)

Onderneemt en werkt als trainer en coach binnen de fitnessbranche en het bedrijfsleven. Met een door haar ontwikkeld veranderingsprogramma helpt zij ieder jaar duizenden mannen, vrouwen en werknemers met de overstap naar een ideale lifestyle en succesvol ondernemen. Kijk op www.fitternederland.nl voor meer informatie.

 

Edities