Positieve Gezondheid geeft richting - deel 2

Verschenen in Bodylife nummer 1 2017



Voor een betrokken team en enthousiaste leden!

'Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven'. Dat wordt waarschijnlijk de nieuwe definitie van de WHO en het nieuwe concept van gezondheid dat arts/onderzoeker Machteld Huber, in opdracht van ZonMW, presenteerde en publiceerde in 2011 in het tijdschrift British Medical Journal.

Zes hoofddimensies

In 2012 ontving Machteld Huber voor haar werk bij het Louis Bolk Instituut een ZonMw-Parel. Ze kreeg daarna de opdracht het algemene concept verder uit te werken en de aanzet tot operationalisering te geven. Het werd een kwalitatief en kwantitatief onderzoek, onder zeven groepen stakeholders in de gezondheidszorg: behandelaars, patiënten met een chronische aandoening, beleidsmakers, zorgverzekeraars, gezondheidsvoorlichters, burgers en onderzoekers. Ze formuleerde zes hoofddimensies: Lichaamsfuncties, Mentale functies en ?beleving, Zingeving, Kwaliteit van leven, Sociaal-maatschappelijke participatie en Dagelijks functioneren.

Kwaliteit van leven als tool voor team en leden betrokkenheid

In het vorige artikel over Positieve Gezondheid hebben we een vertaalslag gemaakt van de pijler 'zingeving' en gezien dat die uitstekend is toe te passen bij een organisatie. In deze uitgave analyseren we een andere interessante pijler, 'kwaliteit van leven' en hoe die bij kan dragen aan de betrokkenheid en gezondheid bevordering van teamleden en aan de service optimalisatie naar leden/klanten toe.

Elementen van 'Kwaliteit van leven' in het Positieve Gezondheid model

Onderdelen van 'kwaliteit van leven'' zijn: welbevinden, geluk beleven, genieten, ervaren van gezondheid, lekker in je vel zitten, levenslust en balans. Vaak wordt, als we het hebben over gezondheid, gekeken naar leefstijl facetten zoals bewegen en voeding, maar al deze elementen hebben op de één of andere manier ook effect op onze algemene gezondheid.

Team

Naar het team toe vormt deze analyse een uitstekende aanvulling op de evaluatie en functie besprekingen. Het toont interesse en betrokkenheid in de algemene gezondheid van de medewerkers en zal wellicht zaken naar boven halen, die met een reguliere functiebespreking niet aan de orde komen. Een 'Positieve Gezondheid/Kwaliteit van leven' vragenlijst om met het team door te nemen, zou er als volgt uit kunnen zien;

1. Welbevinden, geluk beleven en genieten
 
a. Ben je over het algemeen tevreden en gelukkig met je functie en taken?
b. Ga je graag naar je werk?
c. Kan je genieten van je werkzaamheden?
d. Welke elementen zitten het genieten wel eens in de weg?
 
2. Ervaren van gezondheid
 
a. Voel je jezelf gezond?
b. Welke aspecten zitten het gevoel van gezondheid wel eens in de weg?
 
3. Lekker in je vel zitten
 
a. Zit je lekker in je vel in je functie en over het algemeen?
b. Welke aspecten zitten het 'lekker in je vel zitten' wel eens in de weg?
 
4. Levenslust en balans
 
a. Heb je voldoende energie elke dag?
b. Heb je zin in de week, als die begint op maandag?
c. Is de balans tussen werk en privé goed?
d. Welke aspecten zitten het 'gevoel van balans' wel eens in de weg?

Niet alleen krijg je een beter inzicht in de aspecten die nog niet optimaal naar tevredenheid zijn, ook kan je wellicht anticiperen op de hiaten, waardoor je creëert dat medewerkers met grotere tevredenheid naar het werk komen. Bovendien bevordert het een positieve relatie tussen leidinggevenden en medewerkers.

Leden

Bijna alle sportcentra doen wel een intake, waarin de doelstellingen worden gevraagd en waarin de wensen en behoeften worden geïnventariseerd. Vanuit die behoeften analyse wordt een trainingsplan opgesteld. Wat we over het algemeen niet doen of te weinig, is vragen stellen over waar men blij van wordt, wat er aan bijdraagt dat men zich goed voelt en hoe we bij kunnen dragen aan hun gezondheid en de balans in hun leven. Zo'n vragenlijst zou er als volgt uit kunnen zien;

1. Welbevinden, geluk beleven en genieten

a. Welke activiteiten of diensten zouden bij kunnen dragen aan een (verbetering van een) positieve beleving tijdens uw bezoek?
b. Wat vindt u belangrijk om te kunnen genieten van uw sport? Wat moeten wij daarvoor doen?
c. Wat vindt u dermate erg, als u dat aantreft, of juist niet, waardoor u een negatieve beleving zou kunnen ervaren?

2. Ervaren van gezondheid

a. Voelt u zichzelf gezond?
b. Welke aspecten zitten het gevoel van gezondheid wel eens in de weg?
c. Hoe zouden wij bij kunnen dragen om meer gezondheid te kunnen ervaren?

3. Lekker in je vel zitten

a. Voelt u zich lekker in uw vel bij het doen van de sportieve activiteit bij ons?
b. Welke aspecten zitten het 'lekker in je vel zitten' wel eens in de weg tijdens het sporten?
c. Hoe zouden wij eraan bij kunnen dragen dat u zich bij elk bezoek lekker voelt?

4. Levenslust en balans

a. Heeft u voldoende energie elke dag?
b. Is er voldoende balans tussen de sportactiviteiten zoals recreatief bewegen, sportief bewegen en spieren trainen?
c. Is er voldoende balans tussen sport en ontspanning?
d. Welke aspecten zitten het 'gevoel van balans' wel eens in de weg?
e. Hoe zouden wij bij kunnen dragen om het gevoel van balans te verbeteren?

Het zou een vragenlijst kunnen zijn die bij de opstart doorlopen wordt; het zou ook een analyse kunnen zijn die je standaard met nieuwe leden doorneemt nadat men een aantal weken lid is.

Dit is slechts een voorbeeld hoe je als trainer of als club bij kan dragen aan de kwaliteit van leven van de deelnemers. Brainstorm er gerust eens over en stel er een actieplan voor op. Leuk om te doen en het geeft een positieve bijdrage aan de retentie.

Bottom line is dat je als trainer, personal trainer of club meer kan doen dan wat we altijd gedaan hebben. Ons vak ontwikkelt zich, de behoeften van de leden ontwikkelen zich ook en mensen komen steeds meer voor gezondheid en welbevinden in het algemeen. Hierover vragen stellen en het gesprek aangaan, zal de relatie alleen maar optimaliseren en verdiepen.


Lees hier de artikelen 'Positieve Gezondheid in de sport- en fitnessmarkt' en 'Positieve Gezondheid geeft richting, ook voor bedrijven!' terug die eerder in bodyLIFE verschenen.
 

John van Heel, EFAA 
j.vanheel@efaa.nl I 06-53623485


 

Edities